Noen av selskapene på Finansavisens liste over Norges 500 største IT-selskaper.
Dette er noen av Norges 500 største IT-selskaper: reMarkable økte inntektene med 71.190 prosent i fjor
Telenor topper listen over Norges 500 største IT-selskaper, der også Tidal Music, Finn.no og Evry er blant de 500.
Listen, som går over flere sider i Finansavisen, følger dybdeartikler om flere av selskapene. Blant dem er appselskapet Shortcut, som har droppet utenlandssatsningen og satset på bedriftsmarkedet. I fjor økte selskapet sine inntekter med 56 prosent -- og omsatte for totalt 53 millioner kroner.
-- Vi har ennå ikke startet opp i utlandet. Veksten er utelukkende organisk vekst i Norge, sier Arve Egil Håbjørg, daglig leder i Shortcut, til Finansavisen.
Shortcut står blant annet bak appene til Telenor, Rema 1000, Ruter, NRK, Odin forvaltning, NSB og Gjensidige. I stedet for utenlandssatsing har de valgt å satse på å integrere skytjenester, analyseverktøy og big data i appene. Lanseringstidspunktet av Shortcut for 11 år siden har seg å være treffsikkert, da App Store ble lansert av Apple bare noen måneder etterpå.
Håbjørg mener apper har blitt "mer virksomhetskritiske" for mange selskaper, og at mange selskaper i dag er skybaserte.
-- Apper kan programmeres på kjøkkenet eller i India, men ved å samle rådgivning, design og utvikling i én pakke, er vi med på å definere kunders behov, sier Håbjørg til Finansavisen.
Konsulentselskaper under press
På listen for øvrig finner man selskaper som til sammen sender topplinjen til Norges 500 største IT- og telekomselskaper over 370 milliarder kroner i omsetning i 2017. Samlet sett økte ikke inntektene mer enn 2,8 prosent, men gitt at Telenor ikke tas med i betraktningen, har de 499 andre selskapene hatt vekst på 7,4 prosent. At Telenor trekker såpass ned på helheten, skyldes at de har kvittet seg med sin indiske enhet.
20 IT-selskaper mer enn doblet inntektene i fjor -- og den aller største veksten finner man hos reMarkable: de har hatt en vekst på 71.190 prosent, og har havnet på en 210. plass på listen.
-- Vi har sett litt på det, og sliter med å finne en hardware-startup som har gjort det bedre enn oss det første driftsåret, selv på globalt nivå. I hvert fall når det gjelder selskaper som startes fra scratch og som har tall å slå i bordet med, uttalte reMarkable-gründer Magnus Haug Wanberg til Finansavisen da han kommenterte 2017-tallene, tidligere i 2018.
Også flere store, og mindre, konsulentselskaper gjør det bra som følge av stor etterspørsel etter digitaliseringsprosjekter. Sopra Steria (21), Bouvet (26) og Itera (91) merker økte inntekter som følge av dette, da også i form av at arbeidsmengden på deres ansatte har økt -- samtidig som det ikke finnes nok folk med rett kompetanse innen IT.
Også nykommere med på listen
Man skulle kanskje tro at det kun var de selskapene med årelange tradisjoner for vekst som kom med på listen over mest lønnsomme IT-selskaper, men 37 selskaper på årets liste har bevist at dét ikke er tilfellet.
Blant nykommerne finner man Airthings, som lager digitale målere for inneklima, og har utviklet en måler, samt teknologi og algoritmer, som forteller brukeren hvor mye radonstråling de er utsatt for. I selskapets første driftsår, omsatte de for nær 4 millioner kroner.
Nederst på listen finner man programvareselskapet Decisive -- Norges største kompetansemiljø på regelbaserte IT-løsninger. De har blant annet jobbet med å lage et system for Nav, der mye av pensjonsberegningen og utbetalingen er automastisert.