Venstre: Panting av en snusboks, inne på Swedish Match-butikken. Høyre: Empower-CTO Gjermund Bjarnes følger med mens en Swedish Match-ansatt registrerer den første snusboksen i pantesystemet selskapet nå lanserer sammen med Empower. Foto: Æra Strategic Innovation
Empower og Swedish Match vil at du skal pante snusboksen - og gi pengene til plastopprydninger
Swedish Match og Empower går sammen om en panteordning for snusbokser: -- Man kan ha pant på flere ting enn plastflasker, sier Empower-gründer Wilhelm Myrer.
Empower, som nylig fylte ett år siden gründingen i 2018, lanserer nå en panteordning for snusbokser, i samarbeid med Swedish Match. Fra før av er Empower kjent for å bringe den norske panteordningen for plast ut i verden, men da for all plast -- ikke bare for plastflaskene vi i Norge nærmest har fått en tradisjon for å resirkulere.
I anledning lanseringen av den nye panteordningen for snusbokser, hadde Swedish Match og Empower et lanseringsevent utenfor Oslo S. Wilhelm Myrer, gründer av Empower, forteller at snusbokser er blant verstingene innen plastavfall man finner i naturen. Og med det svenske snus-selskapet på laget, vil Empower inspirere til at folk leverer tilbake boksene i butikken.
-- Vi håper at dette bidrar til oppmerksomhet rundt pant generelt, og at man kan ha pant på flere ting enn plastflasker. I tillegg er det jo supert at Swedish Match gir panten videre til opprydninger i Norge og resten av verden, med Empower, sier Myrer til Shifter.
Empower sitt bidrag til panteordningen er Blockchain-teknologien som sikrer at pengene går til det intenderte formålet, og nettverket som Empower allerede har etablert i utlandet.
Les også: Empower til topps i TheFactory: – Det blir godt å få en pause fra å pitche nå
Vil samarbeide med festivaler
Erlend Wessel Carlsen, kommunikasjonssjef hos Swedish Match, forteller at selskapet i første omgang har valgt å lansere panteordningen i én butikk - nettopp den som står utenfor Oslo S. Og for å pante snusboksene, må man ta dem med til butikken - der man kan registrere seg og velge hva panten skal gå til. Velger man å ikke registrere seg er boksen kun verdt én krone, men velger man å registrere seg, dobles gevinsten.
Videre kan man velge om panten skal gå til lokal opprydning i regi av Nordic Ocean Watch, eller global opprydning i regi av Empower, og via deres nettverk for plastrydding.
— Når du så har tatt de to valgene, er det en ikke-teknologisk søppelkasse du kaster snusboksen oppi. Det finnes sikkert noen ingeniørkunstnere som kunne laget en fancy innretning for panting av snusbokser, men poenget her er å teste om en panteordning for snusbokser er en vei å gå. Vi ønsker å gi tomme snusbokser en verdi slik at de ikke blir liggende og forsøple, forteller Carlsen.
Og snusbutikken utenfor Oslo S strategisk plassert for å få inn flest mulige bokser: Hver dag passerer sannsynligvis flere tusen snusbrukere, med nettopp en snusboks i lommen.
— Vi starter panteordningen i én butikk foreløpig, fordi vi da har kontroll på alt og kan rulle ut endringer veldig fort. Vi vil etterhvert forsøke å få til et samarbeid med festivalene i Oslo, fordi flere av dem har en miljøvennlig approach. Vi ønsker både å øke bevisstheten rundt forsøpling, og at folk ikke skal kaste snusbokser på bakken, sier Carlsen.
Les også: Oaseit hjelper «millennials» med miljøangst: Digitalmeny til de som vil redde verden
Inspirerer i nabolandet
Inntil videre er det ikke klart nøyaktig hvordan Swedish Match vil resirkulere snusboksene, men Carlsen sier at mulighetene er mange - og at engasjementet er stort. Også i Swedish Match sitt hjemland fenger ideen om en panteordning.
— Samarbeidet mellom Empower og Swedish Match er et resultat av et innovasjonsprosjekt vi har hatt i den norske grenen av Swedish Match, men jeg vet at også våre svenske kollegaer er tent på ideen. Det er seks Swedish Match-butikker i Sverige, og på sikt har vi et mål om å lansere prosjektet der også, sier Carlsen, men legger til at det inntil videre er usikkert nøyaktig hvordan, og i hvilket omfang det i så fall vil bli.
Anja Stokkan, plastkoordinator i Oslo kommune, mener den eksisterende panteordningen for flasker viser at det er mulig å lykkes med ordningen for snusbokser også.
-- Pant på snusbokser er et bra tiltak for å få verdi på plast og gjøre folk oppmerksomme på at de ikke skal kaste det i naturen. Opp imot panteflaskeordningen så ser man jo at dette fungerer, og det er da ingen grunn til at det ikke skal fungere på snusbokser, forteller Stokkan.
Les også: Sikter mot en grønn vår: Disse motestartupene gjør business av bærekraft