Daniel Stødle, til høyre, demonstrerer Vizda i VR på XYZ konferansen. Foto: Vizda

Tromsø-gründer fikk millioninvestering: Lar deg gå Norge på langs uten å forlate kontoret

Publisert Sist oppdatert

Ideen til gründer Daniel Stødle i Vizda er i første omgang å lage et nyttig verktøy for en helt annen gruppe enn fotturister.

– Vizda er et spinnoff-selskap fra Norut. Jeg ha bygget et system for å visualisere ulike typer geodata i 3D, og spisser det nå inn mot bygg og infrastruktur, sier Daniel Stødle, som nå har fått en million kroner for å kommersialisere ideen gjennom Innovasjon Norges presåkornmidler. Presåkorn matches som kjent med det samme beløpet av andre investorer, noe som vil si at selskapet har blitt tilført to millioner kroner.

Ideen testes som en pilot for byplanleggere i Sandnes, Stavanger, Alta og Tromsø kommuner.

– Vi kan egentlig visualisere hele verden. Utfordringen er hvilke data som er frigitt. I byer mangler vi data over bygninger, og de dataene må frigjøres for at vi skal kunne visualisere bebyggelsen riktig, forklarer han.

– Dersom vi hadde dataene så kunne du gått fra Nordkapp til Oslo, sier han.

Daniel Stødle viser frem verktøyet som viser Norge i 3D. Foto: Bård Hall

Visualiserer byggeprosjekt

I Tromsø testes systemet også ut i et eiendomsprosjekt, der leiligheter selges før de er bygget. Tromsø Eiendomsutvikling har kjøpt seg inn i selskapet.

Både kommunepolitikerne som skal godkjenne prosjektet, naboer og mulige kjøpere kan få utbytte av teknologen. Med Vizdas system kan man for eksempel stå på et punkt eller en veranda i nærheten, og se om prosjektet ødelegger utsikten eller skaper skygge. Man kan ”se” byggetrinn 2 lenge før det er påbegynt eller vurdere solforholdene på egen veranda. En VR-versjon ligger i utviklingsløpet.

– Vi konsentrerer oss om utsiden av bygget. Det er mange som klarer å lage innsiden, sier han.

Norinnova trekker frem løsningens skalerbarhet som enestående, og medinvestor og daglig leder Bård Hall trekker frem Daniel Stødles enorme kunnskaper som begrunnelse for investeringen han har gjennom selskapet Tenari.

– Han er en vanvittig dyktig utvikler, som gjør noe ingen andre klarer å gjøre. Han leverer et produkt som skalerer mye bedre enn alt annet på markedet. Så får vi se om vi klarer å lage business av det, sier Hall, han mener de ligger godt an i konkurransen.

Verktøyet kan kjøres på mange ulike plattformer.

– Vi er veldig tilpasningsdyktige fordi vi er små. Det er ikke veldig folksomt, men det begynner å bli folksomt det markedet.

Får beholde litt

Stødle er forsker på Norut, et forsknings- og innovasjonsselskap som produserer anvendbar, nordområderelevant kunnskap innen teknologi og samfunnsvitenskap. Norut er et søsterselskap til Norinnova Technology Transfer, som har fordelt innovasjon Norges presåkornmidler. Universitetet i Tromsø er største eier i Norut-konsernet. Vel så viktig kan bakgrunnen som gutteroms-programmerer være.

– Jeg lagde programmer som jeg solgte på nett fra jeg var rundt 14 år. Jeg fikk sjekker på 10-15 dollar i posten. Det er morsomt å lage noe for andre. Man kommer i kontakt med mange, og får feedback på det man lager, på godt og vondt, og lærer seg å håndtere det, sier han.

Noruts regler for kommersialisering tilsier at Stødle selv ikke kan eie en kontrollerende andel. Dermed sitter han med mindre enn 33 prosent av selskapet.

– Det er helt greit.

 Får du hjelp av investorene?

– Ja, det vil jeg i alle høyeste grad si. Det hadde ikke vært mulig å gjennomføre uten, så da hadde Norge vært ett selskap i minus. Jeg jobber mest med å få løsningene ferdig, og de gjør alt det andre, kommer det spontant.

Norut finansieres gjennom en basisbevilgning fra Universitetet i Tromsø og oppdragsforskning. I 2016 viser årsrapporten at 10 prosent av inntektene kom fra privat næringsliv, 13 prosent fra utlandet, inkludert EU, 34 prosent fra Forskningsrådet og resten fra ulike deler av offentlig forvaltning.