Olivier Mukuta i Vipicash presenterer ideen foran publikum på Katapult Future Fest tidligere i år.

Tech for en “bedre verden”: Gründere vil sørge for at flyktninghjelp ikke forsvinner på veien

Publisert Sist oppdatert

Hackathon-vinnere vil bruke blockchain for å sikre at midlene går til helse, mat og skole.

Et 36 timer langt innovasjonsmaraton tilrettelagt av Katapult Future Fest på Oslo House of Innovation skulle gi UN Women og Innovasjon Norge svar på hvordan blockchain-teknologi kan hjelpe flyktninger på flukt. Vipicash-gründerne Janny Kinende, Olivier Mukuta, Fredrik Mosis og Jonathan Kongolo var med i et av tre vinnerteam som ble presentert på hovedscenen på konferansen Katapult Future Fest.

– UN Women trenger langsiktige løsninger for mennesker på flukt, spesielt kvinner og barn. Samtidig trenger vi effektive løsninger som kan endre måten vi gjør ting på i dag. Vi tror at blockchainteknologi kan gi mennesker på flukt muligheten til å bygge en sikker, digital identitet, meldte leder Caroline Rusten i humanitær avdeling i UN Women.

Fra Kongo til StartupLab 

Vipicash-teamet sitter til daglig på StartupLab og utvikler en digital plattform som skal sørge for at pengeoverføringer når frem til rett person, uten svinn på veien. Selve ideen startet med tanke på vanlige «remittances», etter hvert har prosjektet blitt mer og mer rettet mot hjelpepenger.

– Mye av pengene som blir sendt til Afrika forsvinner i avgifter, korrupsjon og hvitvasking. Og hvis jeg skulle hjelpe noen i familien, prioriterer de annerledes enn det jeg hadde tenkt. Med blockchain er jeg sikker på at pengene blir brukt på riktig måte, sier gründer Olivier Muikuta. Han har selv vært flyktning og har bodd 12 år i en flyktningleir i Malawi etter at han måtte rømme fra Kongo som 6-åring. Han kom til Norge da han var 18 år.

– Det er mange mellommenn, og opptil 60 prosent av pengene blir borte når man sender penger til folk i flyktningleirer i dag, forteller Janny Kinende, Mukutas gründerkollega i den relativt nystartede fintech-startupen.

Blockchain for helse

Foreløpig har Vipicash ikke tatt i bruk blockchain-teknologi. Så da gründerne ble invitert til konkurransen under Katapult Future Fest, var det en god anledning til å utforske mulighetene. Det gjorde de så godt at gruppa de deltok på, endte med å bli et av tre team som gikk til topps i konkurransen. Foruten Vipicash-gjengen deltok Ashley Stephenson, Meryn Willets, Alex Moltzau, Andreas Papazidis og Bjørn Helge Lervåg i teamet.

Tre av gründerne i Vipicash er fra DR Kongo, den siste fra Elfenbenskysten. De vet mer enn de fleste om hvorfor pengene ikke kommer frem til rett mottager i krig- og konfliktsoner. Foruten korrupsjon er et av problemene at mannlige familiemedlemmer i noen tilfeller bruker midlene forlystelser.

– Med blockchain kan vi lage en plattform som låser pengene til de riktige formålene. Folk mottar pengene i form av helsetjenester, mat eller skolegang, sier Janny Kinende, som i disse dager fullfører en mastergrad i IT på Westerdahls.

Kryptovaluta

Blockchain-ekspert og utvikler Jordan Leigh i ConsenSys var en av mentorene under hackathonet. Deres krypto-valuta Ethereum kan brukes til å bytte penger mot fysiske tjenester. I den globale, passordbeskyttede databasen «lagres» midlene og blir ikke utløst før rett mottager eller formål tilsier det.

– Krypteringen er så sterk at selv Kina eller USA med trillioner av dollar ikke klarer å knekke den. Pengene kan for eksempel sendes til et sykehus, der de etter avsenders ønske blir bundet til behandling av en bestemt person, og bare utløses i det øyeblikk både personen og sykehuset «signerer», sier han.

Samtidig kan systemet brukes til å lagre persondata for flyktninger som har mistet dokumentene, det kan være utdanning, jobberfaring og informasjon om eiendeler og finansielle ressurser i opprinnelseslandet. Leigh satt i juryen som plukket ut vinnerne i hackathonet, blant annet teamet der Vipicash-gründerne var med.

– Vi så ikke bare etter teknologien, men etter de som hadde de rette ambisjonene, hva som var mest realistisk, og hvem som hadde den beste løsningen for å hjelpe folk, forteller Leigh.

Imponert 

Caroline Rusten i UN Women er svært fornøyd med det teamene s i hackathonet presterte.

– De siste dagene har vi hatt møter med flere norske teknologi- og gründerbedrifter, og det er imponerende å se den innovasjonen og løsningene som Norge kan bidra med, sier Caroline Rusten, sjef for humanitær avdeling på UN Women’s kontor i New York.

 Innovasjon Norge har inngått dette partnerskapet med UN Women for å løfte frem gode og relevante løsninger fra norske gründere og oppstartbedrifter til det globale nødhjelpsmarkedet.

– Vi mener at teknologi og innovasjon er helt sentrale verktøy for å nå bærekraftmålene generelt, og likestilling spesielt. Hackathonet er det første steget i dette partnerskapet og det er utrolig inspirerende å se løsningene disse eksepsjonelle har hacket sammen disse to dagene, sier seniorrådgiver Elisabeth Fosseli Olsen i Innovasjon Norge.