Perx' nye ledelse er hentet fra BRAbank: Jamal Hussain, Morten Grusd og Sven Arnesen. Foto: Perx

Banksjefen tar over roret i Perx: «Vi har klare planer om vekst»

Vilde Mebust Erichsen

Vilde Mebust Erichsen

Journalist

Publisert 3. oktober 2019

Crowdfunding-selskapet henter ny ledelse fra BRAbank. 

Morten Grusd er ny daglig leder i selskapet bak markedsplassen for folkefinansierte lån til privatpersoner samt små og mellomstore bedrifter.

Grusd har tidligere vært daglig leder i BRAbank, som han også var med å etablere i 2014, frem til fusjonen med Monobank på nyåret.

Han har også vært norgessjef i Ikano Bank gjennom åtte år.

– Perx har klare planer om vekst. For å oppnå de ambisiøse målene, er styret og gründerne i Perx av den oppfatning at det er riktig å ha bankkompetanse i ledelsen, i kombinasjon med en allerede kompetanse på IT og markedsføring, sier Grusd.

Les også: Lånebasert folkefinansiering: Perx kaster seg inn i bedriftsmarkedet

Forbereder en emisjon

Selskapet ble i ett års tid ledet av Mona Jostedt, som i sommer meldte overgang til fintech-selskapet Fixrate.

Gründer Andreas Gyrre og styreleder Gudmundur Einarsson blir i selskapet – med nå totalt ni ansatte, under ny ledelse.

– Noe av det første vi tar fatt på i selskapet, er å forberede en emisjon som vi ser for oss å gjennomføre mot slutten av året, sier Grusd.

Fra BRAbank kommer også Sven Arnesen og Jamal Hussain, som henholdsvis ny CFO og kredittsjef i Perx.

Les også: Strammer inn på lånebasert folkefinansiering: «Vi er en del av løsningen, ikke problemet»

– Bare et spørsmål om tid

I september kom Finanstilsynet til at crowdfunding-selskaper ikke skal få være påkoblet det offentlige gjeldsregisteret.

Dette fører ifølge Grusd til en uthuling av hensikten med opprettelsen av gjeldsregisteret, fordi andre aktører i finansmarkedet ikke får se lånene som er formidlet gjennom folkefinansiering.

– Man kan selvfølgelig argumentere med at vi og andre plattformer er små i dag, men det er bare å se til Sverige, hvordan folkefinansiering har vokst. Den ledene aktøren innenfor vårt segment, har allerede lånt ut 2 milliarder kroner og flere følger etter, sier han.

Grusd mener det bare er et spørsmål om tid før folkefinansiering vil ta betydelige markedsandeler.

– Og da vil manglende data fra aktørene medføre at kvaliteten på opplysningene i gjeldsregisteret blir lavere enn de kunne ha vært.

Les også: En knapp time var alt som skulle til for å fylle tidenes største norske «folkelån»

Løser problemet manuelt

Han understreker at de i dag løser manglende tilgang ved at lånesøker selv laster opp en PDF-utskrift fra gjeldsregisteret.

– Vi skulle gjerne satt at dette var en automatisk prosess, men det viktigste nå er at vi kan garantere investorene på plattformen at vi gjør en sjekk av dataene i gjeldsregisteret, sier Grusd og gjentar:

– Det største problemet i dag er at vi ikke har noen mulighet til å avgi informasjon til gjeldsregisteret om lån vi formidler.

Det skal være en fersk lovtolkning fra Barne- og familiedepartementet som gjør at crowdfunding-selskaper ikke lenger får lov til å være tilkoblet registeret.

Årsaken er at, i motsetning til banker, gir ikke crowdfunding-selskapene ut egen kreditt, men på vegne av investorer som bruker plattformen deres.

Les også: Fire startups om folkefinansiering: Slik håndterte de strømmen av nye investorer

Bransje: 

Har du byttet jobb?

Shifter publiserer jobbskifter for folk som jobber i teknologibaserte oppstartsselskaper, samt de som jobber med teknologiutvikling, innovasjon og forretningsutvikling i etablerte selskaper og virksomheter. Hvis du ikke faller inn under en av disse kategoriene, vil ikke jobbyttet bli publisert.

Del det på Shifter

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert på det viktigste som skjer innen startups, innovasjon og teknologi. Motta nyheter, reportasjer, innsikt og eksklusivt materiale rett i innboksen.