FINTECH
Gründerne gjør det lettere å investere sammen - og en velkjent startupinvestor har benyttet de nye musklene til å gå inn i kjernekraft
Oppstartsselskapet Ask Business Management vil gjøre det lettere for småinvestorer å slippe til i storinvesteringer. Jon Kåre Stene i Skyfall har allerede benyttet seg av den nye tjenesten.
– Attraktive investeringsmuligheter er i dag forbeholdt de få. Noe som både er et problem for småinvestorer, men også en utfordring for selskap som vil møte partnere tidlig, sier Jon Kåre Stene, partner i investeringsselskapet Skyfall Ventures og tidligere medgründer i Oda.
Han benyttet seg i våres av Ask Business Management sin tjeneste, for å investere i det svenske kjernekraftselskapet Blykalla, da de hentet 80 millioner kroner for å kunne komme i gang med byggingen av en testreaktor. Ask-gründerne opprettet en såkalt Special purpose vehicle (SVP) til Stene og hans medinvestorer til å delta i runden.
Jon Kåre Stene påpeker at tjenesten ikke var avgjørende for investeringen, men det gjorde gjennomføringen veldig smidig.
– På sikt kan en slik «angellist» skape bedre transparens og tilgjengelighet i privatmarkedet for investorer, samt gjøre det enklere for selskaper å hente penger særlig i fasen hvor man kan trenge engleinvestorer, sier Stene.
Nå drifter Ask Business Management AS-et for ham og de andre investorene så lenge investeringen i kjernekraftselskapet lever.
En nordisk Angellist
Såkalte SPV-er har lenge vært et verktøy for å samle aksjonærer, noe som både gründere og investorer har brukt. Nå er tiden altså kommet for automatisere opprettelsen og driftingen av slike selskaper, mener gründerne av det nystartede fintech-selskapet Ask Business Management.
– SPV-er, som så mye annet, er en sterk trend som kommer fra USA og Storbritannia og handler om å profesjonalisere prosessene rundt eierskap, sier daglig leder Jørgen Axelsen.
Noen av de største navnene på området er de amerikanske selskapene AngelList og Carta, og at de er forbildene er det ikke tvil om.
– Målet er at vi skal bli Nordens Angellist, fortsetter Axelsen før medgründer og salgssjef Nils Rynning Mork legger til:
– ... og det hårete målet er at vi skal bli det i løpet av 2–3 år.
Startet i mars
Det er ambisiøse planer for et selskap som fortsatt var på idestadiet ved årsskiftet og begynte virksomheten så sent som i mars.
Gründerkvartetten som i tillegg til Axelsen og Mork består av Rony Solaiman og Olav Akrawi (sistnevnte har vært med og investert i selskapet, men har en mindre aktiv rolle), mener likevel at sjansene for å lykkes er gode.
For den som har ønsket noe mer enn advokathjelp til å opprette en SPV, har ikke hatt noen SPV-spesialisert nordisk aktør å vende seg til. Da har alternativet vært de nevnte amerikanske selskapene, tyske Bunch eller britiske Vauban, som har blitt kjøpt opp av Carta.
– Ideen om å gjøre noe innen SPV Management kom egentlig da jeg var bruker i AngelList og innså at det ikke fantes noen slike aktører i Norden. Så jeg spilte inn det til Jørgen og Nils, som jeg kjente fra før, og så har de tatt det videre, forteller Rony Solaiman, som har tatt den litt mer tilbaketrukne rollen som styreleder i Ask.
Han er godt kjent med mange av utfordringene en SPV kan løse, både for gründere og for investorer.
Solaiman og Akrawi startet nemlig Caplist, som utviklet en plattform for digitale generalforsamlinger og håndtering av aksjonærprosesser. Selskapet fikk på kort tid en rekke kunder med store aksjonærbaser, og ble relativt raskt kjøpt av Folkeinvest for 30 millioner kroner. Det var i forbindelse med det at Caplist-gründerne ble kjent med Akselsen som på det tidspunktet var kommersielt ansvarlig i Folkeinvest.
Ny pakketering av etablert produkt
Det er ikke slik at ASK introduserer et nytt fenomen på markedet. SPV-er har eksistert i lang tid og brukes av både gründere og investorer. En startup med en litt for omfattende aksjonærliste trenger ofte å rydde opp i den for å bli attraktiv for VC-investorer. Og for investorer er det en måte å gå sammen for å kunne gå inn i et fond med en høy entrebillett eller for få mer innflytelse i et selskap.
Opprettelsen av slike selskaper har vanligvis vært advokatmat, men advokatfirmaer er ikke nødvendigvis like interessert i å ta hånd om den videre administrasjonen av en SPV.
– Det finnes ingen aktører her til lands som automatiserer den prosessen og tar seg av all rapportering. De advokatfirmaene vi har snakket med har vært veldig positive til den oppfølgingen vi presenterer for dem, sier Mork.
Folkeinvest har imidlertid nylig begynt å tilby selskap som gjennomfører folkefinansieringskampanjer en mulighet til å opprette en SPV for å samle aksjonærene i kampanjen.
– Det er ikke nødvendigvis en løsning for alle selskaper og koster en del penger, men det er en løsning mange har etterspurt, sa Folkeinvest-sjef Øyvind Fries til BankShift tidligere i år.
Mener det er nok penger i SPV-er
– Er det virkelig mulig å bygge et lønnsomt selskap, bare på å tilby opprettelse av SPV-er og rådgivning rundt dette?
– Vi mener jo det. Som investor gikk jeg nylig inn i et Singapore-basert selskap kalt Auptimate, som gjør omtrent det samme som Ask. På seks måneder fikk de millioninntekter på tvers av titalls SPV-er, sier Solaiman.
– Det er egentlig på fonds- og investorsiden som vi ser den største interessen. Det å drifte fond og SPV-er blir mer og mer en felles gruppe. Det er nærmest en trend at man setter opp «club deals» – altså at flere investorer går sammen og oppretter en SPV for å kunne investere i et fond eller et selskap der «ticketen» er relativt stor, legger han til.
Trenger stort volum
– Hvor mye koster det å få ordnet en SPV via Ask?
– Det varierer avhengig av rådgivning og ekstratjenester som trengs, men en gjennomsnittlig leveranse vil nok ligge på i underkant av 40.000 kroner i året, sier Axelsen.
– Så dette er et volumspill for at Ask skal bli lønnsomt?
– Det er det, men det er det vi har rigget oss til, alt av rapportering til Brønnøysund, til regnskap og så videre skal automatiseres. Det er, som sagt, andre som også oppretter SPV-er, men det er ingen som har klart å lage et produkt av det, sier Ask-sjefen.
Før kundene er på plass i stor skala, er det stram kostnadskontroll som gjelder. Selskapet leier kontorplass med free seating hos Eker Werks på Skøyen i Oslo. De fire gründerne har så langt stått for all kapitalen og utvider inntektene med konsulentvirksomhet.
Målet er å vokse profitabelt – Fiken-style – det vil si at gründerne beholder full kontroll over selskapet. Med noen unntak.
– Vi har tre navn som vi ønsket å få med på laget allerede før vi startet. Papirene er ikke signert, men vi er sikre på at de blir med. Utover det skal aksjonærlisten ikke vokse så mye mer, sier Solaiman.
– Det blir med andre ord ikke behov for Ask å opprette en egen SPV?
– Det kan jo bli aktuelt på et eller annet tidspunkt. Da skal de få en god pris, humrer Axelsen.