Otovo-gründer Andreas Thorsheim.

Otovo-Andreas om Statoils navnebytte: -- Det lukter av å beholde old business og gradvis legge til flere ting

Publisert Sist oppdatert

Statoil vil bytte navn til Equinor, og Andreas Thorsheim drøfter navnevalget på Twitter. 

I morgentimene torsdag ble kjent at Statoil vil bytte navn til Equinor. Den norske regjeringen vil stemme for denne endringen når navneforslaget tas opp på Statoils generalforsamling 15. mai. Blant annet skal navneendringen innebære en endring av image, fordi Statoil vil gå fra å være et tradisjonelt oljeselskap til å være et "bredt energiselskap".

Andreas Thorsheim, gründer av solcelleselskapet Otovo, drøfter navneendringen på Twitter.

-- Når Statoil sier de vil bli et «bredt energiselskap» lover ikke det nødvendigvis så godt -- det lukter av å beholde old business og gradvis legge til flere ting, skriver Thorsheim på Twitter.

Fra olje til dyrekiropraktor

-- Mitt poeng er at Statoil ikke blir et fornybarselskap av å bytte ut "oil" i navnet. Da må porteføljen være mindre fossil og mer fornybar. Der er det langt igjen. Men det er en velkommen bevegelse i retning av å bli en grønnere virksomhet, skriver Thorsheim på SMS til Shifter.

Selskapet Otovo beskriver seg selv som "fremtidens energiselskap", og det går frem i Twitter-tråden at gründeren ikke nødvendigvis mener Statoil -- eller Equinor -- vil fylle den samme rollen.

-- De andre store navnebyttene innen energi har blitt ledsaget av avinvesteringer eller utskillelse av skitten portefølje (RWE -> Innogy; Eon -> Uniper; Dong -> Ørsted), eller kraftige nyinvesteringer i fornybar (GDF -> Engie) -- vil vi se det samme med #Equinor?, spør Thorsheim seg retorisk i Twitter-tråden.

Thorsheim opplyser for øvrig Twitter om at "Equi" er stammen til ordet "hest" på latin. Han følger opp med en Twitter-kommentar om hvorfor nettopp dette er så morsomt.

-- Hvorfor er det morsomt? Jo fordi her virker det som Statoil har droppet å sikre seg rom rundt merkevaren. Equinor.no eies av en dyrekiropraktor. Gratulerer til henne; dette kan bli en hyggelig payday, skriver Thorsheim.

Shifter har tidligere skrevet om hvorfor det er viktig å sikre seg domenenavn tidlig i oppstartsfasen av et selskap. Til tross for at Christine Siljedal Arnesen -- dyrekiropraktoren som plutselig var eier av et selskapsnavn på alles lepper -- har publisert på nettsiden at selskapet etter planen skal bytte navn til Equina, er det ikke sikkert at Statoil har fulgt Shifters veiledning for domenenavn, eller gjort et søk i Norids database for domener.

Da ville de i så fall oppdaget at både domenenavnet Equinor.no og foretaksnavnet Equinor AS enn så lenge er opptatte. Selv om Equinor.com sannsynligvis vil bli det endelige domenenavnet, vil nok én og annen nordmann taste inn Equinor.no første gang de skal inn på nettsidene.

-- Hummer og kanariportefølje

Til tross for at "stat" nå forsvinner fra selskapsnavnet, mener Thorsheim at "equi" -.- starten på ordet "equity", på norsk "aksje" -- fortsatt viser vei til hvem som er den største aksjonæren -- staten. Han er ikke videre imponert over at Statoil nå forsøker å ri flere hester på én gang (ref. tidligere nevnte hest), og mener at dette navne- og imagebyttet ikke vil tilfredstille aksjonærenes forventninger til selskapet.

-- Aksjonærer pleier ikke å like manglende fokus, og man kan lure på hvorfor det er Statoils oppgave å lage en hummer og kanari-portefølje av offshore olje, onshore olje, offshore vind og eventuelt annen fornybar. Aksjonærene bør klare å mikse sin energiportefølje selv, skriver Thorsheim, som likevel avslutter Twitter-tråden med "Athornor approves".

Statoil selv skriver i en pressemelding lagt ut på nettsidene at "equi" henviser til begynnelsen på ordene "equal", "equality" og "equilibrium", og at "nor" -- sjarmerende nok -- er lagt til selskapsnavnet for å vise at de er stolte av opphavet sitt.