Video-API-selskapet Synq endrer kursen til B2B-salg, fyller pengekassen med syv millioner, men nekter fortsatt å gå i dress.
Annonse
Shifter skrev om Synq i januar 2017, som utvikler videofunksjonalitet som utviklere enkelt kan bake inn i sine apper eller nettjenester ved hjelp av deres video-API. Selskapet meldte i fjor at de hadde hentet inn totalt 12 millioner kroner i løpet av 2015 og 2016. De hadde 14 ansatte, og målet var å doble det antallet i løpet av 2017. På tampen av 2017, er realiteten annerledes.
-- Vi har nå 10 ansatte. Syv stykker i USA og tre personer i Norge, sier Pål Torgersen, COO i Synq.
Selskapet besluttet nemlig å flytte utviklingsavdelingen til Silicon Valley i USA.
Annonse
-- Vi ansatte Bruce Wang som CTO, som tidligere har medgründet og solgt videoselskapet Twistage til Lexmark. Det fungerte dårlig å styre et utviklingsteam i Norge fra USA, så vi bestemte oss for å flytte utviklingen til USA. Wang fikk frie tøyler til å bygge opp et nytt team, og vi har nå økt farten til det dobbelte, sier Torgersen.
-- Er det ikke vesentlig dyrere med utviklere i Silicon Valley?
-- Jo, det er dyrt, men det er verdt det, når alle kan jobbe i team sammen med CTO. Vi har også noen som sitter i Kansas, sier Torgersen.
Hentet syv millioner kroner
Annonse
I høst har de gjennomført en ny emisjon med eksisterende investorer, som blant annet er New Mark Invest,Akershus Teknologifond og Kjeller Innovasjon. I tillegg har de med seg tungvektere som Per Kristian Hove som er salgsdirektør i Evry og styreleder i Synq. Også juridisk direktør i TV2, Thomas Myrbostad, sitter i styret og har en eierandel i selskapet.
Investorene og medgründerne Stian Hauge og Kasper-Niclas Andersen deltok i emisjonen som totalt var et innskudd på 3,5 millioner kroner. I tillegg har de fått et lån fra Innovasjon Norge på 2,5 millioner kroner, samt et tilskudd på én million.
Samtidig har selskapet endret litt på kursen. Fra å kun være et selskap som solgte videofunksjonalitet i form av kode (som en lego-kloss) som en utvikler kan bygge inn i tjenesten sin gjennom et API, er de nå også i gang med en prototype på en tjeneste de kaller SYNQ Media i samarbeid med RiksTV.
-- Vi leverer fortsatt samme produkt, men vi bygger et grensesnitt på toppen av vårt API, som gjør det enklere for innholdsdistributører og rettighetshavere å motta og overføre innhold i et mer standardisert format, sier Torgersen.
De jobber nå konkret på en løsning som gjør det mulig for RiksTV å tilby C More-innhold via deres Apple-TV-app.
-- Prosessen med å integrere mot rettighetshaver, overføre, transkode, importere riktig metadata (tilknyttet informasjon, bilder etc.), kryptere osv er en en tidkrevende prosess for distributørene, som også krever mye infrastruktur og vedlikehold. Vår løsning gjør alle disse oppgavene for dem helt automatisert. I tillegg får rettighetshaverne (de som selger innholdet) direkte tilgang på statistikk om hvordan innholdet konsumeres og vi gjør det enklere for dem å selge sitt innhold da det ikke lenger kreves at kundene har en full videoinfrastruktur, sier Torgersen.
Prototypen de utvikler med Riks-TV skal være klar i løpet av februar.
-- Dette betyr at dere tilbyr et b2b-produkt, og må i større grad fokusere på salg enn tidligere?
-- Ja. I vår eksisterende modell, ville vi måtte ha veldig mange 10-dollars-kunder for at det skulle gå rundt. Vi skal fortsette med det, men det tar tid. I tillegg har vi nå avdekket dette behovet hos både distributører og rettighetshavere som betyr at vi kan levere løsninger til en helt annen pris, samtidig som de vil ha store besparelser i tid og ressurser, sier Torgersen.
-- Nei, vi skal fortsatt ikke gå i dress, men det stemmer at vi har endret modell. Vi gjennomfører en syretest nå. De fleste vi snakker med sier at vår løsning vil løse et helt konkret problem. Det er tidkrevende å både utvikle og vedlikeholde en løsning som vi utvikler nå. Kundene ønsker ikke å bygge en videostack, de ønsker å fokusere på best mulig brukeropplevelse, sier medgründer og designer Kasper-Niclas Andersen.
-- Prosjektet vi kjører sammen handler om verdikjeden vi er en del av og å utfordre den. Dette er en del av en rekke eksperimenter og prosjekter vi kjører, sier Ivar Lyngve, sjef for vekst i MiTv i RiksTV.
Han forteller de var nysgjerrige på Synq ettersom RiksTV i større grad skal fokusere på verdiøkning av produktet overfor kundene, ikke nødvendigvis fokusere for mye på videoteknologi.
-- Da Tv2 kom på banen, som er en av partnerne våre, bestemte vi oss for å se på et testprosjekt på CeMore, som ligger under Tv-selskapet, sier Lyngve.
At det var et norsk selskap var heller ingen ulempe, ettersom Riks-Tv har tradisjon for å jobbe med nære og lokale partnere, understreker Lyngve.
Kan være risikoavers som etablert selskap
-- Hva er fordeler og ulemper ved å samarbeide med et oppstartsselskap?
-- Ulempene er at vi som etablert selskap kan være litt risikoaverse. Ofte vil et etablert selskap ha partnere med en track record, så det blir en å ta en sjanse for organisasjonen. For eksempel har vi strenge krav til driftssikkerhet osv som ikke nødvendigvis alle oppstartsselskaper kan levere fra dag en. Vi prøver å unngå å bruke for mye energi på noe som ikke kan levere driftssikkerhet over tid. Fordelen er at oppstartsselskaper ofte tenker annerledes, i hvert fall de som er flinke. De identifiserer et problem og jakter på å løse det. Og det finnes nok av problemer det er verdt å løse, sier Lyngve.
-- Tror kan bli konkurransefordel for etablerte selskaper som evner å samarbeide med små innovative oppstartsselskaper?
-- Ja, det kan jumpstarte et prosjekt å starte et samarbeid med startups. Det er ikke alle innovasjonsprosjekter hvor alt skal skapes innenfra. Vi kan også bli bedre i stand til å forstå utfordringer gjennom å samarbeide med oppstartselskaper, sier Lyngve.
Podcast alert! Christine har tatt permisjon fra jobben for å starte et selskap. I episode 4 snakker hun med Pål T. Næss i Innovasjon Norge om hvorfor de ikke ville støtte henne.