Illustrasjonsfoto.

Ukens Norden: Du ser den over taket der a...

Publisert Sist oppdatert

Jula kan være reddet for svenske dronerselskaper. Det kan de feire med stadig mer mat kjørt helt hjem på døra, også i Sverige.

I Ukens Norden tar vi en kikk over landegrensene, for å se hva som har foregått i nabolandene i uka som har gått.

Dronebedrifter håper på julegave

Svenske droneselskaper møtte veggen fullstendig i oktober i år da den høyere forvaltningsdomstolen i Sverige besluttet att dronefotografering var å sammenligne med kameraovervåking, og dermed krever tillatelse fra myndighetene. Beslutningen tok bransjen på senga, og de bli ikke gladere av at justisminister Morgan Johansson først forklarte at regjeringen ikke ville gjøre noe før den hadde et svar fra den pågående utredningen. Det svaret var ventet i juni neste år. Denne uken kom Morgan Johansson med nye beskjeder ved en debatt i Riksdagen.

– Jeg er fullstendig klar over at situasjonen er vanskelig for mange droneselskaper. Vi har jobbet disse månedene med å finne en løsning. Vi er klare nå, og vil forhåpentlig kunne gjennomføre et slikt forslag allerede neste uke, sa Johansson i Riksdagen.

Eksakt hva forslaget går ut på, ønsket han derimot ikke å gå ut med. Centerpartiet, som tidligere har kritisert dommen, og krevd at regjeringen må gjennomføre hastetiltak, er fornøyde med beskjeden fra justisministeren.

– Jeg har møtt mange droneselskaper som sier de ikke lenger får noen ordre. Dette gir disse entreprenørene mulighet til å leve videre, det er tusenvis av jobber som står på spill, sier partiets energipolitiske talsmann, Rickard Nordin, til Breakit.

Børskursen til de fleste av de noterte droneselskapene gikk opp etter fredagens beskjed.

Finske investeringsvinnere

Når året nærmer seg slutten er det ofte populært å lage oppsummeringer. I startup-sammenheng er selvfølgelig kapitalinnhenting noe av det som vekker størst interesse. Nettstedet goodnewsfinland.com har gått gjennom den finske startupbransjen og kommet frem til at følgende ni selskaper har fått årets største kapitaltilskudd i vårt østlige naboland:

  1. M-Files 300 mill. NOK
    Tampere-baserte M-Files lager systemer for å håndtere informasjon basert på innhold, og har vokst med over 1000 prosent de siste seks årene. Selskapet har idag 6000 kunder i over 100 land. Hovedinvestor i denne runden var det franske selskapet Partech Ventures.
  2. Alphasense 286 mill. NOK
    Alphasense lager en finansiell søkemotor som har fått over 450 investeringsbanker på kundelisten. Hovedinvestorer her var Tribeca Venture Partners, Triangle Peak Partners og Quantum Strategic Partners.
  3. Swap.com 172 mill. NOK
    Swap har ambisjon om å bli en stor ehandelsaktør for secondhand-ting. Derfor har selskapet overgitt Finland og flyttet businessen til et gigantisk logistikksenter i Illinois USA. Målet er få en betydelig andel av de 30 prosent amerikanerne som hvert år handler i secondhand-butikker til å gjøre det på nett istedet. Hovedinvestor var svenske eEquity.
  4. Verto Analytics 140 mill. NOK
    Verto har utviklet en tjeneste som kan overvåke de komplekse brukermønstrene til dagens konsumenter på tvers av alle plattformer som blir tatt i bruk i løpet av en dag. Blant kundene finnes Microsoft, Cisco og EA. Svenske EQT Ventures ledet denne B-runden. Totalt har selskapet fått inn over 200 millioner NOK i venture kapital.
  5. Next Games, Wolt, Jolla og KNL Networks 87 mill. NOK
    Femteplassen deles av en kvartett som alle hentet inn 10 millioner dollar. Det var spillprodusenten Next Games, matleveringstjenesten Wolt, mobiloperativsystemutvikleren Jolla og KNL Networks som kan forsyne verdens mest isolerte plasser med trådløs kommunikasjon.

Rør om i den svenske matgryten

Den svenske dagligvarekjempen Axfood kjøper den minste av de tre store svenske mathandlene på nett, Mat.se. De andre to er Linas Matkasse og Mathem.

Axfood legger inn et bud på 17 kroner per aksje, noe som tilsvarer en verdi på 554 millioner svenske kroner for selskapet. Det var en budpremie på 119 prosent.

Konsernsjefen i Axfood skriver i en kommentar at ”målet med å kjøpe Mat.se er å skynde på og utvikle vår digitale satsing. Utover at deres virksomhet kompletterer vår organisasjon, har de også en bedriftskultur som går godt sammen med Axfood.”

Kjøpet kan sees i sammenheng med at salget av dagligvarer på nett økte med 31 prosent i løpet av tredje kvartal 2016 sammenlignet med samme periode året før, og det faktum at de store svenske dagligvareaktørene som Ica, Coop og Axfood lenge har hengt litt etter hva gjelder e-handelsløsninger.

Eller som Breakits Stefan Lundell skriver i en analyse: ”Den stive prislappen er et tydelig tegn på at de store svenske matkjempene er beredt til å gjøre nesten hva som helst for å ta en tetposisjon i et marked som er på vei å eksplodere.”

 


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på FacebookogTwitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Sean Percival er ukens gjest i Shifters podcast, og i denne episoden, får vi høre om livet hans før han kom til Norge.

–Vendepunktet kom da jeg 18 år gammel flyttet til Las Vegas. Mitt liv var ikke på vei noe sted. Jeg bodde hjemme og var «en taper», for å være helt ærlig, sier Percival.

Han er innom sin tid i MySpace og da han gründet et selskap som solgte barneklær på abonnement, men som til slutt gikk dukken.

Og han gir sine syn på Trump, forteller om da han spurte Sylvi Listhaug om mangfold uten å vite hvem hun var, og hvorfor han nå har flyttet til Norge og har et ønske om at vi skal ta igjen svenske startups.

Hør på episoden her, eller enda bedre, last den ned i Itunes/podcaster. Hvis du har Android-telefon, kan vi anbefale appen podkicker.