Lauri Kokkila og Ekatarina Gianelli i Inventure. Foto: Per-Ivar Nikolaisen

De har sett på hundrevis av norske startups, men har ikke slått til på en eneste: Nå forteller de hvorfor

Publisert

Ekatarina Gianelli og Lauri Kokkila har over et par milliard å rutte med og tråler Norge på jakt etter gode startups -- foreløpig uten hell. 

Inventure har hatt øynene rettet mot Norge i ganske lang tid nå. Da Shifter møter investeringsdirektør Ekatarina Gianelli og porteføljeforvalter Lauri Kokkila på «investor-frokost» på Pier X på Aker Brygge, er det tredje året de er på Oslo Innovation Week. Gianelli satt også i juryen i finalen i startupkonkurransen 100 Pitches. De to har de siste årene vurdert flere hundre norske selskaper, men har ikke investert i noen av dem.

-- Vi har ikke funnet noe som kan være en perfekt match så langt, sier Lauri Kokkila.

Milliarder til rådighet

Gjengen i det finske venture-fondet går bredt ut. Inventure investerer i både software og hardware, fra 300.000 euro og oppover til mange millioner euro, og er backet av både pensjonsfond, rike familieselskaper og suksessgründere i Finland. Fondet setter mål av seg å være den første institusjonelle investoren for gründerselskapene de går inn i. Etterpå følger de gjerne opp i flere runder, og det er ikke noe å si på musklene. Inventure har en samlet kapitalbase på 230 millioner euro.

-- Dette er faktisk vårt viktigste løftet til gründerne. Når de først får oss om bord, trenger de som oftest ikke å bekymre seg om de nye rundene, sier Gianelli.

Dersom selskapene presterer som avtalt, står fondet klart til å fylle på. Blant de mange fremgangsrike selskapene som Inventure har omfavnet, er tyske AImotive, som leverer software til selvkjørende bilder. Finnene har også investert i matleveringsstartupen Volt og dashbord-designerne Rightware. Siden oppstarten for 12 år siden har de hatt en rekke vellykkede salg.

Les også: Rekrutteringsekspert om fraværet av norske enhjørninger

Få suksessgründere

Geografisk har finnene gått inn i Sverige, Baltikum og også Island. De har også en nært forestående investering i Danmark.

-- Vi er stort sett overalt i Norden, bortsett fra i Norge, fastslår Gianelli.

Hun mener det er flere grunner til at vi ligger bak de andre landene. Hun viser til at det har vært få store suksesshistorier i Norge, altså gründere med store exits som de har tjent virkelig gode penger på. Det gjør at det er få erfarne seriegründere som kan investere i nye selskaper, slik man har i Finland og Sverige. Det er også få store VC-fond, som gjør at det gjerne er mangel på kapital etter den første fasen.

Les også: Traasdahl ber norske startups få opp farten: «Å gjøre en voldsom mengde feil, er den eneste måten å lykkes»

Statlig dominans

Gianelli peker dessuten på statens rolle, der det offentlige er tungt inne på kapitalsiden.

-- Hvorfor er det en ulempe, mener du?

-- Det må være en balanse. Det er greit å ha noe statlig kapital i markedet. Men det er ikke bra når myndighetene pøser på med penger, og det samtidig ikke er tilstrekkelig med privat kapital.

-- Bortsett fra at dere kanskje blir fortrengt av statlig kapital, hva er egentlig problemet med å ha en statlig investor?

-- Jeg sier ikke at det bare skaper problemer, det er også en del gode sider ved det. Utfordringen er at mange av dem ikke er drevet som profesjonelle VC-fond. De jobber ikke særlig tett med selskapene.

Hun viser til at strukturen, teamet og insentivene er ganske annerledes enn hos private investorer.

-- Vanligvis har de ikke gründerbakgrunn, og det skaper mange utfordringer.

Les også: Den raskest voksende tech-scenen i Norden er også den mest sårbare

Krevende å rekruttere

Inventure har også opplevd at det er vanskelig å rekruttere kloke hoder i Norge, noe som gjør det dyrt å starte et selskap, særlig sammenlignet med land i Baltikum.

-- Hvis du ser hva det koster å starte et selskap i for eksempel Estland, er det helt crazy her i Norge. Lønningene og levekostnadene er veldig høye.

Tenker nasjonalt

Gianalli opplever også at norske startups er veldig opptatt av det norske markedet, og ikke tenker internasjonalt.

-- Mange av selskapene sitter fast i en innstilling om at de bare skal gjøre noe her i landet eller kanskje i Norden, det er jo mye enklere. De kjenner jo alle her, og mange etablerte selskaper kjøper produkter og tjenester fra startups. Gründerne har ikke ambisjonene om å satse globalt. Det er noe av det som plager meg mest i Norge, sier hun.

Lauri Kokkila peker også på at norske startups gjerne konsentrerer seg om å løse problemer i tradisjonelle nasjonale bransjer som olje og fisk.

-- Vi ser at mange av problemene de løser er veldig lokale, i stedet for å løse globale problemer. Det er flere eksempler på det motsatte, men ser du på majoriteten, er det spesifikke «norske» utfordringer de er opptatt av, sier Kokkila.

-- Det er helt greit å bygge en lokal bedrift, men da går du ikke til et venturefond og ber om penger, legger Gianalli til.

Ikke helsvart

De understreker at det ikke er kunnskapen om det norske markedet det skorter på. Inventure-teamet får stadige "leads" fra lokale investorer her i Norge, og er på jevnlige runder hos ulike huber og også engleinvestorer.

Det er imidlertid ikke helsvart. Inventure mener å se en endring. Noen av de mer erfarne entreprenørene hjelper de ferskere selskapene, som Kjartan Slette (Unacast) og Johan Brand (Ex-Kahoot) i gründerdrevne initiativer som The Nordic Web Angel Fund og ByFounders. Dessuten peker Gianelli på aktører som SNÖ Venture, med de tidligere gründerne Magne Uppman og Theodor Bjerrang som nylig lanserte et fond på 100 millioner kroner til startup-investeringer. Finnene ser frem til å samarbeide.

-- Økosystemet utvikler seg mer og mer. Vi ser at det er mange muligheter. Samtidig er det få lokale investeringsfond, så vi har gode muligheter til å finne bra gründere, mener Gianelli.

De anbefaler å få en mer internasjonal miks av investorer i økosystemet både i Oslo og Norge som helhet, og peker på Katapult-systemet og Oslo Innovation Week som gode initiativer i så måte.

-- Det skjer positive ting, men man må fortsette å dyrke frem dette, sier Kokkila.

Les også: Nordiske gründerstjerner investerer en milliard, og tar oppgjør med skadefryd