Slik har Spacemaker-Calle rekruttert et drømmelag: Gjør noe startups ikke alltid gjør
Gründerne bak en av landets heteste startups var opptatt av å hente kapital tidlig, og har ofret egne eierandeler for å gi nyansette en god lønn.
I den seneste podcasten til Shifter forteller Carl "Calle" Christensen i Spacemaker om hvordan det gikk til da selskapet hentet en storrunde med kapital i våres, og at gründerne ble "nedrent" av innkomne investorer. I en artikkel her i Shifter nylig, pekte han på det sterke teamet som en av grunnene til at selskapet har blitt en yndling blant størrelser som Atomico og Northzone.
Nå forteller han hvordan selskapet som skal revolusjonere eiendomsutviklingen i verdens byer, har jobbet svært målbevisst med rekruttering fra første stund. Det har bidratt til et drømmelag som snart teller 100 ansatte.
-- Hvordan rekrutterer man til en startup med et hårete mål, og som ingen kjenner fra før?
-- Det er først og fremst veldig mye hardt arbeid. Man må dele visjonen med kandidatene på en troverdig måte, vise dem hvordan de kan spille en sentral rolle og at de kan få stor innflytelse på sin egen kreative utvikling i selskapet, sier Calle Christensen i podcasten som ble tatt opp ombord på Shifters sommerbåt, seilskipet Christian Radich, som forøvrig er et medlem av Entrepreneurship-flåten.
Meningsfullt
Det er liten tvil om at det gir mening for mange å være med på å bygge en løsning på det som er en av vår tids største utfordringer — den eksplosive befolkningsveksten i verdens byer. Urbaniseringen gjør at det må bygges tettere enn tidligere, med alt det som kreves. Nye prosjekter skal ikke bare se fine ut, men eiendomsutviklerne må håndtere et stort antall faktorer for å lykkes med et godt prosjekt. Lysforhold, støy, overvann, brannvern, nærhet til skoler og transportløsninger er bare noe av det. Spacemaker bruker kunstig intelligens og regnekraft for å støtte eiendomsutviklerne i denne fasen.
Selv om visjonen er langsiktig og ambisiøse, gjelder det også å vise at det er mange spennende steg på veien.
-- Vi må ikke ta over hele verden og designe alle verdens byer, for at dette skal være et morsomt sted å jobbe. Vi kan gjøre mange ting på veien. Da er det mange som synes det er veldig spennende og vil være med på det.
Spacemaker har rekruttert i eget nettverk, men har også måttet jobbe med å bruke andres nettverk.
Nettverk og nettverk
-- Vi har jobbet med å få snøballen til å rulle på ulike måter. Vi har kontaktet folk vi visste var flinke, og forsøkt å rekruttere dem, men i like stor grad prøvd å jobbe opp mot deres nettverk igjen. Flinke folk har gjerne flinke folk i sitt nettverk.
De har også tidlig hatt et produkt de har kunnet vise frem.
-- Da vi begynte å rekruttere «data scientists», hadde vi en prototype med nok kode som gjorde at det så ut som det var noe der. Denne kunne vi absolutt ikke selge noe på. Men den ga et inntrykk av hva det kunne være. Når det er tekniske mennesker, trenger man et visst fundament for å hoppe på noe. Det blir lettere jo større teamet blir, men i starten er man nødt til å ha noe som gir en følelse av at det er noe der, ikke bare en Powerpoint.
Prioriterer lønn fremfor eget eierskap
Alle de ansatte i Spacemaker er også deleiere i selskapet.
-- Dette med å ta vare på folk, dere ga eierskap til de ansatte, men dere ga også lønn?
-- Det er riktig. Når man skal tenke langsiktig og bygge et stort selskap, må man tenke ansvarlig. Det er et klart mål for oss. Det skal ikke forekomme at man plutselig ikke får lønn, at vi plutselig ikke har penger. Det skal vi vite veldig lenge i forveien. Vi har vært mer opptatt av å ha nok kapital til å lønne de ansatte enn at vi ikke skal bli utvannet. Vi har derfor vært opptatt av å få med investorer tidlig, slik at vi har en trygg og solid virksomhet for de ansatte.
Hør hele podcasten med Spacemaker-gründeren i Itunes, eller din foretrukne podcast-klient for Android. Eventuelt lytt her i nettleseren: