Sven Jørund Kolstø i CoFounder skulle gjerne spist middag med Kristian Birkeland, Sam Eyde og Christian Thams på sistnevntes gård, men som barn drømte han om å bli rørlegger.
1. Hva jobber du med akkurat nå?
Jeg leder selskapet Optoscale, som utvikler teknologi for vektmåling av laks. Jeg jobber også med et selskap som heter Wavefoil, som har en genial teknologi for å bruke mindre drivstoff på skip, samtidig som det blir mer behagelig i bølger. Straks skal jeg pitche et annet selskap, Showtag, som tar for seg digital produktplassering.
2. Hvis du kunne gått tilbake i tid og gitt deg selv ett tips – hva ville det vært?
Ikke ta den vinflasken på den festen som har stått i solen i vinduet i to år. Det gikk sånn som det måtte gå, og det er vel ikke mer å si om det.
3. På hvilke områder er du henholdsvis optimistisk og pessimistisk på vegne av Norge?
Jeg er optimist på Norges vegne. Jeg tror det er viktig å ha en befolkning som får holde på med meningsfulle ting. Det er gode ting som skjer i oppstartsmiljøene nå, som gjør at vi i Norge vil være konkurransedyktige i fremtiden. Jeg er ikke så pessimistisk av meg, men det jeg synes er skummelt mer generelt, er at folk ofte ikke reflekterer nok over vedtatte sannheter. Vi har masse ”bias” i de avgjørelsene vi tar, men det er kun når vi åpner for at vi kan ta feil, at vi har muligheten til å granske oss selv og se nye perspektiver. Les: Trump.
4. Hvis du kunne vært en annen person eller hatt en annen rolle – hva/hvem ville det vært?
På et profesjonelt plan ville jeg gjerne vært noen som har enorm gjennomføringskraft og jobber med betydningsfulle og viktige problemstillinger. Jeg har akkurat lest en bok om Elon Musk, og det er vel ganske pretensiøst å skulle ønske å være ham, men jeg skulle gjerne vært litt inspirert av ham. På en annen side har jeg nettopp sett på en komiker – Bo Burnham – og han er veldig morsom, og ganske dypsindig i tillegg. Så jeg skulle gjerne vært en litt mindre rar utgave av Musk og en mer seriøs utgave av Burnham.
5. Når på døgnet er du mest produktiv?
Du antar jo at jeg er produktiv, he he. Jeg er faktisk mest produktiv på kvelden. På Karmøy heter det ”kjeta”: Jeg sliter noen ganger med å samle tankene og roe ned for å jobbe, men på kvelden får jeg den roen jeg trenger. Men om jeg gjør det beste arbeidet på kvelden, det er ikke lett å si. Forresten er jeg usikker på om ”kjeta” er noe bare mor sier, eller om det er et uttrykk hele Karmøy bruker.
6. Har du et produktivitetstips?
Produktivitet, det er jo så forskjellig hos oss alle. Noen stusser over at jeg jobber med mange selskaper, og tror jeg er veldig produktiv, men det handler om å sette klare mål for det du jobber med. Det er utrolig mye støy i gründerverdenen, for eksempel er det jo så mange arrangementer der ute. Produktivitet, slik jeg ser det, handler om å skille mellom det viktige og det uviktige, og gjøre det viktige.
7. Hvis du skulle investert 10 millioner i et nytt område, hva ville det vært i og hvorfor?
Det ville nok vært vektmåling av laks, he he. Jeg er jo programforpliktet til å si det. Jeg ville lett etter kostbare problemer i næringer som har mye penger, og som man kan løse med ny teknologi. Det er jo forøvrig akkurat det vi gjør i CoFounder, da. Akkurat nå har vi stor tro på å koble buzzord som "big data" og kunstig intelligens med konkrete industrielle behov. Et av porteføljeselskapene våre, Idletechs, gjør det, og skal hente 30 millioner nå, så der er det i hvert fall plass til 10 millioner!
8. Hva er din dårligste egenskap?
Jeg er ganske rastløs. Det fører til at man av og til gjør ting hakket raskere enn man burde. Derfor er det viktig å jobbe med veldig detaljfokuserte folk. Samtidig, hvis jeg har lite å gjøre forsvinner arbeidslysten min. Min store frykt er å være arbeidsledig, det håper jeg at aldri skjer. Jeg har stor respekt for å dem som sitter arbeidsledige lenge, og som kommer seg ut av det.
9. …og hva er din beste?
Jeg tror at jeg er god til å lytte. Jeg synes nysgjerrighet er en viktig egenskap. Man må være oppmerksom på sine egne forutinntakelser. Det er ekstremt viktig for oss som holder på med nye ting. Man må ha stålkontroll på det man driver med, og ha en ”reality check” i bakhodet. Man må tenke: ”Hva er det vi driver med?” Og samtidig må nysgjerrigheten også være med, og spørre: ”Hvordan kan vi gjøre ting på en bedre måte?”.
10. Hva ville du bli da du var liten? Og hvorfor ble du det/ikke?
Jeg hadde store ambisjoner om å bli rørlegger. Jeg vokste opp på gård, og en av de eldre naboguttene var rørlegger. Jeg så nok litt opp til ham. Jeg tror alle som har bygget bad de siste ti årene skal være glade for at jeg ikke ble rørlegger likevel.
11. Hvis du kunne spist middag med hvem du ville, død eller levende – hvem ville du invitert? Hvorfor?
Middag med døde folk er jo litt merkelig, men jeg tror jeg ville valgt å gjenopplive noen av de store, norske industribyggerne. Jeg ville spist middag med Christian Thams, Kristian Birkeland og Sam Eyde, og arrangert en middag på Thams’ gård. Disse tre er blant dem som har bygget Norge: de hadde kraft til å innovere, og samtidig bygge noe. Det har jeg dyp respekt for, og ønsker å lære mer av selv.
12. Hva er din største tabbe?
Jeg er ikke en person som dveler ved feil, og derfor er det vanskelig å komme på sånne ting. Det betyr ikke at jeg ikke har gjort tabber. Det er veldig lite selvreflekterende å ikke komme på sånne ting, merker jeg. Vi kommer nok fort tilbake til nevnte vinflaske i spørsmål 2.
13. Du er tilbake på skolebenken, hva studerer du?
Jeg har ganske stor interesse for det som heter atferdsøkonomi, og etter at jeg var ferdig med utdannelsen min, vurderte jeg å kanskje fordype meg innen en doktorgrad i det. Om du vil ha en bokanbefaling som forteller litt om dette, bør du lese ”Thinking, Fast and Slow”. Den vil jeg anbefale å lese. Det er så mange ting som jeg har lært å gjøre, som gir mening ut i fra et forskningsperspektiv, alt fra retorikk til investeringsanalyse. Derfor ville jeg forsket på atferdsøkonomi, under Daniel Kahneman.
14. Hva er du mest stolt over å ha fått til?
På samme måte som jeg ikke dveler ved tabber, så er jeg ikke en som har en ekstrem stolthetsfølelse. Jeg blir nok aldri fornøyd med det jeg driver med, men om jeg skal trekke frem noe, så er jeg stolt av det vi skaper i Optoscale. Vi bygger superteam med gode teknologer, og senest i går var det et stort selskap som ville distribuere og selge for oss. I dag har det også vært et annet selskap som har tatt kontakt, av samme grunn. Disse tilbudene er veldig interessante for oss, for vi skal jo bygge dette til et industrikonsern. Da – kanskje – kan jeg være stolt av det vi har gjort, men jeg går ikke rundt og føler meg spesielt stolt i hverdagen.
15. Hva er den viktigste politiske saken, etter ditt syn?
Jeg har jo vært veldig politisk aktiv tidligere. De siste årene har jeg fokusert på startups, så jeg er mest opptatt av det. I 10 år har vi jobbet for å få opp antallet startups, det har man klart, men vi mangler fortsatt flere ledestjerner i form av selskap som tar steget opp i eliteserien. Vi i CoFounder har etablert oss i nye lokaler der vi har tatt med oss åtte av de raskest voksende selskapene våre. Disse skal vi hurtig få til å komme i 100-millionerklassen i omsetning, da begynner det lukte fugl!
16. Hva er ditt beste tips til norske gründere?
Én: Finn ut hva du er god på, og dermed hva du ikke er så god på, slik at du kan få med deg andre som utfyller deg. Det andre tipset er å trene seg til å sette ambisiøse og tydelige mål for arbeidet som gjøres. Et lite og kompetent team som jobber dedikert for å løse et konkret og ambisiøst mål kan utføre utrolige ting.