Tomas Veiden (t.v.), Ben Fischer og Erik Axel Nielsen har gründet det LucaLabs

Vinnere hos «The Factory»: Robotisert regnskapsføring og emisjoner for nybegynnere

Publisert Sist oppdatert

Gründere som oppfyller andre gründeres drømmer: Automatisert regnskapsføring og henting av kapital uten dyre eksperter.

Nylig ble det klart hvem som går videre fra første fase hos The Factory på Fornebu, inkubatoren for forsikrings- og finansteknologi. Fem av ti selskaper skulle få plass i fase 2, og få investeringer fra inkubatorens engleinvestorer. To av de fem selskapene må være andre gründeres drømmestartups hvis de får det til, ved å gjøre hverdagen langt enklere for oppstartsselskaper.

Automatisert regnskapsføring

Ben Fischer, Tomas Veiden og Erik Axel Nielsen har gründet LucaLabs – som bruker kunstig intelligens og bildegjenkjenning til å lese kvitteringer og postere det på riktig sted i regnskapet.

– Vi vil revolusjonere regnskapsføring med å bruke kunstig intelligens. Millioner av mennesker sitter verden rundt i dag og fører reiseregninger manuelt.  Vi vil at de skal slippe det, sier Erik Axel Nielsen, CTO i selskapet.

Selskapet har allerede en fungerende app, der brukerne kan gjøre dette for reiseregninger og refusjoner. De jobber nå med å få den «plugget» inn i ulike digitale regnskapsføringsprogrammer – selskapet har allerede laget en plugin for Trippletex og jobber nå med å få det implementert med Vismas systemer. Shifter får teste på en av sine siste kaffekvitteringer, og kan bekrefte at det fungerte på denne. Videre vil LucaLabs bruke det appen etter hvert «lærer» om brukeren, til å foreslå hvem brukeren for eksempel har drukket kaffe med.

– Målet er å lage det så effektivt at brukeren har fått tilbake pengene før han er ferdig med koppen med kaffe, sier Nielsen.

Mye av teamet har bakgrunn fra McKinsey. Men ideen kom etter at de de selv har drevet andre gründerselskaper, og møtt på irriterende utfordringer innen regnskapsføring.

– Den dagen ingen fører noe manuelt, da er vi ferdig.

Inntil nå har de vært finansiert gjennom egne penger, samt mindre investeringer fra venner og familie.

Enkel emisjon

Digistocks på sin side vil digitalisere og forenkle mye av det som i dag kan oppleves som både komplisert og tidkrevende for mange gründere, fra du registrerer selskapet til de første transaksjonene. Didrik Egge Martens har vært gründer siden 2009, og vet hvor mye styr det kan være.

– Jeg vil at selv en nybegynner skal kunne gjøre en emisjon, sier Didrik Egge Martens.

Målet er i tillegg at «aksjonærregistret» skal bli oppdatert umiddelbart, med den nye informasjonen. Sammen med skybaserte regnskapstjenester, vil man kunne ha oppdaterte data om selv små selskaper, slik man har det med store børsnoterte selskaper nå.

– Jeg har selv vært CEO i et selskap med 20 ansatte. Til slutt satt jeg bare å slukket administrative branner, sier han.

– Hvordan skal dere tjene penger?

– Vi kan ta halve prisen eller også gjøre det gratis med dagens tjenester. Dessuten kan vi ta betalt for tredjepartstjenester som vil være en del av plattformen, sier Egge Martens.

Forsikringsutfordrer

Til sammen investerer FintechAngels II en million kroner i de fem selskapene. For uten de to ovennevnte gikk Digipig, Bolink og Tillit videre til fase 2. Sistnevnte vil utfordre dagens forsikringsbransje.

– Fremtidens selskap må binde seg, de kan ikke profittere ubegrenset på det informasjonssamfunnet vi har, sier Erik Skaar i forsikringsstartupen Tillit.

Brukerne kan selv velge hvilken gruppe av «likesinnede» de ønsker å forsikre seg sammen med. Tillit tar en liten cut av premieinntektene, mens resten brukes på skader. Mens et vanlig forsikringsselskap bruker rundt 70 prosent på utbetalinger, vil Tillit betale ut iallfall 80 prosent.

– Vi går tilbake til det forsikring var i sin spe barndom, sier Skaar.

For eksempel kan Tesla-sjåfører velge å forsikre seg sammen med andre Tesla-sjåfører. Det skal være lett å få utbetalt skadeoppgjøret, og det ligger i navnet at dette skal gjøres uten at strev fra kundenes side. Det vil være heldigitalt og applikasjonsbasert, og skal inkludere de siste nyvinningene innen adferdsanalyse. Tillit vil blant annet få brukerne til å melde skader på video via appen.

– På denne måten forsvinner en del av svindelen. Vi vil også gjøre en seleksjon fra starten. Har du hatt fire skader det siste året, kan du bli nektet.  Vi skal jo ikke kaste penger etter folk.  På denne måten får vi vekk svindlerne og de som er «kronisk uheldig», sier Skaa

Totalvurdering

- Vårens kull besto av 10 svært spennende selskaper, og partnerne våre som blant annet inkluderer DLA Piper, KPMG, Nordea, Bank2, Skandiabanken, If og Gjensidige, samt investorene i FintechAngels II, valgte ut sine favoritter basert på totalkonsept, team og potensiale, sier Bentsen.


20. april går vi «live» med konferansen The Shift– stedet å være denne våren for alle som bygger fremtidens selskaper. Det ble utsolgt raskt, så vi har flyttet arrangementet til Edderkoppen Scene for å få bedre plass. Så bare å forte seg å kjøpe før det blir utsolgt igjen:

The Shift 2017

Foruten en lang rekke ledende norske gründere, kommer gründeren av Indiegogo, Kronprinsen, den her omtalte Telia-sjefen, investorer fra Creandum, Northzone, Point Nine Capital, Bauer Venture Partners, EQT Ventures og mange, mange flere. Growth hacking, salg, funding, rekruttering og teknologi – og det du måtte trenge av triks og tips fra noen av de beste hodene.

Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt