Investere i startups? Her er 7 steg til å bli en god engleinvestor
Stadig flere prøver seg som investorer, men i motsetning til selskaper som er på børsen, så tar ikke de beste startupene i mot pengene dine uforbeholdent. Les rådene under for å komme i gang med engleinvesteringene dine.
Så det er ikke nok å komme med litt penger. Det er i hvert fall ikke langsiktig strategi, dersom du skulle ønske å investere i flere startups.
Her er den enkle guiden til hvordan du kan bli en god investor som alle ønsker å ha med i selskapet sitt.
1. Velg en investeringsplan og strategi
Hvilke selskaper lykkes og hvorfor, er spørsmål du bør studere. «What does great look like?» Mange investorer sier at de først og fremst investerer i et team, ikke en idé. Det er bedre med et A-team og et B-idé enn et B-team og en A-idé, som Claes Mikko Nilsen, lederen for Nordic Business Angel Network, sier. (Les alle hans råd her).
Andre, derimot, lar seg friste av en idé. De som er hakket smartere, lar seg friste av en idé de faktisk kan vurdere på en god måte.
For eksempel hvis man har egen bransjekunnskap og et nettverk som kan ha direkte effekt på om ideen lykkes eller ikke. Og så har du dem som investerer i markedspotensialet til ideen. Altså, hvor stor kan den bli? Ofte er en beslutning basert på en blanding av disse perspektivene. Ta utgangspunkt i hva du selv tror mest på, og la de andre perspektivene komme sekundært, men ikke glem dem.
2. Begynne med en nisje hvor du kan bidra med verdi utover penger
Enten har du veldig mye penger. Så mye, at selv de beste startupene ikke kan si nei. Eller så har du litt penger og mye kompetanse/nettverk som kan hjelpe startupen videre. De fleste har gjerne et nettverk i den bransjen de har jobbet, så det betyr videre at du i første omgang bør fokusere på å investere i startups som er i en bransje du kjenner. På den måten kan du stille ditt nettverk til disposisjon for oppstartsselskapet du vil investere i. I tillegg vil du ha bedre forutsetninger for å kunne vurdere caset du kan investere i. Du kan selvsagt også investere i områder du ikke kjenner, men da bør du i førsteomgang lene deg på vurderingene til en du stoler på, som kjenner området godt.
3. Løp ikke etter startupen. La startupen komme til deg.
En investor uten et investor-nettverk, vil slite med å få servert de virkelig gode casene. Og hvis du sliter med det, er det nesten ikke noe poeng i å være investor. Det vil ta mye tid å lokalisere de rette objektene, og du har få, om ingen å sparre med, når det kommer til å ta en beslutning. Det betyr at du vil bruke lang tid, noe startups ikke er så fan av… Det er ikke sikkert du vil bli valgt som investor engang. Selv om du har pengene. Dersom du kommer til dealen som en referanse fra noen selskapet stoler på, så er sjansen vesentlig høyere for å bli valgt.
Skaff deg et nettverk som gir deg en god dealflow. Bli kjent med noen som er enda smartere enn deg, som du etter hvert også kan stole på, slik at du kan outsource beslutninger til dem.
Start med å hilse på noen nye investorer under The Shift i Oslo. Der arrangerer Shifter en egen netteverkskveld for investorer kvelden før, samt en egen «Investor Breakfast», kun for investorer.
4. Bruk penger du kan tape
Det sier seg selv, egentlig. Startups er høyrisiko. Spesielt tidligfase. Bruk penger du har til overs når alle andre forpliktelser er finansiert. Ikke ta opp et lån for å investere, og ikke bruk egenkapitalen til familiens hus. Ha dette som innstilling: Dersom du taper pengene, så vil livet ditt være uforandret. Mikko Nilsens kjøreregel er å ikke bruke mer enn 10-20 prosent av dine likvide midler, nedskrive dem umiddelbart og anse dem som tapt.
5. Investér i mange. Ikke bare én
Én investering kvalifiserer ikke til å være en god investor. Hvis du treffer på én investering, så har du flaks. Du traff ikke fordi du var en god investor. For å redusere avhengigheten av flaks, så bør du investere i minst fem selskaper. Gjerne opp mot 10-15. Og sett av penger til å følge opp investeringer du har tro på. For eksempel hvis du er spesielt imponert av et selskap som leverer langt over forventing, kan det være lurt å «double down» på denne investeringen. Men husk også at en investering koster deg tid i tillegg til penger. Som en tidligfaseinvestor, bør du hjelpe til når det trengs. Les mer på neste punkt.
6. Lær deg å se verden som en startup og brett opp ermene
Dette punktet er noe de færreste investorer er opptatt av, men noe egentlig de fleste burde være. Tidligere gründere som nå har blitt investorer har den fordelen at de vet hvordan det er å være gründer. De har større empati, og kan relatere seg til utfordringene.
Som Aurore Belfrage (ex- EQT-ventures) sa i Shifter.
--Ting går til helvete. Det er da den proffe engleinvestoren bør begynne å jobbe. Stille seg til rådighet. «Hvordan kan jeg hjelpe til?» Coach, push, love, sier hun.
–Og det er da den ikke-proffe investoren begynner å bli sint. Så gründerne må på den ene siden løse det originale problemet og i tillegg være babysitter for den sinte investoren. Det er bortkastet med tid og investoren har fullstendig misforstått sin rolle og verdi, sier hun.
Hvis du har muligheten, så lær deg det startupene bør lære. Hva er best practice innen vekst, brukerundersøkelser, selskapsbygging, etc? Hvilke metrics er essensielle for startups, og hvordan bygger de kultur osv? Dette er kunnskap du får gjennom å delta på konferanser som The Shift i Oslo.
7. Bjuda på
Si sjelden nei til en kaffeforespørsel og søk hele tiden å hjelpe selskaper du er i kontakt med videre. Si raskt nei, hvis selskapet ikke er noe for deg, men bruk litt tid på å si ja. Vær transparent. Svar på ting når du sier du skal svare, og oppfør deg profesjonelt. Ikke se på startupen med en ovenfra-holdning. Det er potensielt det nye Google som sitter i stolen foran deg. Behandle dem som du ville behandlet en toppsjef i et stort selskap. Vær generøs og bjuda på! Mange investorer har skutt gullfuglen takket være sine «pay it forward»-holdning. Vær kul. Det kan gjøre deg rik!
Takk til Johan Brand og Bjarne Melby for innspill til denne listen, som for øvrig begge er investorer i Shifter.
Er du klar for å bli en bedre investor? Kom på The Shift 2018
Hva vet du egentlig om:
- Hva som er «best practice» innen selskapsbygging av tech-produkter?
- Hva som er «best practice metrics» som startups bør følge
- Hvordan skape vekst gjennom eksperimentering?
- I hvilken grad startupene du vurderer å investere i, faktisk løser et problem med riktig løsning, eller om det bare er en idé som du selv synes var så god?
- Hvordan etablerte selskaper som investerer i startups tenker? Og hvorfor du bør alliere deg med disse?
Og visste du at dine best leads til investeringer vil komme via nettverket ditt?
Derfor bør du utvide nettverket, slik at de beste casene kommer til deg, i stedet for at du aldri eksponeres for dem.
Bli en bedre investor! Kom på The Shift 2018
Det er kun satt av 30 plasser til investorer på The Shift.
PS: Gir også tilgang til arrangementer som er kun for investorer.