Hvordan fremtiden for advokathus vil se ut, vet ingen. Men det er én ting advokater som vil overleve er nødt til å gjøre.
Marie Elisabeth Bernard er innovasjonsdirektør i Europa-avdelingen til Dentons, verdens største advokatselskap, samt rådgiver i Nextlaw Labs, som er deres innovasjonsavdeling.
–Å drive med innovasjon i et advokatselskap er som å reparere et fly mens vi flyr det. Ingen lett oppgave, men vi må få det til uten å kræsje, sier hun til Shifter.
Hun sikter til at man både må opprettholde eksisterende forretning samtidig som man må forberede seg på at ting vil forandres, uten helt at man vet til hva. Det samme som de fleste industrier opplever, men den konservative advokatbransjen har ennå ikke merket den fulle effekten av digitaliseringen.
LES OGSÅ: Sa opp advokatkarrieren for å lage en advokatrobot
Må endre tankesettet
Bernard har ingen fasit på hva advokatselskaper bør gjøre, men hun er helt sikker på én ting de ikke kan gjøre.
–Å stå stille er der verste man kan gjøre. Jeg forteller internt i Dentons at vi kollektivt må endre tankesettet vårt til å ha en mer profesjonell innovasjonstilnærming og at vi må tørre feile. Det er slik andre industrier har utviklet seg, og vil også være slik vi utvikler oss, sier hun.
Bernard forteller at det er for tidlig å si hvordan fremtidens advokatbransje vil se ut. Hun peker blant annet på Storbritannia hvor utviklingen kanskje har kommet lengst på grunn av færre regulatoriske hindre, men at hun enda ikke ser det store skiftet.
–Men det kommer. Utviklingen har vært inkrementell, men jeg tror vi på et tidspunkt vil se et stort skifte uten at jeg vet hva det vil bli. Jeg er litt lei av alt fokuset på AI og at det er den eneste veien videre, sier hun.
Må tilfredsstille konkrete behov
I tillegg til konkrete teknologiske løsninger, handler det vel så mye om å tilfredsstille et behov i markedet, mener Bernard
–Hvis man kun fokuserer på teknologi og design, vil du sikkert lage en fin løsning, men kanskje ikke møte ditt publikum. Jeg har stor tro på at advokater jobber sammen med teknologer for å finne de riktige løsningene for kundene våre, sier hun.
Dentons har blant annet investert i en rekke tech-startups for å skape denne interaksjonen. Den første investeringen ble gjort for to år siden i «ROSS Intelligence», det mest kjente selskapet som leverer juridiske AI-tjenester.
–Anbefaler du norske advokathus å investere i startups?
–Hvis man finner en måte å gjøre dette på som er i tråd med eksisterende reguleringer, så ja. Det må ikke gjøres fordi man ønsker å fremstå innovativ, men det må være fundert i en reell og dyp forpliktelse til startup-en man vil samarbeide med. Vi får mye ut av å rådgi, samarbeide med og få feedback fra startups. Jeg har ennå ikke møtt én advokat som ikke er begeistret over å få førstehånds erfaring med fremtidens verktøy og en mulighet til å påvirke hvordan de skal se ut, sier hun.
Hun mener målet med en investering må være å løfte oppstartsselskapet og hjelpe det med å lykkes.
–Først da skaper man en vinn-vinn-situasjon, sier hun.
For mindre advokathus som kanskje ikke har ressursene eller tiden til å alene investere i en teknologibedrift, anbefaler hun at flere ulike selskaper kan gå sammen om investeringen.
–I Frankrike har mange advokatforeninger egne inkubatorer for å overkomme en kritisk masse. Konservatisme alene er ikke en god nok grunn til å stå stille, mener hun, og utfordrer samtidig en av Norges mest konservative bransjer.
Det viktigste hun mener advokater bør forstå, er at klienter ikke lenger aksepterer en pitch om hvor innovativt advokatselskapet er. De vil også se resultater på bunnlinja, de vil ha hjelp til å transformere sine egne «in house»-avdelinger.
–Her blir det et race mot toppen om å sette standarden, sier hun.
Like mange advokater i fremtiden?
–Dette spørsmålet synes du sikkert er dumt, men tror du vi vil ha like mange advokater i fremtiden?
–Det er ikke et dumt spørsmål. Jeg tror vi vil få til mer med færre folk, det vil endre hvordan vi er bemannet, men jeg vet ikke om vi vil bli færre, eller om vi vil utvikle nye tjenester og vokse. Vi vil trenge folk som skjønner hvordan maskiner fungerer og vi trenger folk som sikrer at de leverer god kvalitet. Et advokatselskap kan tilby mange flere tjenester, men jeg tror samtidig vi vil se et skifte i den tradisjonelle advokatrollen, sier hun.
–Hvem vil overleve?
–Hvis det skulle bli færre advokater, så vil jeg samtidig si at dersom man har et åpent sinn og er klar for forandringer, så er det store muligheter. Jeg er sikker på at de endringsvillige vil fortsette å ha en jobb. For dem som ikke er like flinke til å endre seg, vil det nok være vanskeligere, sier Bernard.
Vi vurderer å arrangere et "legal tech"-event. Er du opptatt av hvordan advokatbransjen utvikler seg? Meld din interesse under.