Thea Sommerseth Myhren holdt pitchen for de fremmøtte på Katapults Demo Day. Foto: Benedicte Tandsæther-Andersen

Norsk startup lander pilotkunder i Uganda: Blockchain skal hjelpe unge med å vise hva de kan

Publisert Sist oppdatert

Av Benedicte Tandsæther-Andersen og Per-Ivar Nikolaisen

Diwala skal bruke blockchain-teknologi til å sikre at folk kan dokumentere kompetanse sin.

På ettårsdagen for gründingen av Diwala, stod Thea Sommerseth Myhren i forrige uke på scenen på "Demo Day", avslutningsforestillingen på Katapult-akseleratoren til  bedre-verden-investorene i Nordic Impact. Sjefen for "bursdagsbarnet" kunne annonsere at selskapet har fått sine tre første pilotkunder, nærmere bestemt i det østafrikanske landet Uganda. Samarbeidspartnerne er Fontes Foundation, Uganda Disaster and Refugee Council Management og Greenhill Academy -- alle tre såkalte ikke-statlige organisasjoner (NGOs) som tilbyr ulike former for kurs og utdanning.


Thea Sommerseth Myhren offentliggjør de nye pilotkundene under Katapult-akseleratorens "demo-dag". Screenshot: Katapult Accelerator

Flyktninger til folk flest

Diwalas opprinnelige idé var myntet på flyktninger, og en internasjonal blockchain-CV som kunne brukes til dokumentere deres kompetanse. Det videre arbeidet har vist at problemet også gjelder for andre store grupper. I pitchen viste Thea Sommerseth Myhren til den lave gjennomsnittsalderen i Uganda: helt ned i 16 år. Og at den unge befolkningen gjerne har det krevende med å dokumentere egen kompetanse.

-- Dette er ikke bare et flyktningproblem, men et problem for hele befolkningen. Det er et globalt problem, sier gründer Sommerseth Myhren.

Diwala ble opprinnelig gründet under Katapult Future Fest i 2017, da Innovasjon Norge arrangerte et hackaton med UN Women og ConsenSys. Formålet med hackatonet var å lage digitale løsninger for flyktninger, ved å benytte seg av mulighetene som ligger i blockchain-teknologi. Der deltok de sammen med blant annet teamet bak fintech-startupen Vipicash, som spesialiserer seg på hjemsending av penger for migranter.

Siden oppstarten har Diwala også kommet til finalen i DNBs 100 Pitches -- det som kan omtales som et norgesmesterskap i pitching, og kom seg til topp 10 i Slush 100, en pitchekonkurranse under den årlige Slush-festivalen i Finland.

Blockchain-arbeid

Hun forteller at Diwala gjerne vil være en del av et "proof of concept" for hvordan myndighetene i Uganda jobber med blockchain.  I første omgang skal verktøyet "Verify U" gjøre at ikke-statlige organisasjoner (NGOs) kan legge inn hvem som har deltatt på deres ulike utdanningsprogrammer. Hun beskriver det som et «skill market», der folk kan vise frem det de kan.

Sommerseth Myhren beskriver det som "essensielt å utvikle produktet på grassrotnivå i samarbeid med pilotkundene". De første kundene er viktige for å få testet hvordan produktet fungerer i reelle situasjoner.

Shifter har tidligere skrevet om hvordan norske oppstartsselskaper som TikkTalk og Diwala er del av en internasjonal trend der startups jakter på løsninger for verdens flyktninger. Diwala-gründerne tror at deres arbeid også kan bidra til innovasjon i den humanitær sektor generelt, en bransje som ikke alltid henger med i svingene i den teknologiske utviklingen.

-- Det fundamentale problemet for folk er at det ikke er noen som kartlegger kompetansen deres, noe som skaper store utfordringer, sier Thea Sommerseth Myhren.

Gründerne har vært flere turer til Uganda den siste tiden. Denne uka er de igjen tilbake i det østafrikanske landet, denne gangen for å delta på The African Blockchain Conference 2018, med flere østafrikanske toppolitikere og businessledere på gjestelista.