Jørn Lein-Mathisen er leder for BAN Norway. –Hvis man eier egen bolig og betaler ned på et lån, bør man kunne ha råd til å investere 50.000 til 100.000 kroner i startups, sier han. FOTO: Jørn Lein-Mathisen
Leder for ny engleinvestor-forening: Vanlige nordmenn bør investere i startups og kan regne med å få mellom 5- og 15-gangeren i avkastning
Til tross for veldig høy risiko, mener lederen av den nye foreningen for engleinvestorer at det er større risiko å la være å investere i en oppstartsbedrift.
–Vi har startet Business Angel Network Norway (BAN Norway) (må ikke forveksles med NorBAN), en forening av engleinvestorer og for engleinvestorer, fordi dette er den delen av gründerøkosystemet som har manglet mest i Norge, sier grunnlegger og leder Jørn Lein-Mathisen til Shifter.
En engleinvestor er de som investerer i nye selskap på et veldig tidlig tidspunkt. Begrepet "engel" stammer fra "Broadway" i USA, hvor det ble brukt til å beskrive bemidlede individer som finansierte teateroppsetninger som ellers ville ha måttet stenge.
Nyopprettede BAN, som ble stiftet i april i år, og er en nasjonal interesseorganisasjon hvor medlemmene er regionale englenettverk og industrispesifikke nettverk.
– Vi har syv englenettverk med pr i dag, og har tre til som er på vei inn. Tilsammen er vi rundt 150 engleinvestorer. Målet er å bli like stor som vår søsterorganisasjon i Finland (FiBAN) med 500 investorer. Folk er som regel medlem av et regionalt nettverk og ikke et direktemedlem hos oss. Hovedformålet til organisasjonen er 1) å utdanne og motivere vanlige nordmenn til å bli engelinvestorer, 2) representere englenes interesser mot myndighetene og 3) hjelpe til med møteplasser og avtaler mellom gründere og engler, sier han.
Her er begrepet «syndikering» sentralt. Det betyr at flere engler kan gå sammen om en fellesinvestering i et selskap.
–Akkurat det siste er det en del som advarer gründere mot: Å ta imot en investering fra en gruppe investorer fordi det kan være utfordrende å ha mange investorer å måtte forholde seg til. Hva mener du om det?
–Det avhenger av hvordan man gjør det. Vi er profesjonelle. Har man 100 investorer som ikke snakker sammen, kan det selvsagt bli et problem, men dette kan løses gjennom ordninger hvor eksempelvis alle investorene taler med én stemme, og har én stemme på generalforsamlingen.Ved å tilby syndikeringsmuligheter, kan enkeltinvestorer gå inn med så lave beløp som 10.000 og 20.000 kroner, sier han.
Større risiko å ha alle sparepengene i huset enn å investere deler i startups
–Du sier dere vil motivere vanlige nordmenn til å investere i startups. Er ikke det ganske risikofullt med tanke på at de fleste startups feiler?
–Du kan snu det rundt og si: Er det ikke for stor risiko å ha alle sparepengene sine i huset sitt? Vi mener at man bør ha x prosent investeringer i hus og eiendom, x prosent i vanlige fond og en prosentandel i fremtidens løsninger som startups representerer. Det er en større risiko å ikke være involvert, mener han, og peker blant annet på at man faktisk taper på å ha penger banken på grunn av så lav rente.
–Hvor mye bør vanlige nordmenn investere i startups?
–Hvis man eier egen bolig og betaler ned på et lån, bør man kunne ha råd til å investere 50.000 til 100.000 kroner i startups. Du må ikke sette alle pengene i ett eller to selskap. Du må spre pengene fordi man vet at de fleste ikke vil lykkes. Personlig har jeg investert i over 30 selskaper, sier Lein-Mathisen.
–Hva er en god avkastning for en vanlig forretningsengel?
–Det er vanskelig å si. Jeg har selv solgt aksjer til 150x fortjeneste. Det er viktig å følge noen som kan investere, som også er hensikten med syndikeringen, slik at du kan finne noen du stoler på og investere som de gjør, sier han.
–Men hvilken avkastning bør man regne med?
–Det er nesten umulig å si, men hvis det er bedre enn bankrenten så er det bra. En femdobling i i hvert fall mulig å sikte på, hvis ikke 10- eller 15-gangern, sier han.
Skuffet over Høyre
–Det er vel unødvendig å spørre deg om hva du mener om innføring av skatteincentiver for tidligfaseinvesteringer?
–Jeg er forferdelig glad for Høyre går inn for skatteincentiver, men jeg er skuffet over at det ikke kom i denne stortingsperioden. Det må vi ha hvis vi skal mene alvor med å bygge nye selskaper. Det må bare løses, sier Lein-Mathisen, som tidligere har vært stortingsrådgiver for Erna Solberg forrige gang hun var minister, på begynnelsen av 2000-tallet.
–Men selv med dagens skatteregime så mener du det er lurt å investere i oppstartsbedrifter?
–Ja, hvis man velger smart sammen med erfarne investorer, diversifiserer porteføljen og ikke investerer alle pengene i startups, sier lederen for den nye engleorganisasjonen.
Liker du artikler som dette? Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg selvsagt på nyhetsbrevet vårt.
OBS!!! NYHET!! Vi har lansert podcast! Søk på «Shifter» i podcast-klienten du vanligvis bruker.
I Shifters første podcast forteller Kolonial-gründer Karl Munthe-Kaas om hvordan de startet selskapet, hvilke utfordringer de støtte på og hvorfor han ikke har tro på matkassene.