DNB KJØPER SBANKEN

Ekspert: Dette er de beste alternativene til Sbanken

Det har ikke manglet på opprørte kommentarer i kjølvannet av at DNB fikk kjøpe Sbanken. Når alt kommer til alt, vil fornuften styre mer enn følelsene for de aller fleste Sbanken-kundene, mener Stefan Astroza, daglig leder i Cicero Consulting.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg tror ikke det blir noen voldsom kundeflukt. De som bruser med fjærene på Facebook nå, er tross alt en minoritet blant Sbankens omtrent 400.000 kunder, sier Astroza.

Når den faktiske sammensmeltingen av bankene skjer om et år eller to, vil de sterkeste følelsene har lagt seg, tror Cicero-sjefen.

Stefan Astroza, daglig leder i Cicero Consulting.
Stefan Astroza, daglig leder i Cicero Consulting.

Dermed går Astroza på en litt annen linje enn den Eilin Schjetne i Lunar og Endre Jo Reite i BN Bank, og ikke minst Facebook-gruppen «Redd Sbanken – Nei til DNB», gjør.

– Vi mener faktisk at dette øker konkurransen. Det er nemlig ikke bare Sbanken-kunder som vurderer å bytte. Helt siden avtalen ble kjent i fjor, har vi notert at stadig flere bankkunder har begynt å se på sine bankforhold med mer kritiske øyne, sa Schjetne til Shifter

Reite mente på sin side at kundeflukten fra Sbanken fremover vil bli mye større en den har vært hittil.

Det mener også Christian Jahr, som startet Facebook-gruppen som har vokst kraftig de siste dagene og i dag teller cirka 12.400 medlemmer.

– Det er ganske mange kunder som kommer til å forlate Sbanken fordi de ikke vil ha DNB som eier, sa Jahr til E24 etter at Konkurranseklagenemnda beslutning var blitt kjent.

Rentesjokk kunne ha endret bildet

Astroza mener derimot at det eneste som virkelig kunne ha skapt bevegelse i bankmarkedet her og nå, hadde vært et styringsrentenivå på i hvert fall det dobbelte av i dag.

– Det hadde vært en spennende cocktail som kunne ha ført til en større endring i kundenes valg. Historisk sett kommer jo de største kundebevegelsene i kjølvannet av bevegelse i prisbildet – slik vi nå ser i strømmarkedet , sier han.

Astroza forstår at det er en god del mennesker som synes det er trist at Sbanken forsvinner, og at en god del av dem er på jakt etter noe annet enn DNB. Men hva er de på jakt etter, spør han retorisk, og ramser opp; gode digitale selvbetjente løsninger; god produktbredde i form av lån; ulike typer kontoer; spareprodukter; god pris; merkevare; eller en faktor X?

– Det virker som det siste er viktigst. Det mer handler om forestillingen av DNB som bank, mer enn om det faktiske tilbudet fra banken og mange virker å referere til tidligere erfaringer som er utdaterte sett til hva DNB faktisk leverer i dag, mener Astroza.

Hvilke er alternativene?

Det store spørsmålet er så hvor de som vil bort fra Sbanken skal ta veien. Hvilke er de beste alternativene? En mulighet er å gå til den første og hittil eneste store uavhengige testen av norske mobilbanker. Den ble gjennomført for et år siden, av nettopp Cicero Consulting.

Selv om noen banker har gjort utbedringer av mobilbanktilbudet etter at testen ble laget, mener Stefan Astroza at resultatene står seg godt et år etterpå. Da gikk Sbanken seirende ut av kåringen før Sparebank 1 og DNB.

– Fra et rent digitalt mobilbankperpektiv er det fortsatt Sparebank 1 og DNB som best erstatter det som Sbanken-brukerne har i sin mobilbank i dag, sier Astroza.

Ettersom det neppe høres ut som det svaret oppkjøpsmotstanderne ønsker seg, gjenstår spørsmålet, hvor skal de som jakter på det rebelske og innovative gå?

– I det perspektivet har Bulder Bank utvilsomt klart å posisjonere seg godt. Hadde Lunar kunnet tilby boliglån per 16. mars, tror jeg de også hadde hatt mulighet til en nesten eksponentiell vekst, sier Astroza.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Boliglånet er avgjørende

Til syvende og sist er det likevel pengene som rår for den store majoriteten av bankkunder. I Cicero-undersøkelsen fra i fjor kom det frem at 66 prosent byttet bank fordi de fikk bedre betingelser i sin nye bank, 28 prosent bytte på grunn av misnøye med betingelsene i eksisterende bank, så kom service, tillit, tilgjengelig og digitale løsninger.

– Boliglånsrenten er det absolutt viktigste når folk skal bytte bank. Det gjelder også for Sbanken-kunder. Vil du vite hvor de går, se på Finansportalens tabell over dem med lavest rente eller hvor de store organisasjonene som Akademikerne, LO Favør eller Tekna har avtaler.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*

Powered by Labrador CMS