
Ukens Norden: Sverige snur på e-krona, og finske følelser i badstua blir globale
Norden (nesten) alltid tidlig ute. Svenskene vurderer digital valuta. Finnene først med offisielle emojies. Men i Danmark møter Uber motstand.
I Ukens Norden tar vi hver søndag en kikk på hva som har skjedd i nabolandene våre i uka som har gått.
Sverige vurderer digital valuta
Siden 2009 har mengden kontanter i omløp i den svenske økonomien gått ned med 40 prosent. Det er en raskere utvikling enn i stort sett alle andre land og er en viktig forklaring på hvorfor visesentralbanksjef Cecilia Skingsley tidligere denne uken i et intervju med Financial Times meldte at Sverige begynner å se på mulighetene for å innføre en ”e-krone”.
Det skulle i så fall gjøre Sveriges Riksbank til den første sentralbanken i verden med en digital valuta. Akkurat som Riksbanken var den første i verden til å innføre sedler i 1661.
– Dette er like revolusjonerende som papirseddelen var for over 300 år siden, sa hun til Financial Times.
Hvorvidt det faktisk blir virkelighet vet vi om to år. Det er så lang tid banken har satt av til utredningsarbeidet.
– Det er startskuddet for en stor utredning. Det er spennende, vi har kommet mye lenger enn mange andre land, sa Skingsley til Breakit i forbindelse med konferansen ”Fintech Stockholm” dagen etter FT-intervjuet.
Skingsley er tydelig på at banken foreløpig er helt åpen om hva resultatet kan bli og hvordan en fremtidig e-krone kan se ut. Om den skal lanseres som app eller plastkort eller kanskje i begge former, er såkalt blokkjedeteknologi, som bitcoin bruker, et alternativ som kontrollfunksjon.
– Jeg tror at e-kroner fra sentralbanken kan komme i mange former, sier Skingsley som også poengterer at en e-krone bare vil være et komplement til tradisjonelle kontanter.
– Det finnes mennesker som ikke vil eller kan få tilgang til kommersielle betalingssystemer. De må også ha en mulighet til å delta i samfunnsøkonomien.
Fra den svenske finansbransjen kom flere positive kommentarer på utspillet.
”Endelig tar en sentralbank tak i dette spørsmålet, at det er den svenske gjør det bare morsommere”, var holdningen fra nettbanken Avanzas sparøkonom Claes Hemberg.
”Det er for øvrig selvfølgelig at alle nasjonale valutaer må bli kryptovalutaer over tid. Riksbanken gjør helt rett”, skrev Mr Green-gründer Mikael Pawlo på Twitter.
Finske emojier blir internasjonale
Allerede i desember i fjor ble Finland første land i verden å lansere et eget oppsett med emojier. Nå ser det ut til at Finland også blir først ut med å få noen av de nasjonale emojiene til å lagt til i den internasjonale Unicode Standard, skriver Helsinki Times.
The Unicode Consortium beslutter hvilke nye emojier som skal legges til standarden i november hvert år. De blir så lagt til emoji-tastaturene på alle smarttelefoner og nettbrett i juni året etter.
Ved årets møte skal Finland ha fått to emojier innvilget. Den ene viser, ikke overraskende, en person i en sauna, mens den andre er et par ullsokker.
Uber kjørt seg fast også i Danmark
Fredag opprettholdt Østre Landsret (tilsvarende lagmannsretten) en dom fra København Byret tidligere i år. En 28 år gammel Uber-sjåfør ble idømt en bot på 6000 kroner for å ha kjørt uten løyve og uten at bilen var godkjent for taxibruk.
- Neste skritt er at myndighetene setter fokus på å få stoppet Uber-virksomheten i praksis. Dagens avgjørelse er viktig ikke bare for sjåførene. Uber kan nå vente seg en rettssak om medvirkning til overtredelse av taxilovgivningen, sier Jan Villadsen, leder for transportgruppen i fagforbundet 3F til den danske avisen Politiken.
Uber skriver i en kommentar til nyhetsbyrået Ritzau at selskapet står bak sjåføren, hvis han ønsker å anke saken til høyesterett. Ubers talsmann i Danmark, Oliver Carra, skriver også:
”Vi har stor respekt for det danske rettssystem, men vi er selvfølgelig dypt skuffet over avgjørelsen”.
Skuffelsen er ikke noe å være overrasket over, men etter at ha tapt mot myndighetene først i Sverige, så i Norge og nå Danmark er det kanskje på tide for Uber å innse at forretningsmodellen har noen utfordringer. Det skal bli interessant å se hvordan de tar vare på de sjåfører som etter hvert blir dømt for ulovlig taxivirksomhet i de skandinaviske landene. Uansett hvor mye de tilpasser seg lokale skatteregler og andre lover vil det nok bli ganske så avgjørende for hvor lett det blir å rekruttere sjåfører fremover.
Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter
Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
Last også ned vår seneste podcast med Kjartan Slette i Unacast. I podcasten er Slette innom valget i USA, om å være pappa samtidig som man bygger et globalt tech-selskap, om hvordan han havnet i tech, bakgrunnen fra musikkbransjen og Wimp/Tidal, hvorfor de ansatte kan ta så mye fri de vil, samt mye mer.