Hjalmar Winbladh

Svensk storfond kan bety mer penger for norske teknologistartups. «Nå skal vi begynne å investere for alvor,» sier Hjalmar Winbladh

Svenske Breakit.se har intervjuet Hjalmar Winbladh, mannen bak svenske EQTs nye storsatsing på teknologiinvesteringer. Fondet er på 5,2 milliarder svenske kroner og skal investere i europeiske teknologi selskaper.

– Vår analyse er at det mangler riktig gode verdiskapende investorer i Europa, som kan hjelpe selskapene å ta steget opp og bli globale vinnere. Den ambisjonen savnes hos europeiske investorer, sier Hjalmar Winbladh, hjernen bak det nye fondet, til Breakit.

Ambisjonen er å utfordre de tyngste risikokapitalistene i Silicon Valley.

– I California finnes det fem slike fondsselskaper i en eneste gate, Sand Hill Road, da burde vi kunne ha like mange i hele Europa. Stjernene i Europa får ikke tilgang til like mye kapital og kunnskap. Derfor har vi heller ikke lyktes med å skape store plattformselskaper som Facebook eller Google, mener Windbladh.

Fondet blir for både små og store. Det kan gjøre investeringer på opptil 700 millioner svenske kroner i ett selskap. Og det laveste investeringsbeløpet kan være helt ned til 10 millioner svenske kroner.

– Nå skal vi begynne å investere for alvor, sier Hjalmar Winbladh.

Hittil har man gjort fem investeringer:

Harbourvest Partners, Ilmarinen, Investor, Finnish Industry Investment, Europeiska Investeringsfonden, Fjärde AP-fonden, Vaekstfonden og SEB:s pensjonsfond er blant selskapene som har satt penger i det nye fondet..

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg