Are Traasdahl i samtale med Torger Reve (til venstre). Innovasjon Norge-sjef, Håkon Haugli, til høyre, deltok også på åpningen av Share. Foto: Lucas Weldeghebriel

-- Dette er ikke et vanlig co-working-space, sier Are Traasdahl om sitt nye innovasjonshus for "super-startups".

Publisert Sist oppdatert

Onsdag kveld åpnet Are Traasdahl og Aspelin Ramm sitt nye innovasjonshus-Share i Myntgata 2. De mener det ikke kan sammenlignes med vanlige kontorfellesskap.

Trenger vi nok et co-working-space, er spørsmålet man kan lure på når suksessgründer og investor Are Traasdahl åpner det siste i rekken. I en rapport fra januar 2019, slo en rapport fra Union fast at Oslos kontorfellesskap kun har et belegg på om lag 50 prosent.

-- Dette er ikke et vanlig co-workingspace for små selskaper med en til to ansatte. De finnes det mange nok av i dag. Vi fokuserer på de som har kommet opp i 20-100 ansatte, de som er såkalte scaleups, og det er kun de som får plass her, sier han til Shifter på åpningsfesten onsdag kveld.

Må få selskaper ut av landet

Han mener vi må løse hvordan vi får teknologiselskaper ut av Norge og hvordan disse får delt kunnskap seg imellom.

--Og hvordan kan jeg dele min kunnskap med de som er her og hvordan får vi dem over til USA, sier Traasdahl, som er solid erfaring med nettopp dette.

Han solgte sitt selskap Tapad til Telenor for tre milliarder i 2016. Nå er han i gang med både ny startup som lanseres senere på høsten, han er investor i investeringsselskapet Spring Capital, og det siste tilskuddet i Traasdahls portefølje er nettopp innovasjonshuset «Share».

Super-startups har allerede fylt opp bygningen

Allerede før den offisielle åpningen har selskaper som Ardoq, Spond, WhereBy (tidligere Appear.in), Choose og Diwalla etablert seg her, og nå er det fullt.

-- Vår største utfordring nå er at det allerede er fullt, så vi ønsker å ekspandere, sier Traasdahl.

-- Og det er opp til Oslo kommune, som eier plassen?

--Ja, det er det, for vi ønsker å utvide i dette området. Kvartalet er like stor som Youngstorget og det er en del av Oslo du nesten aldri bruker eller ser, sier han.

-- Viser politikerne vilje til at det kan skje?

--Alle er veldig positive. Positive til oss og skjønner viktigheten av det vi prøver å få til. Jeg tror det er veldig bredt politiske ønske om å få til dette, sier han.

Han påpeker at Oslo som kommune har mange prioriteringer, og de må blant annet vurdere hvilke deler av byen som passer til hva.

--Men engasjementet fra kommunen rundt dette har vært kjempebra, sier han.

Timingen til Traasdahl er det i hvert fall ikke å si noe på. Med et kommunevalg rett rundt hjørnet, er det nok enklere å få politikerne til være positive.

-- Høyre mener Share representerer en unik mulighet til å utvikle et vekstkraftig scaleup-miljø i Oslo. Vi ønsker derfor å gi Share muligheten til å utvide og vokse i Myntgata 2. En videregående skole, som AP og MDG ønsker, er å begynne i feil ende og er ikke forenlig med et stort vekstkraftig scale up-miljø som Oslo og Norge trenger, sier byrådslederkandidat for Høyre, Eirik Lae Solberg, til Shifter.

Økonomi ikke viktigst

-- Hvorfor tror du akkurat dette vil lykkes?

-- Det handler ikke primært om å lykkes økonomisk. Vi lykkes hvis vi klarer å få til dette miljøet, og det ser veldig bra ut med de folkene og selskapene som er her allerede. Vi lykkes også først når folk vil være med å dele. Da mener jeg alt fra store selskaper til Jon Fredrik Baksaas, Sigve Brekke og Birger Magnus, de som har vært med å bygge store selskaper kommer hit å deler av sin erfaring om hvordan bygge ting utenfor Norge, sier han.

-- Men det må vel være bærekraftig økonomisk?

-- Ja, vi ønsker jo det til slutt, men det er ikke det som har vært hovedmålet. Vi ser dette som en del av noe større vi ønsker å få til. Vi har med Aspelin Ramm som er en utrolig dyktig eiendomsutvikler i Oslo. De ser dette som en mulighet til å aktivere større deler av Kvadraturen. Oslo Kommune er giret på å få innovasjon til å skje i Oslo. Så det er mange andre ting som sier noe om dette lykkes enn at vi får det til å gå rundt økonomisk, selv om det også er et ønske på sikt.

Håkon Haugli: --Akkurat det Norge trenger

Innovasjon Norge-sjef Håkon Haugli er en av flere profilerte personer som er tilstede under åpningen.

Han mener Share er akkurat det Norge trenger.

-- Det er investorer som velger å både opptre samlet men også uttrykke vilje til å bidra til økosystemet. Både med penger, men også med kompetanse, sier han.

-- Tror du Share kan få til dette?

--Ja. Det tror jeg faktisk. Men dette er bare et fokalpunkt som dette skal kretse rundt. Men det er noe nytt og noe annet enn det vi har hatt tidligere, sier Haugli.

-- Hvordan skiller dette seg fra andre prosjekter?

-- Det er investordrevet. Det er hovedskillet. Det er ikke drevet av kunnskapsmiljøer eller gründermiljøer selv. Så er har det mange fellestrekk med andre prosjekter, men dette er unikt, sier han.

-- Hva er fordelen med at det er investordrevet?

-- Kanskje den biten vi er for svakest på i Norge, er på kapitalsiden. Vi har lykkes godt med entreprenørskap og vi har fått opp mange gründere, og de er ganske unisone i at de vi trenger aller mest er kompetente investorer. Og det å utløse det er krevende i Norge. Det har både med makro-rammebetingelser men også at vi har hatt få gründere som har lykkes med å skalere og kunne reinvestere. Men nå er vi der. Så dette, sånn sett, er jo en merkedag, for å bruke et stort ord, sier han.