Christer Mathiesen (f.v), Erlend Sierra og Eirik Worren Legernæs i Versor, utenfor Equinors hovedkvarter på Fornebu. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Henter millioner til å gjøre droner intelligente: "Uten mennesker i loopen"

Publisert Sist oppdatert

Først fikk Versor plass i prestisjetunge Techstars. Nå har flere kjente tech-investorer falt for den hete drone-startupen.

Versor henter til sammen 2,4 millioner kroner. Investorene er kjenninger som The Nordic Web Angel Fund, Trond Riiber Knudsen, Bakken & Bæck Invest og Helge Rasmussen -- sistnevnte har gründet blant annet komposittselskapet HighComp. I tillegg har Techstars gått inn på eiersiden, som en del av akseleratorprogrammet.

-- Vi har vært i denne prosessen en stund. Det har vært viktig for oss å velge investorer som vi genuint tror kan hjelpe oss videre. De vi nå har fått inn, har sterke nettverk, en unik posisjon og har vist at de er genuint opptatt av å hjelpe startups i Norge, sier gründer og daglig leder Erlend Sierra i Versor.

Autonom datafangst

Drone-gründerne har de siste månedene seilet opp som en av de nye, hete navnene på den norske startup-scenen. I tillegg til at de tidligere i år ble tatt opp i Techstars-programmet, gikk Versor også til finalen i DNB NXT under Oslo Innovation Week.

Selv om selskapet fra utsiden ser ut ut som en hardware-startup, handler det meste om software for gründerne. De utvikler en programvare som automatiserer hele prosessen med å hente inn data ved hjelp av droner. Selve dronen består av diverse hyllevare, mens teknologien som lar dronene operere helt på egen hånd, er det unike.

-- Vi skal gjøre datafangst helt autonomt, uten å ha mennesker med i loopen, sier daglig leder Erlend Sierra.

Versor har allerede hatt en «live demo» for nettselskaper, der de har gitt en smak på hvordan dronen kan inspisere kraftledninger på egen hånd. Den samler ikke bare inn stordata, men ved hjelp av kunstig intelligens skal den kunne forstå hva den henter inn, og også studere nærmere eventuelle feil den oppdager underveis. Målet nå er å styrke teamet videre og kartlegge ytterligere hvilke bruksområder og aktører som kan være aktuelle.

Vokser og spisser

Mens teamet nå holder til hos Techstars i lokalene til Equinor på Fornebu, har de egentlig bakgrunn fra NTNU. Erlend Sierra har gått på entreprenørskolen, mens Eirik Worren Legernæs og Christer Mathiesen er sivilingeniører i kybernetikk.

Det er mange om beinet i markedet for drone-teknologi, målet nå er å få validert business-caset ytterligere.

-- Vi jobber nå mye med kommersialisering av teknologi vi allerede har bevist at virker. Vi skal vokse, samtidig som vi spisser oss enda mer, sier Sierra.

I den sammenhengen mener Versor å få hjelp av de nye investorene. En mann som Trond Riiber Knudsen er ikke bare en ivrig startup-investor, men sitter også tett på domenet “industrial analytics” gjennom sin tilknytning til selskapet Arundo.  Helge Rasmussen har hands-on gründerfaring opp mot industrielle aktører gjennom kompositt-selskapet HighComp. Bakken & Bæck er et av de ledende miljøene for kunstig intelligens i Norge. I tillegg gir deltagelsen i Techstars Energy direkte tilgang til nøkkelpersoner i Equinor, Kongsberg og McKinsey, samt et vidt alumninettverk å trekke på i etterkant.

Imponerte investorer

Neil Murray i The Nordic Web Angel Fund mener Versor har et «exceptionally balanced and talented founding team.”

-- Både Eirik og Christer er utrolig dyktige innen «deep tech», mens Erlend er et sjeldent funn av en startup-leder, som har både sterk teknisk innsikt og et kommersielt hode. Jeg gleder meg stort til å jobbe med denne gjengen, og støtte dem på veien, sier Murray.

Anne Worsøe i Bakken & Bæck understreker at de har valgt å gå inn på et uvanlig tidlig tidspunkt.

-- Når man går så tidlig inn i et selskap, handler det nesten bare om tro på teamets evne til finne ut av produkt, distribusjon, marked og å bygge bedrift. Jeg har fulgt Versor-teamet et års tid, og de har imponert både med teknologi og gjennomføringskraft. I tillegg er de superhyggelige, så jeg tror alle vi investorene gleder oss til å jobbe sammen med dem fremover, sier Worsøe.