Grete Ingeborg Nykkelmo, leder for Ungt Entreprenørskap Norge, husker fortsatt den gang hun falt på ski mens kong Olav satt på kongetribunen for å se skirenn. 

Skihelt og gründerleder Grete Nykkelmo: -- Entreprenørskap er veldig likt idrett

Grete Nykkelmo, leder for Ungt Entreprenørskap, sier man må fokusere mer på å gjøre unge klare for arbeidslivet -- og mener ”de e itjnå som kjæm tå sæ sjøl” er et godt produktivitetstips. 

1. Hva jobber du med akkurat nå?

-- Nå er vi midt inne i en periode med fylkesmesser for elevbedrifter i ungdomsskolen og ungdomsbedrifter i videregående. I går var jeg i Rakkestad i Østfold, i forrige uke var jeg i Molde og Stavanger, og nå er jeg på vei til Kirkenes. Cirka 25.000 elever er nå engasjert i disse bedriftsprogrammene, og på fylkesmessen får de presentert sitt arbeid. Her er det også kvalifisering inn mot NM, som skal være i slutten av april. Det er også en god del arbeid med ny strategi for Ungt Entreprenørskap. Vår ambisjon er jo å være en brobygger mellom skole og næringsliv, og da må jo vi også fornye oss for å være innovative og relevante. Det er en spennende og krevende jobb.

2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?

-- Jeg er generelt mer opptatt av å se fremover enn bakover, men jeg håper jo at jeg greier å lære av mine feil. Jeg har vel alltid vært en litt utålmodig sjel, så det å være litt mer tålmodig og få med meg hele laget har jeg lært. Det er vel vært et råd jeg kunne fått i litt tidligere alder.

3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?

-- Jeg er jo optimist av natur og tenker at vi opp gjennom tiden har vist at vi greier å omstille oss i Norge. Vi har tatt tak i utfordringer og løst problemer. Jeg velger fortsatt å være optimist, og tror vi vil greie det også i fremtiden.

Hvis jeg også skal være litt pessimist, så havner jeg fort inn i området vi jobber med i Ungt Entreprenørskap. I dag er skolen basert på mange krav og tøff målstyring i enkeltfag. Det er selvfølgelig viktig for ungdom å bygge en god faglig plattform, men næringslivet etterspør i dag også annen type kompetanse: å ta initiativ, jobbe kreativt med problemløsning og samarbeide på tvers av fag. Vår ambisjon i Ungt Entreprenørskap er å være en brobygger mellom skole og næringsliv, og bidra til at ungdom tilegner seg nettopp denne entreprenør-kompetansen som næringslivet etterspør og som Norge trenger for å bygge ny virksomhet og nye arbeidsplasser i fremtiden. Det er lite rom for slikt tverrfaglig arbeid i skolen i dag, og vi er redde for at det også kan forsvinne i arbeidet med den nye læreplanene som nå pågår.

4. Hva er den største utfordringen i din bransje?

-- Den største utfordringen er som nevnt at ungdom trenger å bygge mer tverrfaglig kompetanse og på andre områder enn i enkeltfag. For å være kvalifisert til morgendagens arbeidsliv må man kunne vise initiativ, samarbeide om å løse problemer og finne nye løsninger. Det vi også ser er at elever som kanskje faller litt utenfor i tradisjonell undervisning, ofte finner ny motivasjon ved å jobbe på andre måter – som for eksempel i en ungdomsbedrift, der de får jobbe med sine egne interesser.

5. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?

-- Det har jeg tenkt litt på. Jeg er jo ganske ny i rollen min, og begynte i mai i fjor. Jeg synes fortsatt at jeg har verdens beste jobb! Jeg får lov til å jobbe med ungdom og bidra til å bygge nye generasjoner. Og jeg får lov til å jobbe med samspillet mellom skole, politikk og næringsliv. Jeg føler jeg får brukt mye av min erfaring hver eneste dag, og jeg trives veldig godt med det jeg gjør. I tillegg har jeg utrolig mange dyktige og hyggelige kolleger på laget, så jeg greier ikke å komme opp med noen annen rolle jeg heller skulle hatt.

6. Hvordan ser mobilskjermen din ut?

-- Der har jeg et bakgrunnsbilde fra en skitur, tatt på en skyfri dag på vei til topps i Jotunheimen. Det var en helt fantastisk dag, og minner meg på det jeg liker aller best å gjøre på fritida; gå på ski -- gjerne langt og hardt!

Nykkelmos døtre klatrer i fjellsiden på en skitur.

7. Har du et produktivitetstips?

-- Man kunne vel alltid ønsket at det finnes snarveier, men det som det koker ned til, er hardt arbeid. Jeg er jo vokst opp i Trøndelag, og med Hans Rotmo som sang at ”De e itjnå som kjæm tå sæ sjøl”. Det har vel blitt en slags leveregel for meg, både privat og i jobbsammenheng, så hardt arbeid er et hett tips!

8. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?

-- Jeg sitter jo her i Ungt Entreprenørskap, og skulle mer enn gjerne hatt 10 millioner kroner! Da skulle vi brukt dem på å oppdatere programmene våre – mer digitalt og enda bedre og mer relevant innhold knyttet til norsk næringsliv. Og så skulle vi rekruttert enda flere dyktige kolleger som kunne bidratt til å lære opp lærere og arbeids- og næringsliv til å gjennomføre programmene i skolen.

9. Hva er din dårligste egenskap?

-- Det burde du nok egentlig burde spurt andre om, for det er jo de som merker det best. Jeg er nok en litt dårlig taper, men det går heldigvis fort over. Jeg har jo lang erfaring fra konkurranser i idretten, og opplever også at det å jobbe har mange likheter med idretten. Du setter deg også her mål som skal nås og som du jobber mot over tid. Ofte går det bra, andre ganger kan det gå dårlig. I tillegg har vi jo noen konkurranser innad i familien, for eksempel i kortspill på hytta, der jeg noen ganger må ta en timeout -- til beste for alle parter.

10. …og hva er din beste?

-- Jeg tror det er en kombinasjon av utålmodighet og tålmodighet. Jeg vil gjerne få til ting og er utålmodig etter å nå målet, men av og til tar det litt lenger tid enn jeg hadde tenkt. Men jeg opplever også at jeg greier å holde ut og ikke gi meg, selv om ting kan være vanskelig. Og det gir ofte bra resultat.

11. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?

-- Jeg var veldig opptatt av blomster i en periode. Min eldre søster skulle levere et herbarium på skolen, men hun fikk lurt meg til å gjøre grovarbeidet. Jeg sprang rundt og fant blomster, presset dem og laget herbarium. Jeg forsto vel da at jeg ikke kunne leve av det, derfor ble det ikke den retningen, men fortsatt har jeg ganske god oversikt over floraen. Det er jo morsomt da, når du plutselig oppdager blomster som ikke er en del av «hverdagsfloraen». Spesielt fjellblomster er jeg glad i. Det er jo fantastisk å se flotte farger sprute ut av skrinne fjellkløfter.

12. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?

-- Jeg ville valgt Michelle Obama. En dame jeg har stor sans for, med stort intellekt og stort hjerte, og som i tillegg også er utrolig god til å kommunisere. Det ville vært veldig spennende å høre om hennes erfaringer – helt fra tidlig ungdom og til livet i det hvite hus. Og ikke minst hvorfor hun ikke vil stille som presidentkandidat.

13. Hva er din største tabbe?

-- Det er mange, det vet jeg jo, men husker ikke så mange i farten som egner seg her. Jeg hadde et fall i Holmenkollen, rett foran den gamle kongetribunen med kong Olav på plass -- bare 10 meter etter start! Det ble ikke noe bra løp.

14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?

-- Jeg har jo en del resultater fra idretten og har gått til topps i to idretter, og det er jo selvfølgelig stas. Men det som er størst og viktigst for meg i dag, er at jeg har to flotte unge damer på hjemmebane.

15. Kan du si noe du selv tror på, men som mange vil være uenige med deg i?

-- Det har jeg tenkt litt på, og ikke greid å finne ut av. Når jeg tenker Ungt Entreprenørskap, tenker jeg at vi har veldig mange gode venner, og de som kjenner oss er glad i oss -- og stort sett enige med oss.

16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?

-- Etter hvert som jeg har blitt bedre kjent med bransjen -- og unge gründere -- tenker jeg mer og mer at entreprenørskap er veldig likt idrett. Det handler om å ta initiativ og sette seg mål, legge en plan, stå på og ikke gi opp til tross for motgang og tilbakegang. Det er også viktig, som i idretten, å ha et godt støtteapparat. Ha god kontakt med omgivelsene dine, og sørg for at du har ressurser å støtte deg på.