Christian Rømming i Etleap. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Norsk Silicon Valley-gründer fikk inn stjerneinvestorer: Nå «outsourcer» han til Norge

Publisert Sist oppdatert

– Samtidig som det er god kulturell match, er det en god forretningsavgjørelse, sier Christian Rømming i Etleap, om grepet han tar mot galloperende kostnader i San Fransisco-området.

Han  kom til USA for å ta en master i informatikk på Stanford for 12 år siden. Planen var å dra hjem til Oslo for å jobbe, men så dukket det opp et jobbtilbud fra en startup i Silicon Valley. Selskapet Trovix ble siden kjøpt opp.  Christian Rømming satt igjen med en god slump penger fra ansattopsjonene sine, men ikke minst lysten på mer startuliv. Han ble ansatt og senere CTO i taskt voksende VigLink, det han fikk inspirasjonen til å gjøre noe med problemet som Etleap nå løser .

Som sjef for utviklerne i VigLink hadde han sett hvordan selskapet brukte store ressurser på å lage skreddersydde løsninger for systematisering av data for analyse. De eksisterende verktøyene var utviklet på 90-tallet, og deretter bygd videre på frem til i dag.

– Vi brukte mye tid på dette, men likevel ble ikke dataanalytikerne fornøyd med resultatet. Det var data de ikke fikk tilgang til, og det var ting som gikk i stykker. Og de stolte ikke på data, forteller Rømming.

Det var slik han fikk ideen til en mer universell løsning for å rydde opp i kaoset av informasjon fra ulike kilder, med et verktøy som kanaliserte alt til ett sted – enten det var selskapets egen data eller åpen data. Ifølge Rømming passer produktet på tvers av bransjer, og kan brukes av alle som ønsker tilgang til data .

– Vi hjelper dem med å bygge egne datavarehus gjennom et produkt i stedet for å kjøpe konsulenttimer. Slik kan de kjøre analyser på all data som firmaet har tilgang på, sier Rømming.

Ledende investorer

Etter oppstarten i 2013 har det gått unna. Selskapet kjørte i såkalt «stealth mode», før de lanserte for ett år siden. Etleap ble tatt opp i den kjente akseleratoren Y Combinator, og har et titalls kunder  i flere bransjer. Nylig hentet den «norske» startupen inn et større beløp fra noen av de fremste tech-investorene i Silicon Valley.

Nå skal teamet utvides, og det er i den forbindelse at Rømming ser til Oslo for å finne programmerere. Etleap etablerer nemlig nå en egen avdeling i Norge.

– Norske utviklere er høyt utdannede, motiverte og arbeidsomme. Så mange vil passe godt inn i starstups her, mener Rømming.

Norske utviklere

Han peker på at det har vært en norsk tradisjon å søke en trygg og stabil karrierevei. Men at nåværende og neste generasjons utviklere er mer eventyrlystne.

– Mange norske utviklere jobber i store bedrifter eller i det offentlige, der de blir gitt forutsigbare oppgaver med et forutsigbart resultat. Det gir et godt potensial for oppstartsselskaper som oss, til å finne dyktige og ambisiøse folk som vil noe annet.

For Etleap er det også penger å spare på å velge skandinaviske utviklere fremfor utviklere i San Fransisco-området. Norske utviklere er ikke billig de heller, men kostnadsnivået i Silicon Valley er ekstremt høy. Så det er 20 til 40 prosent å spare på å velge en norsk programmerer.

– Samtidig som det er god kulturell match, er det en god forretningsavgjørelse, fastslår Rømming.

Vil støtte miljøet

Selv om det primært er for selskapets beste, er det også en viss idealisme bak valget av hjembyen Oslo.

– Som nordmann er jeg glad for å spille en bitteliten rolle i å drive startupmiljøet i Norge fremover, sier Rømming.

Planen er å ansette fire til seks personer i Oslo. Rømming understreker imidlertid at hovedkvarteret vil bli liggende i Silicon Valley. De store kundene innen big data ligger der, og salg og markedsføring må gjøres der, ifølge Rømming.

– Gjennom investorene våre er vi også del av et ressurssterkt nettverk i Silicon Valley. Har vi en teknisk problemstilling som vi må finne en løsning på, er et møte med likesinnede i selskaper som Uber og Airbnb bare en epost unna. De er alltid villig til å møtes og snakke tech. Jeg tror vi kan bygge broer tilbake til Norge, og at nordmenn kan dra nytte av dette nettverket, sier Rømming.

Startupmyten

Han mener det er en klassisk myte at det er risikabelt å jobbe i startups, og at vilkårene er dårligere enn i store selskaper.

– Vilkårene er gode i startup som har hentet inn venturekapital, og ansattopsjoner kan gi en god oppside på sikt. Men det viktigste er den personlige utviklingen man går gjennom som ansatt i en startup. Man får mer teknisk ansvar, mer produktinnflytelse, og man blir mer attraktiv i jobbmarkedet, påpeker han.

Rømmings fem tips til gründere

* Hvis man jobber med et teknisk produkt, er det nødvendig at en av gründerne i selskapet er teknisk nok til å kunne utvikle produktet selv. Tidlig utvikling kan ikke outsources.

* Forvent å jobbe mye mer enn normalt. Skal man lykkes, må man være hundre prosent fokusert på produktet og selskapet. Å være gründer er en stor personlig investering.

* Etabler et uformelt nettverk av gründere med selskaper i samme fase som kan gi støtte. Dette er spesielt viktig i forbindelse med den emosjonelle delen av det å være gründer, siden det er vanskelig for venner, familie, og profesjonelle kontakter å sette seg inn i det man går igjennom.

* Avgjørelser som kan virke små, kan ha store effekter, så bruk tid på å reflektere, og ha fokus på detaljer. Eksempel: utviklere er ofte innadvendte og bruker mesteparten av dagen sin foran skjermen. Derfor tar jeg med utviklingsteamet mitt ut på lunch hver dag så vi har en naturlig setting for å snakke sammen.

* Innovasjons-innstillingen må fortsette lenge etter at første produktversjon er utviklet. Alle må være forberedt på at ting forandrer raskt og at å tilpasse seg er en del av jobb-beskrivelsen.


Shifter er Norges nettavis for startups og innovasjon. Følg oss på Facebook og Twitter. Og meld deg på nyhetsbrevet vårt.

Gå ikke glipp av vår seneste podcast med suksessgründer Are Traasdahl. "Jeg tar heller 1000 beslutninger, hvor 200 er feil og 800 er riktige, enn ti beslutninger der alle er riktige. Dette tempoet i beslutningene er bensinen som en startup trenger," sier han. Hør om Tapad-gründerens metode steg for steg i Shifters seneste podcast, og hvordan han har hentet inspirasjon fra både egne barn og Nils Arne Eggen.

Lytt til hele podcasten her på Shifter. Eller last den ned i iTunes / Podcaster eller bruk din foretrukne podcast-klient på Android. Søk på «Shifter». Og sist, men ikke minst: Glem ikke å rate oss i iTunes, hvis dere er fornøyd.