BANK OG FINANS

Derfor vil Lunar kjøpe Instabank

Tre ting peker seg ut når utfordrerbanken betaler nesten 1,3 milliarder kroner for norsk forbrukslånsbank.

Lunar-sjef og gründer Ken Villum Klausen og Norges-sjef Eilin Schjetne har all anledning til å smile stort. Med budet på Instabank blir banken i et jafs mye større i Norge, men får også innpass i Finland.
Publisert

Det er ikke mer enn to uker siden utfordrerbanken Lunar hentet 700 millioner kroner fra de eksisterende aksjonærene i en utvidet serie D-runde. Allerede da hintet Lunar-sjef Ken Villum Klausen om at noe ville skje. «Vi forventer i tillegg å kikke på muligheter for å vokse gjennom oppkjøp», meldte han.

Men danske Lunar var kommet vesentlig lenger enn å bare kikke på muligheter. Den 10. mars var mesteparten av jobben i forkant av oppkjøpet allerede avklart.

– Så den utvidede runden var egentlig bare den siste finansieringen av et oppkjøp som allerede var på gang?

– Ja, det var det primære formålet. De eksisterende aksjonærene som gikk inn med penger har vært involvert, og informert hele veien, sier Klausen til Shifter.

LES OGSÅ: Will Ferrell blir medeier i nordisk utfordrerbank

Prosessen begynte i januar

Det var i begynnelsen av januar at kontaktene mellom Lunar og Kistefos, det Christen Sveaas-kontrollerte investeringsselskapet som er største eier i Instabank, ble intensifiert.

– Vi har hatt en god dialog med Kistefos helt tilbake til 2019, da vi presenterte Lunar for dem første gang. Siden har vi opprettholdt dialogen rundt Lunar og selvfølgelig også rundt mulighetene i Norge, og nå åpnet seg en mulighet som begge parter synes var interessant, sier Klausen.

Etter den første kontakten ble Lunar-ledelsen raskt satt i kontakt med ledelsen for Instabank. Administrerende direktør Instabank, Robert Berg, bekrefter at den dialogen ble påbegynt i januar og at selskapene i løpet av et par måneder har fått gjennomført både forhandlinger og «due diligence»-prosess for dagens bud.

– Det som gjorde prosessen såpass kort og rett frem var at vi raskt fant likhetstrekk i måten vi tenker på, hvordan man bringe banktjenester nærmere folk flest, sier Berg til Shifter.

LES OGSÅ: Lunar lanserer kryptoplattform i Danmark

Heftig budpremie

Lunar-tilbudet er på 3,75 kroner per aksje eller 1,29 milliarder totalt. Det representerer en budpremie på 56,3 prosent sammenlignet med fredagens sluttkurs for Instabank på Euronext Growth.

Tilbudet er Lunars beste og endelige pris, kommer det frem i en pressemelding.

Alt taler for at kjøpet vil gå gjennom. De ti største aksjonærene, representanter for styret og ledelsen, har allerede sagt ja. Totalt representerer de som er positive til oppkjøpet over 70 prosent av aksjekapitalen.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Tre viktige årsaker

– Hvorfor er Instabank den riktige banken for Lunar?

– Det er en kombinasjon av resultatene Instabank har levert med en liten effektiv organisasjon, noen meget interessante produkter, og vår egen ambisjon om å bli pan-nordiske, sier Klausen.

Selv om Lunar og Instabank har noen likhetstrekk og er på samme alder, Lunar ble grunnlagt i 2015 – Instabank året etter, er forskjellene på mange måter store.

– De startet med tech-fokus og har vært opptatt av å vokse raskt. Vi har vært opptatt av å vokse lønnsomt og levere positive resultater, sier Robert Berg.

2021 endte med et resultat etter skatt på 83,4 millioner kroner for Instabank, og ifølge Berg har banken vært lønnsom i alle kvartaler siden starten, bortsett fra de to første.

– De har levert riktig fine resultater og fin vekst med en liten effektiv organisasjon, som vi er meget imponert av, sier Klausen.

– I et Lunar-perspektiv handler det også om at det er en snarvei for oss i vår nordiske utrulling, fortsetter han.

LES OGSÅ: Lunar slår Vipps på målstreken – først ute med checkout-løsning

Gir en vei inn i Finland

I dag har Lunar godt over 400.000 kunder totalt. Mesteparten er i Danmark og Sverige. I Norge har banken cirka 70.000 kunder, mens tilstedeværelsen i Finland ikke finnes i det hele tatt.

Med Instabanks drøyt 60.000 kunder på laget gjør banken et kraftig byks på de to svakeste markedene. Ifølge Berg står Norge både for de fleste kundene og det største utlånsvolumet. Finland bidrar likevel med relativt mange kunder, men med ganske så små lån.

– Kundemasse er nå en ting, men Instabank har også mange tall som er skikkelig interessant, blant annet en riktig fin utlånsportefølje, sier Klausen.

Pene veksttall

Veksttallene til Instabank er uten tvil ganske så gode. Totalt hadde banken en forvaltningskapital på 4,832 milliarder kroner ved utgangen av 2021. Brutto utlån økte med 1,003 milliarder kroner til 3,965 milliarder. Av den veksten sto nyvinningen «lån med sikkerhet» – det vil si at man bruker pant i bolig for å refinansiere dyr gjeld, for mer enn 80 prosent, eller 841 millioner, til 1,004 milliarder kroner.

– I dag tilbyr vi lån helt ned til 2,99 prosent rente, så vi er ikke lenger i en annen verden når det gjelder boliglån. Men våre rente er likevel noe høyere fordi vi har mer innslag av kunder som har oss som et sekundærvalg og kunder som trenger å refinansiere forbruksgjeld. Økende grad vanlige boliglånskunder, sier Berg.

– Men jeg tror nok at for Instabank-teamet når vi går fremover, er boliglån av de tingene som vil være viktig, fortsetter han.

Vil gi Lunar boliglånsprodukt

Det mener Klausen også. Boliglån er i dag et tydelig hull i Lunars privatmarkedsportefølje. For Lunar-sjefen vil Instabanks lån med sikkerhet kunne fylle det hullet godt.

– Vi vil nok neppe begynne å tilby tradisjonelle boliglån på kort sikt. De er litt for forskjellige fra Norge, til Danmark til Sverige. Men lånene Instabank har hatt suksess med i Norge er interessant for oss å ta videre til de andre nordiske markedene, sier han.

Et veldig viktig punkt for Lunar i arbeidet med å bygge en nordisk digitalbank, er å harmonisere produkttilbudet slik at det blir likt i alle markeder. I Norge er for eksempel Klausens førsteprioritet å få på plass bankens produkter for små og mellomstore bedrifter, som har vært fremgangsrike i Danmark. På samme måte ser han for seg å etter hvert få plass Instabanks boliglånsvri også i de andre markedene.

Ikke en vei til børs

– Instabank er jo notert på Euronext Growth i Oslo siden 2020. Det er ikke slik at dere bruker oppkjøpet for å bli børsnotert?

– Nei, vi har ikke noen ambisjoner om å børsnotere Lunar. Vi trives godt med å være et privat selskap en god stund til. Skulle vi hatt lyst til å børsnotere oss, ville kanskje ikke den børsen ha vært vår førsteprioritet, sier Klausen og ler.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*