Gründersjef i Innovasjon Norge, Pål Næss, forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø sammen med EpiGuard som mottar 25 millioner kroner fra EUs SMB Instrument Foto: Vilde Mebust Erichsen
Disse åtte får dele den rekordhøye EU-potten på 160 millioner kroner
Åtte av ti norske søknader nådde opp i kampen om de gjeve EU-millionene.
Norske Epiguard, Oncoimmunity, Bondura Technology, Elliptic Laboratories, Greenbird Integration Technology, Seaweed Energy Solutions, Zwipe og Pre Diagnostics - er alle invitert når EUs SMB Instrument drysser millioner kroner over små og mellomstore bedrifter før jul.
Sistnevnte selskap utvikler en blodprøve for tidlig diagnostisering av Alzheimer, og er i denne runden sikret cirka 23 millioner kroner.
– For vårt selskap er dette en svært viktig milepæl, sier Håkon Sæterøy, CEO og medgründer: – Med støtten fra EU vil vi nå kunne ferdigstille utviklingen av vår blodprøve for diagnose av tidlig Alzheimer frem til CE-merking.
Også Onociommunity som bruker maskinlæring for å tilpasse kreftbehandling, mottar en betydelig sum på cirka 23 millioner kroner, hakk i hæl med EpiGuard bak «superbåren» EpiShuttle, nå tildelt 25 millioner kroner.
– Dette vil akselerere vår markedstilgang og dermed gi oss et forsprang som ellers ville tatt oss år å få til, sier Fridtjof Heyerdahl, CEO i EpiGuard.
Les også: «Lettere» å hente store penger fra EU: Slik gjør du det
– Betyr ekstremt mye
Midlene er ifølge Heyerdahl øremerket et produktutviklingsløp for å entre det amerikanske markedet, samt gjennomføre CFDA prosessen for å kunne selge produktet i Kina: – EU midler betyr ekstremt mye for et lite gründerselskap som EpiGuard, sier han.
SMB-instrumentet er en del av Horisont 2020, verdens største forsknings- og innovasjonsprogram med 80 milliarder euro fordelt over syv år. Norske bedrifter og forskningsmiljøer deltar på linje med konkurrenter i andre europeiske land.
Finansieringsordningen retter seg mot innovative små og mellomstore bedrifter med høyt vekstpotensial og internasjonale ambisjoner, og årets norske tildeling skriver seg inn i historiebøkene:
– Det skyldes både at vi nå forstått hvordan vi skal jobbe frem disse midlene, og at selskapene våre har blitt bedre. Dessuten har det skjedd en enorm endring i hele det norske økosystemet - og det tjener vi på fra europeiske hold nå, sier Pål T. Næss, gründersjef i Innovasjon Norge.
Større potensiale
Også forsknings- og utdanningsminister Iselin Nybø jublet over den rekordhøye tildelingen, men ser imidlertid at potensialet er enda større.
– Flere bedrifter må få øynene opp for den enorme pengesekken EU sitter på. Vi har et mål om at vi skal øke forskningsandelen av BNP, og mye av den økningen må skje i det private næringslivet, sier hun til Shifter.
Nybø håper milliondrysset kan være til inspirasjon.
– Å se at noen lykkes, at det går an å være et lite firma med en god idé, er jo til inspirasjon. Og når du først har fått penger fra Europa, gir det en troverdighet til prosjektet - som igjen gjør det enklere å få privat kapital.
Les også: Trøndersk medtech-startup henter 23 millioner fra EU