Storinvestorene fra Kina tilbød seg å ta hele emisjonsrunden til Staaker
Det norske følger-drone-selskapet Staaker fikk et tilbud fra kinesiske stor-investorer de mest sannsynlig kan si nei til.
På torsdag og fredag, forrige uke, var kinesiske stor-investorer i Oslo, på utkikk etter interessante, norske investeringsobjekter. Torsdagen var de hos Telenor, hvor de blant annet fikk presentert Kubicam, Unacast og Staaker.
Sistnevnte, som har utviklet en drone som kan følge dine bevegelser og filme deg mens du driver diverse aktiviteter ved at du har på deg en «tracker» på håndleddet, fikk en spesiell henvendelse fra noen av de kinesiske investorene.
− Jeg var ikke der selv, men vår styreleder fortalte at det var noen kinesere som var interessert i å ta hele vår neste runde (på 2 millioner USD). Vi hadde med en demo-drone som de fikk prøve. En av dem tok på seg «trackeren», og løp rundt et hus for å sjekke om dronen fulgte etter og at det ikke var noen som styrte den, forteller gründer og CEO Ole Jørgen Seeland til Shifter.
− Dere takket ikke umiddelbart ja?
− Nei, vi har en del interessenter i runden vi holder på med nå. Det kan bli en miks av folk fra UK, Norge og USA. Vi er klar over og respekterer kulturforskjellen mellom Norge og Asia. Vi tar til oss det David Almström sier om kinesiske eiere i vurderingen av hvem vi vil ha med i denne finansieringsrunden, sier Seeland til Shifter.
Mannen som loset kineserne rundt i Norge, og som Seeland referer til, David Almström, har jobbet 15 år i Kina og forteller at det ikke nødvendigvis er smart å hente inn kinesiske investorer.
− Min erfaring tilsier at kinesiske forretningsfolk er veldig direkte og utålmodige. Lederstilen er hierarkisk og de er veldig detaljstyrende. Å få en stor kinesisk eier i et norsk selskap kan skape mange problemer. Tradisjonelt har styreleder en mye sterkere rolle i kinesisk næringsliv, og er i praksis sjefen for selskapet. De kan imidlertid være gode passive eiere, sa Almström til Shifter.
Heller ikke Unacast eller Xeneta, var spesielt interessert i kinesiske penger akkurat nå.
− Nei. Unacast henter ikke penger akkurat nå. Vi er imidlertid på utkikk etter forretningsforbindelser. Vi vil trenge globale nettverk og distribusjon, og Asia er selvsagt spennende, sa Kjartan Slette i Unacast til Shifter.