Lasse Kjus under "Attacking Viking Challenge 2012" - et sykkelløp arrangert av norske toppalpinister til inntekt for Støtteforeningen for kreftsyke barn. Arkivfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Tidligere toppidrettssjef samler norsk SportTech: Får Lasse Kjus på laget

Publisert Sist oppdatert

Norsk sportsteknologi gjør seg bemerket på noen av verdens største idrettsarenaer. Tidligere toppidrettssjef vil samle kompetansen i ny klynge. 

– Mitt inntrykk er at vi er gode på deler av teknologien, men kanskje ikke på å bygge produktene og merkevarene, sier tidligere toppidrettssjef i Norges Idrettsforbund, Jarle Aambø.

I dag utvikler han kunnskaps- og innovasjonssenteret Igloo Innovation i Snøporten i Lørenskog, som i juni etablerte foreningen Norwegian Sport Tech sammen med Sweetzpot-gründer Håvard Bjor.

Initiativet er et forsøk på samle det norske miljøet innen sportsteknologi, som er i rivende utvikling.

– Vi merker at det er stor interesse for dette. Det finnes en del teknologimiljøer, men få er spisset inn mot sportsteknologi. Samtidig spiller teknologi en stadig viktigere rolle i alt som har med idrett og helse å gjøre, sier Aambø.

Les også: Martin Ødegaard får hjelp av norske spillgründere

Lasse Kjus på laget

Fra før fantes det spredte initiativer, grupperinger og arrangementer som tok for seg sportsteknologi, forteller Aambø. Nå vil foreningen koble medlemmenene til nasjonale og internasjonale miljøer som kan spille på lag med bedriftene.

– Vi håper at dette vil være med å styrke Norges posisjon i hele industrien, også kunnskapsmessig. Vi legger opp til å koble de som driver med idrett og helse med de som jobber med teknologi, sier han.

Foreningen har på kort tid fått tunge partnere. Under lanseringen stilte både Polar, Swix og Innovasjon Norge opp, samt en rekke startups som har gjort seg bemerket den seneste tiden. Og i styret sitter OL-helt og sportstekstil-gründer Lasse Kjus.

– Man kan godt si han er en god ambassadør, men han bidrar først og fremst med kunnskap fra både idretten og som gründer. Han har lykkes i å etablere en solid bedrift med spennende produkter, og er teknologi-nysgjerrig. Det er positivt for en klynge som dette, sier Aambø.

F.v. OL-helt og gründer Lasse Kjus, tennis-gründer Trond Kittelsen og tidligere toppidrettssjef Jarle Aambø, som leder den nyetablerte foreningen Norwegian Sport Tech. Foto: NTB Scanpix / Shifter

I foreningens første styre sitter også professor og daglig leder Øyvind B. Sandbakk ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU, samt tidligere prosjektleder i sportsteknologi og trener for det kinesiske skilandslaget, Lilli Ofstad.

Godt grunnlag

Blant bedriftene som har engasjert seg tidlig i foreningen, er RollerSafe, som i disse dager vurderer partnerskap før de ruller sitt trådløse bremsesystem ut i det internasjonale markedet.

Trond Kittelsen i SevenSix. Foto: Christina Mihaela Carare, Nordic Tennis

På listen over interessenter finner vi også tennis-startupen SevenSix, som i fjor hentet millioner og deltok på Innovasjon Norges teknologiakselerator TINC i Silicon Valley.

De er straks klare med ny teknologi som skal tilbys brukerne av deres globale økosystem for kobling av spillere og trenere. I den forbindelse er de blant annet invitert til den fjerde og siste av de årlige Grand Slam-turneringene, US Open, i slutten av august.

– Norsk idrett har hevdet seg på mange arenaer og teamene har brukt mange former for teknologi for å få ett forsprang på konkurrentene. Dette forspranget kan skapes i ambisiøse team, men er enda enklere hvis man er en del av en klynge med tilgang til ideer, ressurser og investorer, sier tennis-gründer Trond Kittelsen.

Han mener foreningen legger et godt grunnlag for videre utvikling og eksport av norsk sporttech.

– For også å få et internasjonalt fotavtrykk, tror jeg det kreves samarbeid med andre liknende organisasjoner, i første omgang nordiske. Jeg ser heller ikke noe i veien for at organsiasjonen kan profesjonaliseres ytterligere, ved å bli en aktør som også kan være aktuell for såkornmidler fra Innovasjon Norge samt investorer.

– Jeg tror det kreves mer enn dugnad for å lage en velfungerende organisasasjon innenfor sporttech, slår han fast.

Les flere av Shifters saker om SportTech her.