Professor Marit Otterlei ved NTNU. Foto: Geir Mogen / NTNU

Kjente investorer går inn med 25 millioner til NTNU-professor som utvikler kreftvaksine

Publisert Sist oppdatert

Av Fredrik Hovland

APIM Therapeutics-grunnlegger og professor i molekylærbiologi Marit Otterlei (54) har hentet 25 mill. og fått Rune Rinnan, Investinor og Trond Mohn på laget etter å ha funnet proteiner som hjelper til i kreftbehandlingen, melder Finansavisen.

– Det unike med dette selskapet er at det har funnet en måte å slå av forsvarsmekanismen som kreftcellene har når de blir utsatt for cellegift. Det betyr at det kan brukes sammen med cellegiftterapier, og dermed gi bedre skyts mot kreftformer som er vanskelig å behandle i dag, sier Rune Rinnan til Finansavisen.

I artikkelen kommer det fram at Rinnan allerede har investeringer i APIM Therapeutics gjennom fondet Norsk Innovasjonskapital III. Det samme gjelder Sarsia Seed, og de to bidrar sammen med Bergens forskningsstiftelse (Trond Mohn) og Investinor som kommer inn som nye aksjonærer i forbindelse med en emisjon på 25 millioner kroner. I tillegg deltok ytterligere syv investorer i kapitalutvidelsen, deriblant to nye.

Pris 69 millioner

APIM Therapeutics ble priset til 69,2 millioner kroner før pengene som skal gå til fase I- og fase IIA-studier for to typer indikasjoner – blodkreft og blærekreft.

¬– Dette startet ved at jeg gjorde en oppdagelse i forbindelse med grunnforskning. Jeg studerte DNA-reparasjon, hvilket vil si hvordan våre celler reparerer skade på DNAet. Da fant vi et nytt interaksjonsmotiv, altså en liten sekvens på et protein, som proteinet bruker til å snakke med et spesielt organiseringsprotein, forteller gründer Marit Otterlei,  professor i molekylærbiologi ved NTNU, til Finansavisen.

I kreftbehandling vil man at såkalte "stressede" celler skal dø, det er denne prosessen professoren nå har forbedret.

Selskapet ble startet i 2011, og i 2012 kom NIK III inn som investorer. Otterlei eier i dag 10 prosent av selskapet med sine syv millioner i aksjer. Det venter et langt løp for å få produktet endelig godkjent. Først mot slutten av 2019 vil det være aktuelt å gå på børs, slik Bergen Bio gjorde tidligere i år.