Gründer og CEO Ken Villum Klausen i Lunar Way. Foto: Presse

Ny utfordrerbank til Norge. Lunar Way sikret 260 millioner fra internasjonale investorer.

Publisert Sist oppdatert

– Vil posisjonere oss som en finansiell superapp, sier gründer og CEO Ken Villum Klausen. Nå satser danske Lunar Way hardt i Norge.

Et ras av nye fintech-aktører har den seneste tiden veltet om på det tradisjonelle bankvesenet i Norge.

Sist i rekken av de som kan kalle seg bank her til lands er Lunar Way, som til nå har tilbudt en app for bedre økonomistyring, og forhåndsbetalte betalingskort.

Denne uken ble det klart at de har fått banklisens i hjemlandet Danmark, etter at selskapet sikret 260 millioner kroner i en nylig emisjon og dermed imøtekom kapitalkravene. Lisensen gir Lunar Way anledning til å drive "vanlig" bankvirksomhet i hele Europa, inkludert Norge.

– Klassiske banker har nærmest monopol i Norden. Noen utfordrere har kommet, men de er ikke tilpasset lokale forhold. Vi vil lage en ordenlig, moderne bank som tar hensyn til de lokale spissfindighetene, sier CEO Ken Villum Klausen i Lunar Way til Shifter.

Derfor registrerer selskapet allerede onsdag avdelinger i både Norge og Sverige, forteller han.

– Visjonen er nordisk, ikke internasjonal. Men selv om det er store likheter mellom de nordiske landene, er det store forskjeller i sikkerhetskrav og betalingsinfrastrukturer. Noe som gjør det utfordrende for fintechs å tilpasse seg. Da må man forstå de ulike løsningene godt. I Norge gjelder det for eksempel BankAxept og BSU. 

Både-og-bank

Blant aktører i samme kategori her til lands er BRAbank (tidligere Monobank), Monzo, N26, og det internasjonale stjerneskuddet Revolut.

Tidligere i år ble det imidlertid kjent at veksten til Revolut i Norge flatet ut. Eksperter mener selskapet mangler et tydelig verdiforslag, blant annet fordi man i Norge allerede ligger langt fremme på digitalisering av banktjenester og betalingsinfrastruktur.

Les også: Hvor blir det av fintech-suksessene?

Villum Klausen mener tvert imot at dette taler til deres fordel, og at de plasserer seg en plass mellom de klassiske bankene, internasjonale utfordrere og nisjetjenester som spareappene Spiff, Spiir og Dreams.

– Vi har ikke sett en løsning på det norske markedet som Lunar Way, hvor du får oversikt og økonomisk kontroll i form av å samle hele økonomien på et sted. Det klassiske er at alt må flyttes hvis man bytter bank. Vi kan være bank nummer to, og integrere eksisterende konti og tjenester. Samtidig skal vi ha alle de lokale løsningene, og vi kan være en primærbank, sier Villum Klausen.

Blant investorene i Lunar Way er danske SEED Capital, London-baserte Greyhound Capital og amerikanske Socii Capital. De to sistnevnte er også blant investorene i nevnte Revolut.

Les også: Bulder Bank skal skal gå rett i strupen DNB og Nordea. Målet er 20.000 kunder i løpet av to år

Leter etter norske samarbeid

Samtidig jakter Lunar Way aktivt ulike samarbeid i Norge. Fra før tilbyr selskapet forsikringer via Tryg og lån i samarbeid med Basisbank. Snart skal kundene også tilbys å investere gjennom Saxo.

Villum Klausen vil ikke kommentere spesifikke samarbeidsplaner, men forteller at mottakelsen er delt.

– Vi legger opp til samarbeid på tvers, og vil posisjonere oss som en finansiell superapp. De store kjører sitt løp. Det er nisjeleverandører som er mest interessert, slår han fast.