BANK OG FINANS
Dette er de nye stedene giganten vil la brukerne betale med e-faktura
Mastercard Payment Services har flere nyheter i pipeline for den norske efakturaen.
Tidligere denne uken ble kjent at Bits, bank- og finansnæringens infrastrukturselskap og Mastercard Payment Services, tidligere Nets, forlenget det mer enn 20-årige samarbeidet med fem nye år.
Disse årene skal brukes til mer enn å bare forvalte og finpusse på varemerkene eFaktura og AvtaleGiro.
– En av suksessfaktorene til disse tjenestene er jo at de faktisk har beveget seg over tid, sa Jan Hauglie, administrerende direktør for Mastercard Payment Services Norge til Shifter da avtalen ble kjent.
Legger nye planer
Nå forteller Hauglie litt mer om hvor det kan bli mulig å betale med efaktura i løpet av de kommende fem årene. Felles for alle planene er at det først og fremst handler om å integrere den eksisterende betalingsinfrastrukturen inn i nye betalingsstrømmer.
Sykeshusbetaling er først ut
Først ut er norske sykehus, nærmere bestemt sykehus tilhørende Helse Sør-Øst. Mastercard Payment Services er allerede godt i gang med leveransen sammen med partner DNV Imatis, en norsk software-leverandør av e-helseløsninger, og DNB, som er banken for helseregionene i Norge.
– Vi jobber med å legge til rette for at egenandelen de fleste må betale ved et sykehusbesøk skal dukke opp som en efaktura, og at brukeren kan velge mellom å godkjenne den i nettbanken sin eller betale med Vipps. De aller fleste velger én av de to løsningene, sier Hauglie.
– Har dette noen sammenheng med at Convene (tidligere Melin Medical), som i dag dominerer markedet for betaling og innkreving i helsevesenet, har vært ganske så kritisert for høye fakturagebyr for dem som ikke betaler med en gang?
– Vi har ikke tenkt så mye på hva andre gjør. Vi har vært opptatt av forenkling og å gjøre det enkelt å betale. At betalingskravet kommer i de kanaler brukerne er vant til å få dem, er det som er viktig, sier Hauglie.
Muligheten til å betale med efaktura er i drift der Sykehuset i Telemark var første sykehus under Helse Sør-Øst på løsningen. Tilbakemeldingene så langt har vært god, ifølge Mastercard-sjefen.
– De ansatte på sykehuset er veldig fornøyde. De sparer mye tid å svare på en masse spørsmål knyttet til betaling.
Sykehus er imidlertid ikke det eneste området Mastercard og Bits har pekt ut for fremtidig efaktura-bruk. Parkering og netthandel er to andre, men begge disse er mer på et skissestadium og vil ligge lengre frem i tid.
– Vi leter kontinuerlig etter områder hvor det er potensial for forenkling og å gjøre ting rimeligere for brukere. Parkering tror vi er et slikt, sier Hauglie.
Undersøker parkeringsbransjen
På samme måte som pasienter på sykehus er kjent med efaktura, er også folk som parkerer i parkeringshus det. Hauglie mener at sammenlignet med å gå inn på en nettside og betale, eller vente på en faktura i posten, ville efaktura bidra til å gjøre det enklere å betale for å parkere i garasjer der bilskiltet blir automatisk avlest når man kjører inn og ut.
– Her gjenstår det en god del utviklingsarbeid og kartlegging av markedet, men det er åpenbart mulig å gjøre ting enklere.
– Men en efaktura vil vel ikke nødvendigvis bli billigere. Parkeringsselskapene kan vel fortsatt legge på fakturagebyr, akkurat som om de sendte den i posten?
– Det er avhengig av det trykket myndighetene velger å legge på fakturagebyrer, men det er mulig å se for seg en viss reduksjon hvis vi klarer å automatisere det på den måten.
Vil også bli netthandelsalternativ
Den siste muligheten Mastercard har begynt å se på, er efaktura ved netthandel.
- I dag kan du betale på nett på mange ulike måter, med ulike kort, mobiltelefon, Vipps eller en papirfaktura som du får sendt hjem i posten. Vi ønsker at eFaktura skal kunne bli et nytt alternativ der.
– Blir dere da ikke bare en konkurrent til Klarna når det gjelder utsatt betaling?
– Tanken vår er rett og slett å gjenbruke det økosystemet vi allerede har, der netthandelsaktøren enkelt kan nå nesten alle innbyggere i Norge.
– Det vil selvfølgelig kreve mer utvikling og innovasjon, men jeg tror det faktisk er en god vei å gå.