Svein Willassen, tidligere Appear.in, nå Confrere, ombord på Christian Radich i forbindelse med xVoyage. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Videoveteranens tøffe farvel med Telenor: Forferdelig å forlate teamet, men måtte slutte for å beholde forstanden

Publisert

Svein Willassen lyktes ekstremt godt med videoprosjektet Appear.in i Telenor. Nå forteller han om konflikten som gjorde det umulig å fortsette.

Nylig hentet videoveteranen 12 millioner til sitt selskap Confrere, som gjør at leger og psykologer kan møte pasientene sikkert via video. I teknologimiljøet er han imidlertid kjent for å være drivkraften bak det som var Telenors ekstremt fremgangsrike intern-startup, videosamtale-verktøyet Appear.in. I en podcast med Shifter forteller han for første gang hele historien om hvorfor han rett og slett ikke orket mer.

-- Det var tungt å komme frem til beslutningen om at jeg skulle slutte. Den dagen jeg satt og skulle fortelle det til teamet, den var helt forferdelig. Jeg kan lukke øynene og se det for meg, sier Svein Willassen i et podcast-intervju med Shifter.

Teamet i Appear.in var nærmest som hans utvidede familie.

-- Jeg var veldig glad i gjengen, og jeg var veldig glad i produktet. Det var ikke på grunn av dem jeg hadde bestemt meg for å slutte. Så jeg følte at dette gikk utover dem, forteller videogründeren.

"Fremtiden!"

Han hadde elsket produktet så å si fra starten av. Willassen husker ennå den dagen han gikk ut av lokalene på Fornebu, da teamet for første gang hadde fått systemet til å fungere ordentlig.

-- Jeg tenkte «yes, dette er fremtiden! Utrolig kult!», forteller han.

Willassen kom inn i selskapet i forbindelse med Telenors såkalte Comoyo-prosjekt i 2011, som var telegigantens film- og TV-satsing, som en norsk utgave av det den gang gryende amerikansk strømmeselskapet Netflix, som da fortsatt bare var aktive i USA.

Telenor lyktes aldri med å lage noen Netflix-konkurrent, men for å gjøre en lang historie kort: De lyktes til de grader godt med å skape en av verdens mest innovative videokonferanseløsninger, Appear.in, der antall brukere snart skulle gå rett til værs.

Les også: Norsk videokonferanse-startup Appear.in blir tilgjengelig for 16 millioner Trello-brukere

Suksessens pris

I podcasten får vi høre Willassen fortelle om hvordan prosjektets suksess skulle bli hans bane i Telenor. I det første aller første Shifter-intervjuet etter avgangen sa han at "det ble for mye politikk hos storselskapet". Det lå imidlertid mer bak dette utsagnet.

-- Jeg kom i en situasjon der jobben min ble mer å deale med Telenor-systemet enn å jobbe med å utvikle tjenesten. Det er ikke det jeg brenner for. Jeg ble veldig sliten av det.

Det oppsto det han beskriver som en intern konkurranse om hvem som var den «kuleste» blant de nye tech-prosjektene selskapet utviklet. Når Appear.in lyktes bra, ble konsekvensen at de andre prosjektene gjerne ville henge seg på, for å ta del i brukerveksten, ifølge Willassen. Det kom krav fra diverse prosjekter om å bygge deres infrastruktur inn i tjenestene.

-- Vi bygget Appear.in på samme måte som i en startup, ved å bruke de beste løsningene vi fant på Internett, det som var velprøvd og fungerte. Da vi sa nei, gjorde det meg ganske upopulær i miljøet. Vi fikk mange brukere, og mye oppmerksomhet høyt oppe, men det ble sett på som at vi hadde «sviktet» alle de andre. Det ble en tilbakevendende problemstilling, sier Willassen.

Les også: Sean Percival med ny jobb i Appear.in: «Enhver markedsførers drøm»

Utskjelling i møter

Seriegründeren tror ikke situasjonen nødvendigvis er unik for Telenor, og presiserer at han er veldig glad i selskapet han tidligere jobbet, og tror at utfordringer som dette er vanlige problemer i store bedrifter. Det vakte nemlig også harme blant de andre da Willassen tok til orde for å skille ut Appear.in i et eget selskap, der «interngründerne» fikk eierandeler.

-- Det var noen av lederne for andre prosjekter som gikk veldig langt. Jeg synes det var trist. Det var møter der man skjelte hverandre ut og sånn. Det er veldig unødvendig, og det burde ikke skje.

Appear.in ble som kjent solgt og slått sammen med Videonor en stund etter at Willassen gikk ut, og Telenor sitter i dag på en mindre eierpost. Willassen forteller at det også ble mange klager oppover i systemet på at teamet i Appear.in gjorde som de gjorde. Til slutt ble han så sliten av konfliktene at han ikke orket noe annet enn å slutte i Telenor.

-- For å beholde min egen "sanity", var jeg nødt til å gjøre det. Det var en veldig, veldig tung avgjørelse, sier han i podcasten med Shifter.

Les også: Appear.in bryter dollar-millionmuren! Etter at Telenor solgte selskapet, har inntektene begynt å strømme inn

"Synd"

Shifter har bedt Telenor kommentere Willassens opplevelser av arbeidsmiljøet i Telenor. Selskapet sier følgende:

"Det er synd at Svein Willassen har opplevd sin egen arbeidssituasjon slik han beskriver. Telenor har vært opptatt av å gi Appear.in stort spillerom fra starten av og teamet fikk opptre selvstendig internt i Telenor, nettopp fordi det skapte de beste vilkårene for dette produktet. Appear.in var mindre integrert mot andre interne tjenester og funksjoner fordi de hadde en stor brukerbase utenfor Telenors nedslagsfelt, og fikk jobbe uavhengig av andre prosjekter."

"Vi er svært fornøyde med utviklingen av tjenesten og beslutningen om å skille ut selskapet nettopp for å skape enda bedre vekstvilkår. Telenor er fortsatt inne på eiersiden, har god dialog med nåværende ledelse, og heier videre på teamet. Når det gjelder opplevde konflikter mellom ansatte er dette ikke noe vi har kjennskap til eller ønsker å kommentere. Willassen hadde en viktig rolle i tidlig fase av Appear.in, og vi ønsker han lykke til med hans nye startup."

Les også: VideoNor kjøper opp Telenors Appear.in

Hør hele podcasten med Svein Willassen, der han forteller mer om sine opplevelser både før, under og etter Telenor. Der får du også høre mer om hans nye selskap Confrere, og hvilke utfordringer han nå møter på sin vei. Husk å abonnere i Itunes.