AKSELerator

Dette er de nye gründerne som skal få fart fra Norges heteste akselerator - og noen kommer for andre gang

Skriving, kredittsjekk, arkitektur, kunst og cybersikkerhet - det var noen av temaene da selskapene i det nye akseleratorprogrammet til Startuplab og DNB NXT pitchet. Nå er også Vipps hanket inn som rådgiver.

Akseleratordeltakere høsten 2023. Oppe f.v. Anders Åberg (Reprice), Max Hardziyenak (Goscore) Kristian Collin Berge (UX Signals), Midten f.v. Kim Huborstad (Celeri), Frøydis Barstad (Diri), Håvard Lystad (Bev/art) Nede f.v Haakon Mathisen (Vierlive), Adrian Søbyskogen (Anker) og Daniel Senn (We Will Write)
Publisert Sist oppdatert

Cirka 200 selskaper søkte om å få være med i høstutgaven av akseleratorprogrammet til Startulap, som for syvende gang blir gjennomført med DNB NXT som industripartner. 

Det var nesten rekord, og en slags bekreftelse på det Startulap meldte tidligere i høst: «Dealflowen er veldig god, faktisk»

Økt modenhet

Men det er litt forskjell på årets søkere, sammenlignet med tidligere år.

– Det er litt mer modne søkere. Omtrent halvparten av deltakerne har kundeforhold, enten det er betatester, piloter, eller faktiske kunder, sier Jens Aune, Investment manager i Startuplab.

Modenhet, men på en litt annen måte er noe som også Startuplab-sjefen Per Einar Dybvik har lagt merke til.

–  Vi begynner endelig å se en resirkulering av gründere også i Norge. Akkurat nå har flere tidligere gründere som har begynt med startup nummer to, kommet tilbake hos oss på Startuplab. Det har en enorm betydning for miljøet, sier Dybvik.

Gjør comeback

To av deltakerne i høstens kull begynte sin første gründerreise på Startuplab. Kim Humborstad startet Zwipe som var et av de første selskapene som Startuplab jobbet med. Men Zwipe var aldri med i noe akseleratorprogram.

Det var derimot Poio-gründer Daniel Senn. Den reisen sluttet med at Poio ble solgt for 57 millioner kroner til Kahoot i 2019. Deler av pengene han tjente har nå satset på det nye selskapet We Will Write. 

Selv om edtech-gründeren har byttet ut lesing med skriving, minnes han tiden på Startuplab med varme og så det som en selvfølge at det nye prosjekt skulle begynne der.

– Vi hadde ikke lyktes like bra med Poio uten Startuplab, og jeg har jo til og med fått samme mentor som første gang, humrer Senn da Shifter spør om hvorfor han søkte om å få vare med på enda et akseleratorprogram,

Mentoren er Rolf Assev, og ifølge Senn var han en sterkt bidragende årsak til Poios suksess.

Med for første gang

En nykommer i årets program er derimot Vipps, som blir en del av DNB NXT-programmet for første gang. DNB har jo siden noen år tilbake med seg forsikringsselskapet Fremtind på laget.

- Det er aldri for sent å starte. Jeg tror vi kan bidra med nettverk og mye kunnskap om netthandel, betaling og produktutvikling, sier Mario Aparicio, ansvarlig for produktutviklingen innen storkundesegmentet i Vipps. 

Han og Vipps skal støtte fintech-selskapet Reprice, som utvikler et prisoptimaliseringsverktøy for nettbutikker.

- Netthandel er en veldig viktig del av Vipps, så vi ser frem i mot samarbeidet, sier Aparicio.

DNB NXT-sjefen Maria Archontoulis og direktør for produkt og innovasjon Per Kristian Næss Fladseth er fornøyde med at fem av årets ni selskaper tilhører DNB NXT-delen av programmet og at to av de selskapene DNB skal samarbeide med er rene fintech-selskaper.  

Nysgjerrige på «early wage access»

DNB pleier ofte å fremholde at det er viktig at selskapene banken skal samarbeide med, er relatert strategisk til det DNB holder på med, men de to innrømmer at Celeri er en startup som på mange måter er mer nysgjerrighetsskapende enn åpenbart strategisk.

Celeri er den norske versjon av det amerikanske fenomenet «early wage access», som kort fortalt går ut på at man kan få deler av lønnen utbetalt på daglig basis i forkant av den faste lønnsdatoen. Slikt er upløyd mark også for DNB.  

Derfor har innovasjonsdirektør Næss Fladseth også gått inn som sponser for Celeri.

- Dette er læring også for oss. De retter seg mot generasjon Z, folk som har vokst opp med tjenester som Vipps og Klarna. For dem er skillet mellom betaling og kreditt på vei å hviskes ut. Fra et klassisk bankperspektiv er det skillet viktig, men her har vi ting å lære, sier han.

- At Celeri tar rådgivningsaspektet og ønsker å bruker tjenesten til å hjelpe unge mennesker å forstå verdien av penger og behovet for å sette av penger for fremtiden, det er viktige aspekter for oss som rådgivere, legger Archontoulis til. 

Her er de ni utvalgte:

Adrian Søbyskogen, CEO Anker

Anker 

En spin-off fra konsulentselskapet Reope, som tar seg av utfordringen at arkitekter ikke bare må bare være bra på å designe (noen som stadig mer gjøres digitalt) men også på dokumentasjon (krav fra oppdragsgivere som gjerne er på papir). Ankers produkt kobler sammen disse verdenene gjennom å hente ut metadata fra arkitektfilene og matcher dem mot kravspesifikasjonene og leverer en «helsestatus» på hvor godt disse dataene passer sammen. 

Stiftet: Juli 2022

Kontor: Oslo

Ansatte: 10

Gründere: Adrian Søbyskogen, Håvard Vasshaug, Weronika Budnik Praket, Erik Heggstad, Ahmad Saleem

Sørbyskogen har tidligere erfaring som gründer fra B2B-markedsforingsbyrået Compedge. 2022 ble et tøft år for selskapet og endte med at virksomheten måtte avvikles. Compedge var byrå for blant annet Reope, og Søbyskogen ble da kjent med Reope-gründer Håvard Vasshaug. Da Reope skulle skille ut Anker i et eget selskap, gikk Søbyskogen inn som medgründer og daglig leder.

Sagt fra scenen:

Vi er en gjeng arkitekter og ingeniører som for et par år siden oppdaget et dinosuaregg

Anders Åberg, CEO Reprice

Reprice

Lager et prisoptimaliseringsverktøy for nettbutikker, som gjør det mulig for butikkene å justere sine priser opp eller ned på et øyeblikk basert på realtidsdata som blir hentet inn. Kan hjelpe små netthandlere å konkurrere på pris mot store aktører. Kan også hjelpe til med å planlegge rabatter og kampanjer. 

Stiftet: mars 2020

Kontor: Sandefjord

Ansatte: 3

Gründere: Anders Åberg, Vetle Leinonen, Robin Frugaard Jørgensen

Siden oppstarten har selskapet skaffet seg en solid portefølje med over 50 norske kunder og fikk nettopp sin første internasjonale kunde. Selskapet omsatte for 2,6 millioner kroner i 2022 og endte med et resultat før skatt på minus 331.000 kroner.

Sagt fra scenen:

Vi hjelper bedrifter å automatisere prissettningen for kunne øke inntektene og spare tid 

 

Frøydis Barstad, CEO Diri

Diri

Tilbyr en SaaS-basert løsning for risikostyring av cybersikkerhet rettet mot små og mellomstore bedrifter. Bygges som en plattform med moduler. Risikostyringen er på plass, privacy og compliance er på gang, Lager også en modul for det kommende EU-direktivet NIS2 som skal styrke cybersikkerheten og beskytte kritiske infrastrukturer og tjenester i EU. En AI-drevet modul kalt Smart Diri kommer også.

Stiftet: Juni 2020

Kontor: Gjøvik

Ansatte: 6

Gründere: Gatue Vangen, Vebjørn Slyngstadli, Frøydis Barstad

Selskapets virksomhet er basert på arbeidet til selskapets CTO, Gaute Wangen, som også er førsteamanuensis i cybersikkerhet ved NTNU Gjøvik. Selskapet omsatte i 2022 for tre millioner kroner og endte med et underskudd på litt over én million kroner.

Sagt fra scenen:

Du kan bli din egen cyber-sheriff og holde skurkene borte

 

Daniel Senn CEO We Will Write

We Will Write

Edtech-selskap som lager en spillplattform som skal lokke frem skrivegleden hos skoleelever. Målet er å gjøre det til et komplett undervisningsverktøy for lærere. Inneholder en store database med oppgaver som velges utfra hvilket læremål som er aktuelt. Så trer spilldelen av plattform inn og deler elevene i lag, anonymt, og ender alle leksjoner med å vise frem alle tekster.

Stiftet: Januar 2023

Kontor: Oslo

Ansatte: 2

Gründere: Daniel Senn, Johannes Stensen

We Will Write er startup nummer to for Senn og Stensen, og andre gang de er med i Startuplabs akselerator-program. Første gang var med lesespill-suksessen Poio, som ble solgt til Kahoot for 57 millioner kroner i 2019.

Sagt fra scenen:

Vi mener timingen for et slikt produkt er god. Skolene er blitt mer digitale, elevene har større påvirkning på aktivitetene i klasserommet og AI gjør det mye viktigere å ha fokus på prosessen 

Håvard Lystrup CEO Bev/Art

Bev/Art 

Lager en SaaS-basert plattform for overvåke klimaforholdene rundt dyrbare kunstobjekter på museum eller kunst som skal forflyttes mellom museer. Er et såkalt «internet of things»-selskap som ved hjelp av sensorer (fra Disruptive Technologies) leverer realtidsdata som blir tilgjengeliggjort via plattformen. 

Stiftet: Februar 2022

Kontor: Trondheim

Ansatte: 4

Gründere: Håvard Lystrup, Christian Nielsen

Gründerne startet selskapet mens de studerte ved NTNU og to av de ansatte er fortsatt studenter. Bruker sensorer fra Disruptive Technoloiges og den nye Easee-sjefen Erik Færevaag er en av rådgiverne. Har allerede 13 norske museer på kundelisten og er på vei ut i i Europa med installasjoner på gang i Wales, Belgia og Danmark  

Sagt fra scenen:

Det er tre ting som kan ødelegge et van Gogh-maleri; feil lyssetting, feil temperatur, men fremfor alt feil luftfuktighet. Det er derfor van Gogh-museet bruker seks millioner dollar hvert år på å beskytte det.

Kristian Collin Berge CEO Ux Signals

UX Signals

Forenkler prosessen med å få testkunder når nye funksjoner legges til et produkt. Kontinuerlige utviklingprosesser krever rask respons på om noe er bra eller dårlig. UX Signals gjør det mulig å planlegge og få gjennomført intervjuer og levere feedback til utviklere mye, mye raskere enn i dag. 

Stiftet: April 2023

Kontor: Oslo

Ansatte: 3

Gründere: Kristian Collin Berge, Truls Skeie, Marthe Frøshaug

De tre gründerne har erfaring fra selskaper som Differ, Porterbuddy og Kron. De har allerede fått Vipps på kundelisten, men er her valgt ut til å samarbeide med DNB.

Sagt fra scenen:

Bedrifter som snakker med sine kunder vokser 20 prosent raskere

Haakon Mathinsen CEO Vierlive

Vierlive 

Tilbyr en plattform som lar artister og band promotere og gjennomføre digitale livekonserter. Har solgt mange tusen billetter til slike eventer siden starten.

Stiftet: April 2020

Kontor: Oslo

Ansatte: 6

Gründere: Haakon Mathisen

Gründer Mathisen er selv fiolinist. Selskapet ble startet under pandemien og fikk en skikkelig boost i begynnelsen. Konserter, events, teater, konferanser alt måtte foregå digtalt og ga inntekter. Når verden gikk tilbake til normalen stoppet veksten opp, og i løpet av det siste året har selskapet pivotert og og nå satser alt på musikk. Det har gått hjem særlig utenfor Norge. 90 prosent av veksten er internasjonale artister.

Sagt fra scenen:

Vi gir artister en mulighet til å tjene penger, og vi gjør det gjennom å koble sammen artister og fans slik at de kan få den mer intime relasjonen begge ønsker 

Kim Humborstad CEO Celeri

Celeri 

Skal ta de amerikanske fenomenet «early wage access» til Norge. Det går i korthet ut på at man kan få lønn utbetalt hver dag. Hos Celeri kan kundene registere seg og få opp til 50 prosent av lønnen utbetalt på daglig basis. Den andre halvdelen blir stående til normal utbetalingdag for å sikre at det finnes penger til faste utgifter. Bruker open banking-tilkoblinger for inn- og utbetalinger og tjener selv penger på en månedsavgift for bruk av tjenesten.  

Stiftet: Februar 2021

Kontor: Oslo

Ansatte: 2

Gründere: Kim Humborstad, Casper Rathsman

Humborstad gründet Zwipe, men forlot det da selskapet gikk på børs. Nå er han tilbake med et nytt fintech-selskap. Zwipe var et av det aller første selskapene Startuplab jobbet med, men hadde forlatt redet før akseleratorprogrammet satte i gang i 2014.

Sagt fra scenen:

We're taking you salary, and are chopping it up into small celeri bites that's easy to consume ... and then we take a little bit of the celeri ourselves  (Måtte bare være på engelsk)

Max Hardziyenak, CEO Goscore

Goscore 

Har spesialisert seg på grensekryssende kreditt-scoring. Bruker en blanding av tradisjonelle datakilder og open banking-data for å kunne tilby forbrukere en mer oppdatert kredittscore og som igjen gjør at utlånere kan ta raskere avgjørelser om penger kan lånes ut. Hjelper også unge forbrukere å bygge kreditthistorikk, som de kan ta med seg fra land til land,

Stiftet: April 2019

Kontor: Bergen

Ansatte: 12

Gründere: Max Hardziyenak,  Anastasiya Lebedz

Gründerne har lang erfaring i salg, bank og matematiske modeller, og startet Goscore for å tilby finansiell inkludering og bærekraftige lån. Har tidligere vært gjennom akselerator-programmer hos både Mastercard og Visa

Sagt fra scenen:

Våre kredittrapporter har ført til 20 prosent flere godkjente lånesøknader for våre brukere og 32 prosent lavere mislighold.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen