Seksjonssjef Olav Johannessen i Finanstilsynet forteller at tilsynet nå følger opp hva bankene har gjort for å få PSD2-regelverket på plass.

Finanstilsynet krever PSD2-svar av bankene

Nå legger Finanstilsynet press på alle banker som ikke har levert i henhold til PSD2-regelverket. Torsdag sendte tilsynet ut en lang rekke brev, som et ledd i oppfølgingen av bankene. Tilsynet avviser imidlertid at det er påvirket av den siste tidens debatt.

Publisert Sist oppdatert

– Som det fremgår av offentlig postjournal har Finanstilsynet sendt ut brev om grensesnitt for tredjepartsleverandører i henhold til PSD2, sier Olav Johannessen, seksjonssjef i Finanstilsynet.

– Hvem er det som mottar disse brevene?

– Det er en oppfølging av alle banker som ikke har grensesnitt og løsninger på plass.

– Hva er det dere vil ha svar på?

– Jeg kan ikke kommentere innholdet i brevene.

– Er det satt noen tidsfrister?

– Det er satt svarfrist på brevene, ut over det vil jeg ikke kommentere noe. På bakgrunn av bankenes svar vil Finanstilsynet vurdere videre oppfølging.

– Er brevene en konsekvens av Hordes klage og den siste tidens debatt?

– Brevene er et ledd i Finanstilsynets oppfølging av etterlevelse av regelverket og har ikke sammenheng med den siste tidens debatt, bedyrer Johannessen.

Bra at tilsynet følger opp

Den har gått nesten en måned siden Shifter kunne fortelle at fintech-selskapet Horde hadde sendt brev til både Finanstilsynet og Konkurransetilsynet, der de klaget over norske bankers labre interesse for å leve opp til PSD2-regelverket, tross at det var gått mer enn et år siden det ble innført.

– De tekniske løsningene er ustabile, noen banker har ikke engang API-er på plass, data er mangelfull, og enkelte banker har laget knotete og lite intuitive løsninger for brukerne. I tillegg gir bankene Vipps konkurransevridende fordeler, sa Horde-sjef Alf Gunnar Andersen til Shifter i begynnelsen av november.

Den samme Andersen er fornøyd med at Finanstilsynet nå agerer:

– Det er kjempebra at Finanstilsynet følger opp og tar tak i dette. Så håper vi selvfølgelig at dette ikke bare er prat og at bankene skal se mulighetene med PSD2 og at det går å samarbeide med fintech-selskapene.

– Det er jo ikke sånn at vi har lyst til å stå og klage på bankene i media. Det viktigste er jo at vi får opp den infrastrukturen. Slik at vi kan begynne å levere de tjenestene vi ønsker å levere og har rett til å levere, sier Andersen.