Otovo-gründer Andreas Thorsheim sammen med OIW-prisen selskapet ble tildelt i dag. Konferansier Isabelle Davodi står ved siden av. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen
Oslo Innovation Week: Otovo stakk av med pris under åpningen
Solcelleselskapet Otovo ble tildelt årets Oslo Innovation Award 2018, da Oslo Innovation Week ble åpnet mandag.
Annonse
Otovo stakk av med Oslo Innovation Award 2018, og gründer Andreas Thorsheim var blid som en sol da han kom på scenen for å motta prisen: en graveringsmaskin fra Fellesverkstedet. I begrunnelsen for hvorfor prisen ble tildelt selskapet, som leverer solceller og solcelletakstein til forbrukermarkedet, ble blant annet selskapets skalerbarhet, evne til å vokse raskt i utlandet, samt påvirkningskraft nevnt.
I juryens begrunnelse kom det frem at Otovo var en god match for det man så etter i en prisvinner: businessverdige vekstselskaper, som jobber mot FNs bærekrafts- og utviklingsmål.
-- Denne anerkjennelsen betyr mye for oss. Det er kult å få en pris som bærer navnet på byen vi bor i. Anerkjennelse betyr mye for foundere, fordi du starter med en drøm og ingenting annet. Mange har vært kritiske til vår idé, som var å selge solcellepaneler et sted der solen sjelden skinner, sa Thorsheim fra scenen.
Annonse
Annonse
I takketalen appellerte han til at vi alle kan gjøre en forskjell, for eksempel ved å slutte å bruke plast, ikke gjøre skade på naturen, kjøpe elbiler og installere solcellepaneler.
Graverte navnet på scenen
Graveringsmaskinen Otovo vant, ble laget av Fellesverkstedet på oppdrag fra Oslo Business Region. Fellesverkstedet er en gründerbedrift drevet av Jens Dyvik, der konseptet er at alle skal få muligheten til å gjøre ideene sine til fysisk virkelighet. Fellesverkstedet står blant annet bak roboter og 3D-printere. For to år siden fikk verkstedet en forespørsel om å lage et trofé med et diplom til en kommende vinner av Oslo Innovation Award.
-- Og da forstod vi det plutselig: Vi har et system for maskinbygging -- hvorfor kan vi ikke bygge komponentene en maskin trenger, og få maskinen til å skrive inn diplomet?, sa Dyvik fra scenen.
Annonse
De første som mottok en pris laget av Fellesverkstedet var læringsstartupen Kahoot, og da som nå ble diplomet skravert inn av maskinen da vinneren skulle annonseres fra scenen.
Annonse
Oslo valgt til European Green Capital 2019
Oslo Rådhus var arenaen da OIW ble rullet i gang, med flere hundre fremmøtte i salen.
Annonse
Konferansier Isabelle Davodi fra Folk Oslo introduserte de ulike innslagene, med et åpningsinnlegg fra Pål T. Næss (Innovasjon Norge), Silvija Seres (rådgiver, investor og styremedlem) og Raymond Johansen (Oslo Byråd) som første innslag.
Tidligere i dag ble det annonsert at Oslo har blitt valg ut som European Green Capital 2019, og Johansen henviste til dette i sammenheng med hvilken forskjell innovasjonen kan utgjøre i Oslo -- og Norge -- fremover. AR og VR ble tatt opp i Seres' innlegg, som en del av de nye og lovende teknologiene.
Blant de andre innslagene var en presentasjon fra Nathana Sharma, om hvordan Blockchain fungerer, og en paneldiskusjon om kryptovalutaens fremtid i kvinners liv (med Anu Bhardwaj, Susan Oh, Natalia Ameline).