Wiral gikk på Oslos nye "børs light": Nå er handelen i gang
Kabelkamera-gründerne kastet seg ut i et marked utenfor egen kontroll: "Mye tydeligere om vi gjør det bra eller dårlig", sier Wiral-medgründer.
– Dette er en milepæl for meg, både personlig og for selskapet, sier Camilla Andersson, daglig leder Privanet og folkefinansieringsplattformen Around.
Hun viser til den første handelen på NOTC-listen Family & Friends, gjennomført i forrige uke.
Privanet Securities er tilknyttet listen som en autorisert rådgiver samt megler.
– Det er så viktig at vi får opp et velfungerende annenhåndsmarked for startups og vekstselskaper. Slik det har vært til nå, kan veien til et potensielt utbytte være lang. Det kan være snakk om fem, ti, kanskje 30 år, sier Andersson.
– For å få et økosystem til å fungere, er vi avhengig av å kunne sende stafettpinnen videre fra tid til annen.
Første handel på ett år
Oslo Børs' datterselskap NOTC lanserte markedsplassen for startups og familieselskaper - eller andre som ønsker å synliggjøre unoterte aksjer, i fjor høst.
Wiral hentet samtidig 5,7 millioner kroner i en aksjebasert crowdfunding-kampanje på Arounds plattform, og først etter vel ett år, byttet de første aksjene hender.
– Det å være notert på en offentlig markedsplass der “hvem som helst” kan kjøpe og selge aksjer i selskapet gjennom en megler, er jo selvsagt skummelt. Man gir jo fra seg en liten bit av kontrollen i en verden hvor alt går veldig opp og ned, sier Andrea Holvik Thorson, daglig leder i Wiral.
Selskapet som utvikler og selger et kabelkamera, prises nå til 46,7 millioner norske kroner i markedet.
Alle eksterne eiere har muligheten til å omsette. Dette utgjør 23,7 prosent, opplyser Holvik Thorson. Gründerne og øvrige ansatte med aksjer utgjør 76,3 prosent og er regulert av aksjonæravtalen og har ikke denne muligheten.
– Det “skumle” er jo at verdsettelsen på mange måter kan bli påvirket av dette markedet, og det blir mye tydeligere om vi gjør det bra eller dårlig, sier Holvik Thorson videre.
Hun forteller at avgjørelsen om å ta plass på listen, kokte ned til følgende:
– Vi har jo ståltro på at verdien kommer til å gå oppover de neste årene, og at en positiv vekst i verdien på NOTC også vil gjøre flere interesse. En større nedside, gir også en større oppside, sier Holvik Thorson og legger til:
– Får vi ikke verdien oppover, er vi jo ikke på vei noen steder uansett. Det er et eksternt push på å levere resultater.
Les også: Wiral solgte for 4,4 millioner: Nå tar de grepet som skal føre zipline-kameraet til nye høyder
Lite kunnskap om markedsplassen
Per i dag står Wiral på NOTC-listen Friends & Family kun sammen med to øvrige selskaper: Norpalm AS og Fjord Line AS.
Andersson forteller at det fremdeles er lite kunnskap om markedsplassen i næringslivet for øvrig.
– Oslo Børs har ikke i oppdrag å markedsføre plattformen. Det har imidlertid blitt vår kjepphest i møte med selskaper. Selskaper med mange eiere, sier hun og fortsetter:
– Vi må få flere i Norges befolkning til å investere i fremtidens bedrifter. I dag er det ikke alle som har en kapital som tilsier at du kan se såpass langsiktig på en avkastning, som det du må i dag.
Les også: Kolonial-gründeren hentet de store pengene i Sverige: Nå vil han spleise Norges rikeste familier
Penger låst i uvisst tid
Også Holvik Thorson forteller at de har opplevd problemer med å hente penger, nettopp fordi beløpet kan vise seg å bli låst i uviss tid.
– Og med en hardware-startup som er så kapitalkrevende, kan dette være "make it or break it", sier hun og legger til:
– Wiral har et ønske om å gjøre investorene til ambassadører og ambassadørene til investorer, og ettersom dette vil si at vi ønsket å muliggjøre investeringer fra både store og små investorer, ville vi minimere risikoen og gjøre det enklere å få pengene tilbake underveis, sier Holvik Thorson.
– Er dette et første steg mot børs?
– Tja, det blir vel kanskje det. Et veldig lite første steg isåfall, sier hun og understreker:
– Startup-miljøet i Norge er fortsatt alt for lite sammenlignet bare med våre nærmeste naboer, og jeg synes jo hver og en av oss er ansvarlig for at dette skal forandre seg slik at det blir lettere og lettere å få en oppstart på beina i Norge.