Tech-miljøet gråter over at Donald Trump vant: Men hvorfor har de ikke tatt mer ansvar?

Publisert Sist oppdatert

Kommentar av redaktør Per-Ivar Nikolaisen i Shifter

Gründere løser problemer, men de løser ikke en av vår tids største utfordringer. Innovasjon må også skape arbeidsplasser for de mange, ikke bare gjøre "folk flest" overflødig og frustrerte.

I går la jeg meg med en dårlig følelse. Jeg hadde som mange andre forlest meg på sannsynlighetsberegninger for hvem som skulle bli den neste presidenten. Alle målingene pekte som kjent i retning Hillary Clinton. Kanskje var det besøket på landsbygda i Texas i våres som gjorde meg urolig, der jeg møtte vanlige hverdagsamerikanere som snakket om sine utfordringer. Eller kanskje var det Brexit, eller for den saks skyld folkeavstemningen over den nå skrotede fredsavtalen i Colombia – der ressursfattige skrivebords-medier og snevre meningsmålinger ikke klarte å fange opp hva som rørte seg blant folk flest. Mest av alt var det kanskje den ubehagelige følelsen av at Trump faktisk var inne på et viktig poeng, at globaliseringen og teknologiutviklingen gjør livet vanskeligere til de som ikke henger med i svingene.

Både gründere og store selskaper er blitt fantastisk flinke til å skape ny teknologi som gjør at vi trenger færre hender for å gjøre like mye arbeid. Ja, mange steder trenger vi nesten ikke hender i det hele tatt. Automatisering og robotisering gjør at fabrikker der det tidligere jobbet hundrevis av mennesker, bare behøver en håndfull ansatte for å holde maskinene i gang.

Smarte hoder har sett hvor ineffektive vi har vært i den analoge tidsalderen. I bransje etter bransje har vi oppdaget hvordan teknologien og digitaliseringen kan rydde opp i sløsingen med kostbar arbeidskraft. Teknologigründerne har vært en del av drivkraften.

Sånn sett hjelper det ikke Amerika at Donald Trump lover å flytte outsourcede bilfabrikker hjem til Detroit. Bilfabrikkene er allerede i stor grad automatiserte, og snart vil de være helautomatiserte.

På samme måte hjelper det ikke å stoppe Uber fra å kjøre taxi i byene, for å beholde arbeidsplasser for taxisjåførene. Om ikke altfor lang tid er alle taxier selvkjørende, og mange av dagens sjåfører må finne seg annet å gjøre i god tid før de går av med pensjon.

Det har gått forholdsvis bra i Norge inntil nå. Ikke bare er vi et tynt befolket land som hittil har trengt alle hendene vi har, men vi har også vært velsignet med naturressurser som er få andre forunt.  Fisk, vannkraft og olje har gitt en velstand ingen andre kan måle seg med, og som gjør at vi har en del å gå på når teknologiutviklingens kraft treffer samfunnet.

Annerledes er det i Europa og USA, der mange opplever seg frakjørt og overflødig. Når Trump sier han vil flytte industrien hjem igjen, jubles det. Velgerne liker å se for seg millioner av asiater som sitter og gjør jobbene de selv burde hatt. De innser ikke at millioner av asiater også er i ferd med å miste jobbene sine på grunn av effektivisering og teknologiutvikling. Insourcingen er valgflesket som Trump vil måtte steke i.

Anne Worsøe i Bakken & Bæck var inne på dette i «dagen derpå»-intervjuet med Shifter, da det var klart at eiendomsmagnaten fra New York ville bli Amerikas neste president:

«Vi i tech-bransjen må ta dette innover oss. Dette kan også være et opprør mot mye av det tech-bransjen står for. Eksempelvis puttes det veldig mange penger inn i «GIF-selskaper» som ikke står for reell innovasjon, men hvor én prosent tjener seg veldig rike. 99 prosent gjør det ikke. Jeg tror det kommer til å bli en selvransakelse på hvem vi egentlig skaper et bedre liv for.»

For når hørte vi egentlig om en startup som skapte virkelig mange arbeidsplasser for de uten høyere utdanning eller for drop-outs? I beste fall handler det om å flytte noen arbeidsplasser hit og dit. Uber tar jobben fra noen som liker å leve av å kjøre bil og gir den til andre som liker å leve av å kjøre bil. Airbnb lar noen private tjene penger som hotellene og de ansatte der tidligere ville tjent. Kanskje vil det i noen av tilfellene skapes noen tusen arbeidsplasser, og da særlig i tech-selskapene selv. Men det blir ikke noe nytt samlebånd på Ford eller General Motors.

De nye teknologiselskapene er motorer for økonomisk vekst. Men vi er avhengig av at teknologi-ideene deres også skaper nye arbeidsplasser for at det skal monne.

Det nytter ikke å si at alle bare må skaffe seg den nødvendige kompetansen i digitaliseringens tid. Det vil alltid være en stor gruppe i samfunnet som ikke klarer å henge med. Også disse må få jobbe. Dersom innovatørene ikke klarer å skape arbeid for andre enn seg selv, og bare er opptatt av å «disrupte» det etablerte, går vi en farlig tid i møte. Valget av Trump som verdens mektigste mann blir bare starten på mørketida.

På dette punktet i teksten er det sikkert noen av dere som hopper i stolen og roper etter «borgerlønn». Men teknologigründere og innovatør i de store selskapene er bedre på å løse faktiske problemer, enn å drive politikk. Borgerlønn er en fin tanke, men krever endringer i samfunnsøkonomiske strukturer som har blitt innarbeidet gjennom århundrer.

Teknologi kan ikke løse alt, men iallfall litt. Min utfordring til startups som ikke ønsker at flere Trump-alikes dukker opp både her og der fremover: Bruk det smarte hodet på noe som skaper arbeidsplasser for folk flest, ikke bare folk færrest.

 

Du har nettopp lest en sak på nettavisen Shifter

Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Last også ned Shifters seneste podcast med AI-gründer Anita Schjøll brede. Om blant annetkunstig intelligens, om hvor lenge hun skal leve, og hvordan det er å gå konkurs og ut av skapet i Silicon Valley.