Fra venstre: Mats Christoffersen i ScanFlight, Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned og Rune Eikeland i IRIS Group Nordic.

Tre norske droneselskaper har vunnet millionavtaler med offentlig gigant

Jernbaneverket har inngått millionkontrakter med tre norske droneselskaper.

Droneindustrien har så vidt begynt sin oppbygning og nå har det offentlige apparatet for alvor begynt å se verdien i droneteknologi og har erstattet prat med konkrete investeringer.

– En milepæl for droneindustrien i Norge. Nå håper vi flere offentlige etater følger etter, sier Anders Martinsen, daglig leder i den norske interesseorganisasjonen for droner, UAS Norway, til sin egen medlemsavis, UAS Norway, interesseorganisasjonen for droneindustrien i Norge.

Kunngjøringen kom bare timer etter at samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen hadde åpnet den årlige dronekonferansen i Oslo, UNS som pågår 14. og 15. november i Oslo

Jernbaneverket har inngått en rammeavtale som omfatter beredskap og inspeksjon av jernbanenettet i Norge. Det er tre selskaper som vant kontraktene: ScanFlight i Mosjøen, IRIS Group Nordic i Bergen og Nordic Unmanned i Sandnes. De to førstnevnte har vunnet hver sin kontrakt, mens Nordic Unmanned har vunnet fire kontrakter, skriver UAS Norway.

– Dette er den største sivile infrastrukturkontrakten for droneinspeksjon som noen gang er tildelt, ikke bare i Norge, men også i Norden – og sannsynligvis i Europa, sier administrerende direktør Knut Roar Wiig i Nordic Unmanned til UAS Norway.

Han forteller til Shifter at dette er første store kontrakten som er delt ut i dronebransjen i Europa.

– I tillegg er dette en solid statlig aktør. Det viser hvilken vei utviklingen går. For oss som selskap så setter det oss i stand til å håndtere de fremtidige store kundene, både i Norge og Europa. Jernbaneverket har identifisert stor besparelser men også økt regularitet i inspeksjoner. Som monopolist så leverer de dermed et bedre produkt ved å bruke droner, sier Wiig som røper at de har inngått en rammeavtale på tosifret millionbeløp.

Ifølge UAS Norway anslår selskapene at kontrakten vil skape rundt 30 nye arbeidsplasser.

– Jeg er imponert over Jernbaneverket som våger å satse på en ny industri og nye arbeidsmetoder, sier Rune Eikeland i IRIS Group Nordic.

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og motta nyheter, reportasjer og innsikt rett i innboksen.

Lucas Weldeghebriel

Lucas Weldeghebriel

Journalist og gründer i Shifter

Annonsørinnhold

Utviklet av Martin Grønneberg