Anita Schjøll Brede på plass i Helsinki i forkant av sitt innlegg på Slush-konferansen. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

AI-gründer lanserer egen blockchain-mynt, men advarer mot hype: «Mye tull og tøys der ute»

Publisert Sist oppdatert

-- Vi er langt unna to personer som sa opp jobben forrige uke og har brukt fire uker på å skrive ned en ide, sier Anita Schjøll Brede om hvorfor Iris.ai blir tatt på alvor midt i all buzzen.

Teamet hos forskningsroboten Iris.ai har brukt vinteren og våren godt, etter at de landet 17 millioner kroner i en investeringsrunde før jul i fjor. Nå lanserer de sin egen «token», en digital mynt som folk kan tjene gjennom bidrag til prosjektet. Bidrag kan være kode, QA, AI-trening eller «peer review» av forskningsartikler.

-- Produktet som bygges av alle deltagerne sammen, finansiert av en første crowdfunding, er en «kunnskapsvalideringsmaskin», forteller gründer Anita Schjøll Brede.

Fores med digital valuta

Det produseres i dag enorme mengder med forskning, som intet menneske har muligheten til å komme seg gjennom. Den opprinnelige ideen med Iris.ai er å bruke kunstig intelligens til å «skanne» gjennom dette materialet på jakt etter svarene brukerne spør om. Nå skal den fores med den digitale valutaen Aiur.

Anita Schjøll Brede på Techcrunch Disrupt.

-- Putt in en forskningsartikkel og maskinen gir en rapport på røde flagg og generell troverdighet opp mot annen forskning. Denne maskinen vil være veldig attraktiv å bruke for store FoU-selskaper. Når de kjøper Aiur-mynter som de trenger for å bruke maskinen, så stiger verdien for alle som allerede har bidratt, sier Schjøll Brede.

Utfordrer de store

Forskere kan selv bestemme om de vil betale for valideringen og så publisere artikkelen gjennom de «tradisjonelle» kanalene, eller om de vil få betalt for å publisere gjennom det åpne Aiur-nettverket.

-- På den måten har vi laget en ny økonomisk modell for publisering av forskning, som faktisk kan stikke hull på dagens uetiske, men lukrative modell for de oppblåste mellom-mennene, fastslår Schjøll Brede, med referanse til store publishere som tar seg grovt betalt for formidlingen.

Nylig hadde Forbes en bredt anlagt artikkel om hvordan Iris.ai kunne utfordre selskaper som mektige Elsevier. Der ble det vist til hvordan publisherne samler inn forskningen, og selger dataen ut igjen til ublu pris til de samme aktørene.

-- Det er en latskapens forretningsmodell, i en digital verden det ikke lenger gir noen mening å gjøre det på denne måten, sa Schjøll Brede da hun ble intervjuet av Forbes.

Veksle ekte penger?

-- Er planen at det skal gå an å veksle disse myntene tilbake i vanlige penger, og at de kan bli et spekulasjonsobjekt?

-- Ikke umiddelbart, men når tiden er moden vil vi sannsynligvis liste Aiur på såkalte exhanges. Så ja man vil kunne få ut Fiat (nasjonal valuta) fra AIUR- myntene, svarer Schjøll Brede.

Argumentet vil være at det blir lettere for brukerne av Aiur-maskinen å få tilgang på mynter.

-- Er det ikke bedre å holde det innenfor et lukket økosystem?

-- For en stund så vil det jo absolutt være det. Her havner vi dessuten midt i en lang og kompleks diskusjon rundt regulering av tokens, og om forskjellene på "security" og "utility" tokens, der alle lærde klør seg i hodet for tiden.

Impact

-- Tenker dere at dette skal kunne erstatte tradisjonell forskningsfinansiering gjennom det offentlige?

På hovedscenen på Slush i fjor slapp Anita Schjøll Brede nyheten om at Iris.ai hadde hentet to millioner dollar.

-- I forslaget slik det er beskrevet hos oss har vi ikke i utgangspunktet tenkt oss dette som en erstatning for finansiering, nei. Men det er klart det finnes scenarioer hvor communityet blir sterkt nok økonomisk til å finansiere forskning - men vi ser absolutt roller både for offentlig finansiering i dette nye landskapet, sier Schjøll Brede.

Målet er derimot å «låse opp budsjettene», og gründeren viser til de store summene offentlige universiteter bruker på å få tilgang til forskning som det offentlige har betalt for.

-- Hva har dere som selskap å tjene på dette?

-- Det er ikke så stor forretningsmodell for Iris.ai i det hele. Vi er en impact-bedrift, og her har vi en mulighet til å gjøre en virkelig stor endring. I tillegg vil vi ha en «first mover»-fordel i open source-koden som blir bygget, samt ha mulighet til å levere kode mot betaling til prosjektet, så lenge communityet vil ha oss. Alle kan bygge verktøy på toppen av kunnskapsvalideringsmaskinen, og det vil være rom for flere å hjelpe til å bygge maskinen, så dette er vi dog ikke alene om - bare først ute.

Kritisk til hype

-- Dette er jo veldig spennende. Men er dere redde for å bli en del av hype'n rundt blockchain, og hvordan jobber dere med å bevise at dere ikke bare er nok en luftig "AI og blockchain"-idé, men noe konkret?

-- Vel, det faktum at vi er tre år gamle med bevist fungerende AI-verktøy, $2M i investeringer og betalende kunder er et godt utgangspunkt. Så for folk som ikke har hørt om oss før så starter vi der. Vi har dessuten brukt 10 måneder på å utvikle en solid økonomisk (tokenomics) ramme, slik den er presentert i vårt «whitepaper».

-- Vi er langt unna to personer som sa opp jobben forrige uke og har brukt fire uker på å skrive ned en ide.

-- Er det mange slike personer rundt omkring?

-- Landskapet har endret seg radikalt siden 2017 der «alle» fikk funding. Nå er folk mer skeptiske og gjør mer «due dilligence» før de kjøper tokens. Som er bra! Det var fryktelig mye tøys og tull ute og gikk. 2017 gikk litt over stokk og stein, kan man vel kanskje si.

-- Har du vært irritert?

-- Mer irritert på finansakrobater som har kastet seg inn og spekulerer på kort-tids kjøp og salg. Men det her er vel en del av gamet. Og det så vel ganske like kaotisk ut rundt ‘99. Så får vi håpe vi ikke har samme store boble her - uansett ser vi mot en ny epoke i den digitale virkeligheten. Bitcoin-spekulanter fra banking-industrien kan dog dra hjem og legge seg.
Hun presiserer at det finnes nok av «spennende, solide, potensielt verdensendrende prosjekter der ute.

-- Men det er klart vi befinner oss i en industri med utrolig mange misforståelser, kaos, feil oppfatninger og hype. Så da blir det mange rare spørsmål, og mange med mange meninger som gjerne vil gi råd selv når det ikke er etterspurt.

Iris.ai har nå startet crowd-salg av tokens tilsvarende 10 millioner euro til 8000 forskere som har jobbet opp mot selskapets maskinlæring, samt private ’science-loving’ kryptoholdere som ønsker å delta i spennende blockchain-prosjekter. Det offentlige salget vil åpnes i løpet av sommeren.

Hør forøvrig vår tidligere podcast med Anita Schjøll Brede: