Fintech

American Express vekker liv i Bill Kill: Bonusjegere kan igjen betale regninger med kredittkort

Bill Kill og Sonni Christine Jakobsen er i gang igjen etter et års pause i samarbeidet med den amerikanske kortgiganten. Å samle bonuspoeng på denne måten er imidlertid ikke for alle. – Du bør jo ha litt kontroll på hva du driver med hvis du skal ta i bruk Bill Kill.

Bill Kill-sjef Sonni Christine Jakobsen gjør det mulig for folk å betale e-faktura med kredittkortet.
Publisert

For et år siden var fintech-selskapet Bill Kill klare til å gire opp virksomheten. Diskusjonen med Finanstilsynet rundt konsesjonen som finansforetak hadde løst seg til det beste og en første enklere såkalt «merchant»-avtale med American Express, Amex, var på plass.

Målet var å tilby Bill Kill-brukerne en mulighet å betale sine fakturaer med kreditt- eller faktureringskort, og på den måten samle bonuspoeng som kan brukes til ulike fordeler som reiser, lounge-tilgang og annet.

Måtte stenge etter ti dager

En generell «merchant»-avtale, som vanlige butikker eller nettbutikker har med kortselskapet, gir naturlig nok ingen spesielle fordeler til en liten startup, som først og fremst skal tilby fakturabetaling. Dermed tok det ikke mer enn ti dager etter at Bill Kill hadde åpnet tjenesten, før den måtte stenges ned igjen. Da hadde varsellampene i kortselskapets antihvitvaskingssystem begynt å blinke.

– Vi var en liten ukjent aktør fra Norge som plutselig gjennomførte transaksjoner for et tosifret antall millioner i løpet av noen dager. Det var ikke normalt for den type avtale vi hadde, derfor ble vi plukket ut for kontroll, forteller daglig leder Sonni Christine Jakobsen.

Forhandlet om ny avtale

Siden har Bill Kill forhandlet med Amex om en ny eksklusiv avtale som spesifikt går på at privatpersoner skal få betale fakturaer med kreditt-/faktureringskort. Ifølge Jakobsen er prosessene for å sjekke fakturabetalinger vesentlig mer kompliserte, blant annet på grunn av hvitvaskingsrisiko, enn det å bruke kortet i butikk eller på nett.

Denne uken falt de siste puslebrikkene på plass. Partene har inngått en avtale som gjør Bill Kill til «trusted partner» til American Express og det eneste selskapet som tilbyr en slik betalingsmulighet i Norge.

– Helt siden vi stengte koblingen til Amex i fjor har vi hatt henvendelser fra brukere som har spurt når vi skal åpne igjen, sier Jakobsen.

Shifter har spurt American Express om hva avtalen betyr for kortgiganten og hvilke fordeler selskapet kan få ut av det. Det tok sin tid, men til slutt fikk vi et skriftlig statement fra Jason Quirk, general manager for Norden og Baltikum.

«Vi bestreber oss på å gi våre kortmedlemmer stadig nye steder å bruke sitt American Express-kort. Vi er veldig glade for å kunne samarbeide med Bill Kill i Norge får å gi våre kortmedlemmer flere valg, større fleksibilitet og økt synlighet når det gjelder å betale regninger, samtidig som de også har mulighet å få ta del av våre relevante fordeler og lojalitetsprogram.»

LES OGSÅ: Bill Kill er ute av konsesjonsknipen

«Smart bruk av penger»

Ifølge Bill Kill-sjefen er det slik at norske husholdninger kan bruke opptil 60 prosent av månedsinntekten på å betale fakturaer. For den som er lidenskapelig opptatt av å opptjene bonuspoeng på sitt kredittkort, er det en stor ubrukt ressurs som nå kan bidra til poengsankingen, ifølge Jakobsen.

– Det er smart bruk av dine penger. Nå får du noe for noe du tidligere ikke fikk noen ting for, som likevel er noe du må gjøre. Du må betale regningene, hvorfor ikke få mest mulig ut av transaksjonene dine, sier Jakobsen.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Det må du betale for å betale

For å kunne begynne å samle poeng man laste ned Bill Kill-appen, registrere seg med Bank-ID og bli en «Master Bill Kill» for 69 kr i måneden eller 690 kroner per år. Da får du tilgang til alle dine e-fakturaer direkte i appen og kan velge om du skal betale dem med American Express, Visa, Mastercard.

Kredittkortregninger, inkasso og suspekte ting som gambling, pornografi og våpen er imidlertid sperret og kan ikke betales via Bill Kill. Langt ned på informasjonssiden kommer det også frem at de fleste Visa- og Mastercard-kort heller ikke gir opptjening av bonuspoeng for betalinger av via selskapets app.

– Hvorfor skal jeg betale 69 kroner i måneden til Bill Kill for å få gleden av å betale en e-faktura, som det ikke koster meg et øre å betale i banken min?

– Du vet at Bill Kill er den eneste fintech-startupen som deler e-faktura-plattformen med alle bankene i Norge.

– Du får vel opp e-fakturaer i Vipps også …

– Ja, der med, men de har ikke Amex, og er heller ikke en startup. Dessuten har vi har kun fokus på fakturabetaling og ikke peer-to-peer-betaling.

LES OGSÅ: «Det er definitivt Visma som er den store stygge ulven for bankene i dag»

Bill Kill-sjef Sonni Christine Jakobsen

Må ha kortkontroll

– Så den viktigste anledningen til å bruke Bill Kill, er at du har lyst på bonuspoengene fra American Express?

– Om du bruker kredittkortet ditt utvider du likviditeten din, alle dine transaksjoner er sikret på en helt annen måte enn om du betaler fra konto-til-konto og i tillegg opptjener du bonus for alle transaksjonene dine.

– Det er klart, du bør jo ha litt kontroll på hva du driver med, hvis du skal ta i bruk Bill Kill og få fordelene med det. Jeg vil ikke anbefale dem som ikke har helt kontroll på økonomien eller skjønner bruken av kredittkort, å ta i bruk Bill Kill, sier Jakobsen.

En annen målgruppe

Før American Express-avtalen kom på plass var Jakobsens beskrivelse av den typiske Bill Kill-brukeren en litt annen. I et Shifter-intervju i februar i fjor fortalte Jakobsen at Bill Kill-appen først og fremst ment for en gruppe mennesker som egentlig har evne til å gjøre opp for seg, men som har en travel hverdag, og mangler tid, oversikt eller vilje til å få gjort opp seg i tide.

– Det er mange som tilhører kategorien «sløve» med sin privatøkonomi. Det er fremdeles mye vi kan forenkle for folk flest, slik at de blir bedre på å håndtere egen privatøkonomi, sa Jakobsen da.

– Er ikke budskapet ditt nå blitt nesten det motsatte?

– Nei, det er ikke det motsatte. Vi hjelper fortsatt folk å betale regningene sine, og vi har bygget inn en del funksjoner som gjør det lettere for deg å unngå inkassokrav og purregebyr ved å ta en aktiv handling. Det står vi fortsatt for, men ja, du må ha kunnskap om bruken av kredittkort.

American Express er kjent for gode fordeler i sine bonusprogram. Jakobsen nevner blant annet at man kan opptjene en «companion ticket», altså reis to betal for en, om man har et transaksjonsvolum på mer enn 150.000 kroner i løpet av et år. Det er et eksempel på en bonusfordel som vil være enklere å oppnå, med å inkludere betaling av fakturaer.

Men gratis er det ikke. Bill Kill-medlemskapet koster 69 kroner i måneden eller 690 kroner per år og for å bruke American Express tilkommer det en transaksjonsavgift på 2,3 prosent av summen. For Visa og Mastercard er den avgiften 1,5 prosent?

Skulle noen klare å nå 150.000 helt og holdent via Bill Kill, betyr litt over 4000 kroner i avgifter og gebyrer til Bill Kill og American Express i tillegg til årsavgifter og annet som betales direkte til kortselskapet.

Poengene er poenget

– Så det er ikke betalingen av e-fakturaen i seg selv som er poenget for dere?

- Nei riktig. Folk får et alternativ til konto-til-kontobetaling. Vi har hatt, jeg tuller ikke, emosjonelle brukere som har klagd ukentlig mens Amex koblingen var nede, fordi de hadde gledet seg til å betale regningene sine og få poeng for det, sier Jakobsen.

– Hvor mange er disse poengsamlerne?

– De er enormt mange. Jeg hadde selv ingen anelse om hvor mange som samler poeng på denne måten før vi begynte med dette, sier Jakobsen uten å tallfeste hvor mange som driver med aktiv poengjakt i Norge.

Fjorårstallene er ikke klare

Med Amex-avtalen på plass er selskapet endelig klart til å gire opp fra en lang periode på ekstremt sparebluss. I 2020 hadde selskapet inntekter på litt over én million kroner og et årsresultat på minus 2,2 millioner kroner.

– Hva ble resultatet i fjor?

– Vi mistet mye inntekter da Amex gikk ned i fjor. Men jeg kan ikke si et konkret tall per i dag. Vi er som alltid sent ute med regnskapet vårt.

Ifølge Jakobsen har Bill Kill en lav «burnrate» på pengene. De to medgründere, Stian Strande og Erik Vasaasen har sammen med Andrea Limoli bygget hele plattformen. Dermed har selskapet holdt utviklings- og driftskostnader på et minimum.

Søker eksterne penger

Nå trenger selskapet imidlertid en brofinansiering på to-tre millioner kroner for å kunne rigge seg til en litt større runde med venturekapital ut på høsten.

– Alle i teamet og eksisterende aksjonærer er med, men vi vil gjerne få inn noen nye eksterne helst med erfaring av å skalere selskaper og lansere i utlandet.

I disse dager snakker jo alle om at selskaper må kunne vise til resultater og lønnsomhet heller enn vekst. Vil ikke det gjøre det vanskelig for dere å hente penger?

– Jeg gleder meg til at vi er rigget til å møte ventureselskaper for alvor. Det handler ofte kun om team, resultater og tall. Jeg erfarer at det nesten kan være enklere å hente større beløp. Engleinvestorer krever tid og energi på en helt annen måte. Dersom de ikke forstår konseptet, teknologien bak eller ser behovet til tross for at de ikke er målgruppen, kan de gå vekk fra intensjonen etter flere møter.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*