Kåre Arthur Trobe forteller at M:6 vil ha rom for både gründere og seniorer med kunnskap og kapital, men også folk som bare noen ganger trenger et sted å jobbe.
Bygget bak "mosselukta" får friskt pust: Østfold-byen vil gå fra industri til tech
Gründerbølgen når gamle industrilokaler på Moss, med et co-working-konsept som på sikt skal etableres utenlands.
CWi og Smart Innovation går sammen om opprettelsen av M:6, et co-working-konsept i Moss, med mål at Oslo-pendlerne heller skal velge å jobbe i nærmere bostedet. Over 200 personer i 90 selskaper har meldt inn at de er interesserte i å bli en del av det tidligere massetårnet, M:6, på Verket. Kåre Arthur Trobe, CEO og partner i CWi, forteller at M:6 vil ha rom for flere ulike bedrifter.
-- Det er egentlig litt symbolsk at vi skal skape innovasjon i et av de gamle industribyggene som i sin tid ble så kjent for Mosselukta -- som for øvrig forsvant i 2012. I vårt bygg blir det like mange arbeidsplasser som det tidligere var på hele Verket, og det vil ha rom for både startuper og mer etablerte selskaper, sier Trobe.
Lukten av innovasjon
Verken Moss -- eller Østfold -- har på landsbasis vært tidligere kjent som innovasjonens hovedsete, men Trobe håper åpningen av M:6 vil bidra til et nytt image for Moss.
-- Det er det som er litt spennende -- for det første er vi et industrifylke i endring. Det er mye nytt på gang her, og det finnes enormt mange ressurspersoner som bor i Moss og pendler inn til Oslo. Vi ønsker å fasilitere til at man kan jobbe nærmere hjemmet, sier Trobe.
Co-working-konseptet er fortsatt under utvikling, men det er planer om at det skal etableres lokaler i flere pendlerbyer rundt Oslo. På sikt håper man også at konseptet vil gjøre Moss til et enda mer attraktivt sted å bo og jobbe, som en del av "stor-Oslo".
CWi har allerede lokaler i T1 -- 550 kvadratmeter med blant annet åpent landskap og cellekontorer -- og her har i dag 42 personer sin co-working-arbeidsplass. M6 vil få 1800 kvadratmeters boltreplass, og minst plass til 140 personer. Samtidig regner man med at det på sikt vil bli enda flere som benytter lokalene, siden enkeltpersoner og selskaper kanskje bare vil bruke lokalene noen dager i uken eller måneden.
-- Vi er i ferd med å sette sammen en spennende miks, der både unge gründere og seniorer med kunnskap og kapital kan bli med. Den miksen gjør at vi begynner å finne frem til et spennende konsept. Vi vil lage en kjede som skal etableres cirka 20 steder i Norge i løpet av tre år, og så skal vi nå ut i verden etter det, sier Trobe.
Satte av 100 millioner
På CWi sine egne nettsider fortelles det at Höegh Eiendom -- som har en 50 prosents eierandel i CWi -- har satt av 100 millioner kroner for å ferdigstille M:6, og etter planen skal bygningen åpnes for co-working i midten av august i 2018. Bygningen skal ha to etasjer reservert for co-working, der den ene etasjen skal ha 140 plasser. De skal fylles opp av gründere, enkeltpersoner, pendlere, små startuper og andre lignende grupper som har behov for arbeidsplass. Etasjen over prioriterer mer etablerte selskaper med åtte ansatte.
Jon-Vidar Knold, leder for NCE Smart Energy Markets hos Smart Innovation, ser også frem til å se hva samarbeidet kan føre til. Deler av PANGSTART-programmet, som selv markedsfører seg med "forretningsutvikling på rekordtid", vil foregå på M:6.
-- Det er stor aktivitet i Østfold fylke på ulike arenaer for å skape flere nye arbeidsplasser og Smart Innovation/inkubator vil bidra til å løfte dette ytterligere gjennom avtalen med CWI AS. M6 vil også bidra til at grundere samles i en «innovasjonslab» for å dele kunnskap, diskutere ideer teste egen forretningsmodell, forteller Knold til Shifter.