Stine Andreassen er gründer av og sjef i WA.works.

Stine Andreassen: «Jeg følte jeg kunne se gnisten forsvinne hver gang vi gikk gjennom en ny bølge»

WA.works-gründer Stine Andreassen gleder seg over gjenåpning og husker tilbake på sitt pinligste øyeblikk som fersk gründer; direkte på Facebook.

Publisert Sist oppdatert

Shifter tar tempen på norske gründere i sommervarmen.

– Norgesferie, utenlandsferie eller ingen ferie i år?

– Jeg har tatt sjansen og bestilt enveis billett til det etterlengtede utland, og tar kontor der frem til man slipper karantenehotell for å komme hjem igjen.

– Hva er det verste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Jeg følte jeg kunne se gnisten forsvinne i øynene til teamet hver gang vi gikk gjennom en ny bølge med økt smitte og strenge restriksjoner. Bergen var ingenting sammenlignet med Oslo, men jeg var til tider svært bekymret for mental helse og er utrolig takknemlig og optimistisk for gjenåpningen

– Hva er det beste du har opplevd som gründer i året som har gått?

– Det beste med de siste 12 månedene må være å se hvordan norsk næringsliv mobiliserte seg etter det første initielle sjokket. Digitalisering og teknologiadopsjon fikk virkelig fart, og som et resultat av dette så opplever vi nå at WA.works svømmer godt og at vi endelig kan friste oss utpå litt villere planer for videre vekst.

– Har du en favoritt-“icebreaker”?

– Jeg er veldig lite fan av small talk. I såpass stor grad at vi har laget en WA-hoodie hvor man på innsiden av ermet har en jukselapp med spørsmål for bedre samtaler. Istedenfor å spørre «hvordan går det på jobb?» så kan man for eksempel spørre «hvordan investerer du tiden din, og hva gir det deg?»

– Du kan velge mellom alle gründere i hele verden, hvem skulle du gjerne hatt i teamet ditt?

– Den kjappeste veien til vekst for oss hadde vært om min nye co-founder hadde gründet en komplementær plattform hvor vi kunne spredd oss ut i deres etablerte nettverk. For eksempel laget en Recruiter Hub for Hubspot-kunder eller Github-kandidater.

– Hvilket annet norsk selskap skulle du ønske at du hadde startet?

– Jeg tenkte umiddelbart på Bildeleringen som har en sykt bra tjeneste, men hvor jeg føler de har et hav av potensiale som gjør at jeg klør i fingrene etter å hjelpe dem med strategi.

– En annen er Cutters, hvor jeg beundrer måten de kom inn og endevendte en bransje med å gjenkjenne noe som i retrospekt virker som et sinnsykt åpenbart marked. De har et veldig tydelig verdiforslag og vekstrategi, og jeg har masse idéer for hvordan jeg ville fortsatt den reisen.

– Ellers, så har både Tibber og Fiken software som jeg stolt hadde satt navnet mitt på.

– Hva er det verste du har opplevd i et investormøte?

– Oj! Den tør jeg ikke svare på. Det hadde garantert blitt en clickbait-overskrift.

– Du får tilgang til en valgfri sum fra oljefondet, hva ville du brukt pengene på?

– Definitivt utdanning. Vi hadde ikke hatt flaskehalsen med IT-kompetanse om vi utdannet flere og bedre teknologer. Vi har flust av tekniske talenter, men vi sender de mot et elektriker-fagbrev om de ikke passer inn i allmenn-sporet.

– Hvorfor er ikke kode et fagbrev? Om de først kommer seg gjennom allmenn og videre til universitet eller høyskole, så lærer vi dem eldre ubrukte språk, metodikk og verktøy som Java, RUP og SVN, fremfor tilsvarende (og etterspurte) C#, Scrum og Git.

– Hadde man for eksempel lært studentene Javascript i 3 år så hadde de gått rett i produksjon, fremfor at næringslivet må betale boten for svak utdanning med dyre trainee programmer.

– Hva er det viktigste spørsmålet for deg i høstens valgkamp?

– Bærekraft og utdanning.

– Har du kjøpt kryptovaluta i løpet av våren?

– Nei, men jeg hadde kjøpt og mistet troen på noen i 2017 som er kjekt å følge med på nå.

– Eie eller leie sparkesykkel?

– Det geniale med sparkesykler er den tiltaksløse tilgjengeligheten, så absolutt leie.

– Handler du mat på nett eller i matbutikken?

– Jeg må lære meg å ukeshandle og ikke bruke Meny som inspirasjon og kjøleskap før jeg kan begi meg ut på netthandling av mat.

– Hvilket ferieland utenom Norge har du savnet mest det siste året, og hvorfor?

– Gi meg ettermiddagssol, en fortauskafé og en flaske vin mens man studerer maskefrie mennesker som spaserer forbi, så er jeg fornøyd hvor som helst. Det er sånn jeg lader best og jeg kjenner at bare tanken på dette ga meg sjelero akkurat nå.

– Hva er det flaueste du har opplevd som gründer?

– I begynnelsen kjørte jeg Facebook live demoer hver fredag. Med en forferdelig dårlig designet MVP på halve skjermen, og meg (og et tålmodig kontorfelleskap) på den andre halvdelen. På engelsk, og alltid med en uventet bug som jeg måtte late som ikke var der. Det er pinlig å tenke tilbake på, men heldigvis var det ikke megapopulært å følge med på disse.

– Hva er det viktigste du skal gjøre til høsten?

– Akkurat nå vurderer jeg å invitere inn noen nye eiere. Så forhåpentligvis innebærer høsten spennende diskusjoner med kompetente mennesker rundt det som skal skje til våren.

– Hva bør norske gründere bli bedre på?

– Både norske gründere og investorer kan gjerne bli bedre på å operere og vurdere etter riktige KPI’er. Selskapets fremste mål må være å øke hvor ofte man faktisk overleverer verdi. For eksempel så er antall brukere eller kunder viktige støtte-KPI’er, men de sier mer om hvor stor sjanse du har skapt til å overlevere verdi, enn noe som helst om selskapets helhetlige helse og potensiale.

– Ryde kan skaffe masse app-nedlastninger eller abonnementer, men de er like langt hvis de ikke klarer å konvertere dette til vekst i antall sparkesykkel-turer.

– Disse er to av mange faktorer (for eks. churn, tilgjengelighet, pris++)som vil påvirke selskapets suksess, men de er ikke pålitelige målestokker for suksess.

– Fortell noe om deg selv, som vi ikke kan lese på LinkedIn.

– Målet på Linkedin er nok å vise min seriøse side som leder og fagperson, men følger man meg på IG så ser man at jeg også er ganske nerdete og arrangerer alt fra dansematte-fester, til D&D-kvelder, brettspill-turneringerog bursdagspranks.