Chatboten «Hakeem» skal utdanne unge på flukt
Flyktninghjelpen vil sikre flyktninger en utdanning gjennom AI-teknologi.
Sammen med Microsoft, NetHope og University College Dublin har Flyktninghjelpen utviklet en chatbot som ved hjelp av kunstig intelligens kan finne utdanningsalternativer av høy kvalitet på steder uten skoler og universiteter.
– I krise- og konfliktsituasjoner får barn og unge ofte utdanningen sin avbrutt. Slike kriser kan vare over flere år, til og med tiår, sier Ida Sørby, global innovasjonsrådgiver i Flyktninghjelpen - i en pressemelding.
– Og det betyr at hele generasjoner av unge mangler basiskunnskaper, yrkesutdanning og høyere utdanning. Dermed kan et land som skal i gang med gjenoppbygging og stabilisering møte på ytterligere utfordringer ved at befolkningen ikke har nødvendig utdanning, sier hun.
Les også: Bok blir til nettsamfunn for flyktninger og migranter som vil bli gründere: Vil vise deres styrke
Testes i Libanon
Tjenesten kan søke gjennom mengder av læringsressurser tilgjengelig på internett, og skreddersyr et utdanningsløp til hver enkelt, med innspill fra flyktningene selv. Det være seg språk, entreprenørskap, koding eller markedsføring.
Chatboten testes nå i samarbeid med ungdommer på flukt i Libanon.
– «Hakeem» er en personlig skolerådgiver. Ungdommene er de som kjenner best til utfordringene de møter på. Derfor er det utrolig viktig at de er med i utviklingen, sier Sørby.
Hun mener chatboten også kan være et verktøy for hjelpearbeidere i felt, for å kommunisere med migranter som snakker forskjellige språk og som trenger tilgang til mat, helsevesen og husly.
– Våre ansatte er eksperter på nødhjelp. Sammen med teknologer finner vi nye ideer og løsninger som ikke vi kunne kommet med på egenhånd. Vi er avhengig av samarbeid på tvers av næringsliv, teknologibransje og nødhjelpsorganisasjoner for å finne innovative løsninger, sier Sørby.
Enorme teknologiske fremskritt
Nylig kunngjorde Microsoft programmet «kunstig intelligens for humanitært arbeid». Programmet forplikter selskapet å donere over 325 millioner kroner over de neste fem årene, til AI-initiativer som bidrar til gjenoppbygging etter katastrofer, beskyttelse av barn, hjelp til flyktninger og migranter - eller å fremme menneskerettigheter.
– Teknologi kan være med på å gjøre en stor forskjell og faktisk redde menneskeliv. Akkurat nå er det bare halvparten av verdens befolkning som har tilgang til de fordelene som teknologi skaper, sier Kimberly Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge, i pressemeldingen.
– Vi er veldig stolte av å kunne bidra til at flere mennesker får dra nytten av de enorme teknologiske fremskritt som gjøres akkurat nå, sier hun.
Ifølge Flyktninghjelpen er flere enn 68 millioner mennesker i dag på flukt, hvorav 28,5 millioner er flyktninger og 40 millioner er internt fordrevne.
Les også: Vipicash-gründeren vil koble flyktninger med startups