To minutter før Nofence-Erik skal på scenen under Startup Extreme, ringer telefonen. Det er landbruksministerens kontor. Igjen.
I seks år måtte beite-tech-gründerne overbevise myndighetene om sitt virtuelle strømgjerde. Så snudde bordet.
Landbruksdepartementets delegasjon skulle til Kina for å vise frem norsk teknologi i landbruk.
«Kan jeg få et par slides av deg?»
– Altså! Hæ? Selvsagt kan du få det, svarte jeg, forteller Erik Harstad, selskapets CEO.
Det er et halvt år siden en krevende sak mellom Mattilsynet og Nofence fikk sin endelige og vitenskapelige konklusjon.
Mattilsynet hevdet det virtuelle strømgjerdet ikke tok hensyn til dyrevelferden, men eksperter ved Norges Miljø- og Biovitenskapelige Universitet (NMBU) kunne endelig motbevise: Geitene lider ingen nød.
– Det var en ordentlig milepæl, sier Harstad - nå etter en vel overstått pitch og telefonsamtale med Jon Georg Dale.
– Det viser jo at vi nå blir tatt på alvor, og det setter vi stor pris på.
Ruller ut produktet
I disse dager venter også 250 norske bønder en pakke i posten.
– Vi sender ut 2.500 enheter nå. Hordaland og Møre og Romsdal er de største fylkene så langt, men vi har også hatt en leveranse på Bekkestua i Bærum, sier han.
Dagens halsbånd er beregnet på geit. Et «super-smalt» marked, ifølge Harstad.
– Det finnes 60.000 registrerte geit i Norge, men det er også en ganske stor del som driver melkeproduksjon, og da er det ikke aktuelt, forteller han.
– Men vi må først beviste at funker på hjemmemarkedet, og så skal vi ta en fot i bakken, vurdere å skalere opp og se mot andre dyreslag, sier Harstad - og nevner storfe som et potensielt større marked.
Inn på EU-markedet
Fjorårets grønne juridiske lys, skulle også bety nye penger i kassa. Men foruten å hente nærmere to millioner kroner i en «crowd-funding» på nyåret, venter selskapet fremdeles på et dokument som kan stadfeste den juridiske konklusjonen.
– Vi har bedt departement om å gi oss et «statement» som vi kan ta med oss ut i verden, sier Harstad.
Det kan åpne døra inn til EU-markedet.
– Norge er det nest strengeste landet på dyrevelferd, etter Sverige - og de er jo med i EU, sier han.
Selskapet har riktignok hentet 5,2 millioner fra eksisterende aksjonærer og nye ansatte, samt «loddet stemningen» hos en rekke aktuelle investorer, blant annet Google Ventures.
– De er jo et av de venture-fondene som er største innen landbruksteknologi. Det er jo en trend som nå slår innover Silicon Valley. Det har investorene forstått, sier han.
FAKTA, NOFENCE:
- Systemet er et alternativ til tradisjonelle, fysiske gjerder.
- Hvert dyr utstyres med en halsklave, hvor beiteområdet er definert av GPS-koordinater.
- En GPS- forteller at dyret nærmer seg den virtuelle grensen og halsklaven gir en kort vibrasjon samtidig som varsellyden starter å spille.
- Varsellyden består av en toneskala med økende frekvens og varer fra 5 – 20 sekunder.
- Når geita vender innover i beitet igjen, spilles varsellyden med tonene i motsatt frekvens til geita er tilbake innenfor den virtuelle grensen.
- Dersom geita imidlertid ikke snur på varsellyden, får den et lite strømstøt i nakkeregionen — støtet er langt lavere enn ved strømgjerder.
- Nofence har blitt nominert til flere innovasjonspriser, fått utallige medieoppslag i inn- og utland, blitt omtalt som en revolusjon for landbruket, og «den største nyheten siden traktoren».
- De ble også spesialinvitert til TechCrunch Disrupt, og har fått 4,5 millioner i tilskudd fra Innovasjon Norge for å kommersialisere teknologien som Mattilsynet mente burde være forbudt.