Nordiske bedrifter i skyen: Et nytt datasenter betyr mer enn nye arbeidsplasser
Når store it-selskaper kunngjør nye nordiske datasentre, er arbeidsplasser selvsagt viktig, men ikke viktigst.
Innlegg skrevet av Johan Broman, Head of Solutions Architecture, Amazon Web Services Nordics & Baltics
For drøyt et år siden åpnet Amazon Web Services en ny datasenterregion i Stockholm, noe som har generert stor oppmerksomhet i media og blant politikere. For AWS har det vært fantastisk å bli møtt med enorm positivitet fra alle lands regjeringer etter å ha åpnet kontorer i Sverige, Danmark og Norge.
Men dessverre begrenser ofte den offentlige debatten seg til å handle om antall nye arbeidsplasser et nytt datasenter genererer. Altså hvor mange personer som blir direkte eller indirekte satt i arbeid som følge av etableringen.
Selvfølgelig følger det med jobber når vi går inn i et nytt område. Men fakta er at når sentrene først er i drift, så er ikke antallet ansatte spesielt mange. Med andre ord er det ikke der den største samfunnsmessige effekten sees.
Derimot handler det om at flere norske, danske, svenske og finske selskaper legger sin forretningsmodell helt eller delvis i skyen. Noe som gir de aller beste betingelsene for å utvikle seg fleksibelt, raskt, skalerbart og kostnadseffektivt.
Med skyen som utgangspunkt har de nordiske landene skaffet seg en sterk posisjon innen for eksempel fintech og gaming. Det samtidig som store merkenavn som Ikea, Scania og DNB har fått fornyet og smidiggjort infrastrukturen.
I dag er vår globale infrastruktur fordelt på 20 geografiske regioner. Hver region er delt opp i flere underliggende tilgjengelighetssoner (Availability Zones). Selv regionene som ligger lengst bort fra Norden, som Tokyo eller Sao Paolo, har en gjennomsnittlig responstid på under 500 millisekunder når de pinges fra Norge.
Inntil nå har nordiske bedrifter benyttet seg av europeiske AWS-regioner som gir svartid på mellom 50 og 70 millisekunder. Vil det da ha noe å si for norske bedrifter og brukere å få tilgang til lokalt datasenter?
Det korteste svaret er ja. Med en nordisk AWS-region ser vi nemlig muligheten for ensifret responstid. Noe som vil kunne merkes når store mengder data skal håndteres i sanntid. For eksempel når nordiske Netflix-brukere skal strømme filmer eller serier eller slå ihjel litt tid med Fortnite.
Les også: Google har kjøpt giganttomt i Skien
Den nordiske fintech-scenen er stor. En nordisk AWS-region betyr for eksempel at betalingsløsninger vil kunne kjøres raskere og mer stabilt enn i dag. Noe som vil gagne brukere av for eksempel Lunar, iZettle og Bambora. Blir pingtiden til Stockholm for lang, kan du via Cloudfront og Edge locations få responstiden ytterligere ned.
Om nordiske brukere av AWS-regionen i for eksempel Frankfurt eller Irland skal migrere til regionen i Stockholm, er de avhengig av behovet for ultralav responstid eller om det er viktig i forhold til "compliance" og sinnsro.
For nordiske bedrifter som ikke allerede er i skyen er det imidlertid ikke noe å lure på. Et eventuelt lokalt datasenter kan enkelt utvides til skyen, og du kan raskt benytte deg av muligheten til å skru opp kapasiteten etter behov. For eksempel unngås overbelastede servere på Black Friday.
Uansett – vi håper politikere, medier og offentligheten i større grad får opp øynene for de forretningsmessige fordelene som bruk av skyen og en infrastruktur i nærområdet gir bedrifter i vekst.
Hadde det ikke vært supert om vi kunne sette en ny standard der nye datasentre ikke bare måles etter antall arbeidsplasser, men også etter fordelene for nordiske startups og nye bedrifter som Tradeshift, Supercell, Vivino og Trustpilot.
Uansett hvordan du vrir og vrenger på det, så er skyen nærmere norske brukere nå enn aldri før.
Les også: Flere (nett)butikker bør være mer bekymret for Kolonial enn Amazon