Psykolog og tech-gründer Gudmundur Ebenezer i Lifekeys skriver i Shifter. Foto: Lifekeys

Slik takler du at gründerdrømmen går til helvete

Per-Ivar Nikolaisen

Per-Ivar Nikolaisen

Redaktør og gründer i Shifter

Publisert 16. januar 2018

Bedriften nærmer seg en kritisk situasjon og kona er lei av en mentalt fraværende ektemann og far. Shifter-psykologen svarer en gründer som har mest lyst til å «gi opp». 

Jeg er en  gift mann i 30-årene med barn på 3 år, som bor i Oslo. Jeg ble ferdig utdannet ingeniør sommeren 2012, og fikk jobb i en etablert bedrift rett ut av studiet. Under studietiden drømte jeg alltid om å bli grunder og drive med innovasjon. Etter et år som ansatt sa jeg opp jobben min for å satse fullt på gründerideen min, sammen med to andre studiekompiser. Kort fortalt så har denne grunderdrømmen gått fra en drøm til et helvete. De siste 2 årene har jeg hatt lite glede av dette, jeg er mye nedstemt, bedriften nærmer seg en kritisk situasjon og kona er gått lei av en mentalt fraværende ektemann og far til mine barn. Jeg ønsker nå egentlig å ¨gi opp¨ og slutte i bedriften og bare få meg en fast stilling. Samtidig forventer de andre i teamet at jeg ikke slutter og jeg er redd for å skuffe dem. For å gjøre dette enda verre har min far investert et lite beløp i bedriften og jeg er redd for å skuffe ham. Det jeg da lurer på, er om det er noe vits å fortsette? Er det noe poeng i å forsøke videre ? Hva burde jeg gjøre ?

Grunderpsykologen svarer:

Det å ha en bedrift som nærmer seg en kritisk situasjon er utvilsomt utfordrende og de fleste som har erfaring med slikt , vet det. Du skriver også at du har barn og en kone som er misfornøyd med denne situasjonen og det kan ikke være lett heller.

Det du beskriver er helt menneskelige reaksjoner og er mye mer vanlig og normalt enn grunderen som bare har fantastiske dager med vedvarende positive tanker og følelser hele tiden. Folk leser jo ikke i avisene om dem som er i samme situasjon som deg, og mange undervurderer nok mengden av personer som går igjennom det du nå gjør. Det som også er leit å høre er at du har ikke har hatt så mye glede av virksomheten din de siste to årene, og det er viktig å ta med seg. Selvfølgelig kan ikke alt være flott og fint hele tiden, men det er rimelig å anta at man i hovedsak skal kunne ha glede av gründerprosjektet man starter. Ellers blir det vanskelig å fortsette i lengden, og du starter ikke gründer-reisen med en forventning om å bli nedstemt av det.

Det er viktig å ikke forhaste seg når det gjelder store beslutninger. Gi deg heller litt tid til å tenke over hvilke forskjellige alternativer du kan velge mellom og planer du eventuelt kan sette ut i livet.

Det jeg kunne tenke meg er lurt å gjøre, er å lage en personlig plan og eventuelt best å gjøre dette sammen med din kone.

Du kan se for deg en tidslinje og tenke deg at visse ting må være på plass personlig for at du skal fortsette med prosjektet og hvis ikke disse tingene er på plass innen et gitt tidspunkt, planlegger du å slutte med prosjektet og eventuelt planlegge arbeidssøknader. Glede og nedstemthet er også betydningsfulle parametere, og hvis du fortsatt er like nedstemthet om noen uker er dette viktig informasjon. Hvis bedriften din også viser bedre resultater, men dette ikke gjør stort for å endre sinnsstemningen din, er det også nyttig informasjon.

Generelt kan det også hjelpe å sette av kvalitetstid med kone og barn hvor du prøver ikke tenke så mye på bedriften. Dette gir deg en helt nødvendig pause, og vil sannsynligvis også gjøre din kone mindre sliten.

Jeg tror videre at du også vil bli lettet dersom du tar en prat med de andre personene i teamet ditt og din far. Ofte er dette enkelt å utsette fordi det er et ubehag knyttet til det, og da er mitt råd å straks sende en sms eller e-post og kalle inn til et møte. Fortell dem at du har noe viktig å prate med dem om, og om hvordan du har hatt det i den siste tiden og om planen din. Da kan teamet begynne å prate om og planlegge det praktiske ved at du gir deg (planlegge ny ansettelse og de juridiske aspektene). Du må ta med i regningen her at du må finne ut hvor personlig du ønsker å bli. Min erfaring er at det kan hjelpe andre å forstå din plan og beslutning hvis de også forstår hvordan du har hatt det.

Til slutt vil jeg også si at du har sikkert lært mer av dette eventyret enn du tror. Hvis du ønsker å gi deg nå er det ingen skam i det. Hvis din interesse ligger i innovasjon, kan den ligge på flere steder enn du tror. Den kan også være som arbeidstaker da mange bedrifter i Norge går igjennom interne endringer og har mer fokus på innovasjon. Hvis du senere ønsker å starte en ny bedrift, er det mange som lykkes godt med det.

Har du opplevd situasjoner hvor pessimistiske tanker tar overhånd, eller andre ting du lurer på? Send inn dine spørsmål til Gudmundur Ebenezer her. Alle henvendelser vil bli behandlet konfidensielt og anonymisert.

Bransje: