Fintech

Fra Kredd til kreditt - Andreas Talseth bytter ut gründerlivet med Vipps

Å gjøre folkefinansierte forbrukslån til allemannseie, viste seg å være langt mer krevende enn antatt. Til slutt mistet Kredd-gründeren troen på at det var mulig å «disrupte» lånemarkedet. Nå begynner han i Vipps.

Hvilepause. Andreas Talseth har noen litt roligere uker mellom jobbene i Kredd og Vipps
Publisert Sist oppdatert

– Å være gründer krever at du er ekstremt motivert. Etter fem år hadde jeg behov for nye utfordringer. Årsakene er sammensatte og vokste frem over tid, forteller en avslappet Andreas Talseth da Shifter møter ham for å finne ut mer om det overraskende jobbskiftet.

Han gikk for er par uker tilbake ut av den daglige driften av Kredd, men har fortsatt et par uker igjen til Vipps kaller.

En kombinasjon av manglende kapital, motvillige myndigheter, sterke eiere, ekstremt mye arbeid og en tøff runde med korona - som satte ting i perspektiv, til slutt fikk Talseth til å bytte retning.

Ble satt på sidelinjen enda en gang

At noe var i gjære, kunne man nesten få en anelse om da Talseth rett før jul fortalte E24 at Kredd skulle avvikle den delen av virksomheten som drev med folkefinansiering av lån til privatpersoner. Dette etter å ha konstatert at Kredds nisje av folkefinansieringsmarkedet enda en gang hadde havnet på sidelinjen da forslaget til nytt regelverk ble presentert i begynnelsen av desember.

Opprinnelig var det tenkt at Verdipapirutvalget som omgjort EU-forordningen til et norsk lovforslag, også skulle se på mulighetene for å ta med folkefinansiering av lån til privatpersoner i det nye regelverket, selv om ikke EU gjør det. Det ble imidlertid utsatt i september i fjor.

LES OGSÅ: Rune Garborg forteller om slagplanen for Europa: Slik skal nye «Stor-Vipps» vinne

Mistet troen

Det betyr at når den nye konsesjonsordningen for folkefinansieringsforetak blir innført senere i år vil de lånebaserte selskapene som retter seg mot bedrifter ikke lenger ha en investeringsbegrensning på én million kroner per investor og år, mens det ville være igjen for Kredd.

– Da blir det umulig å konkurrere på brukervennlighet mot plattformer som retter seg mot bedrifter, sa Talseth til E24.

I dag sier han:

– Når ting blir utsatt vet du at det tar tid. Etter det mistet jeg troen på folkefinansiering av privatlån i Norge. Med de forutsetningene vi hadde, fikk jeg ikke regnestykket til å gå opp.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Mange hindringer

Det er ikke første gang det har vært oppoverbakke for selskapet, etter at Andreas Talseth og Knut Magnus Ugland Jacobsen begynte å jobbe med Kredd i 2016.

Andreas Talseth mistet til slutt troen på at det var mulig å gjøre folkefinansierte privatlån til et stort produkt i Norge.

Ifølge Talseth har hemskoen hele veien vært regulering. Det tok tid før selskapet i det hele tatt fikk konsesjon. Da Gjeldsregisterert kom, ble Kredd stoppet fra å hente informasjon derfra. Det samme skjedde med samtykkebasert lånesøknad, som gjør det mulig å hente skattemeldingen digitalt.

– Da er det vanskelig å gjøre en skikkelig kredittvurdering, sier Talseth og legger til:

– Jeg mener jo fortsatt at teknologien vi har laget i Kredd er markedets beste på å kartlegge kundens økonomiske situasjon. Problemet var at vi ikke kunne bruke vår egen teknologi, fordi vi ikke fikk tilgang til datakildene vi trengte, sier Talseth.

LES OGSÅ: Raskere Vipps-fisjon enn ventet for BankID og BankAxept

Flere pivoteringer

Hindringene har ført til at selskapet har pivotert flere ganger. Først fra rendyrket folkefinansieringsbedrift over mot mer av en låneagent der banker kunne komme inn å refinansiere lån og videre til noe som ble mer av en it-leverandør da selskapet i fjor vinter lanserte det Talseth da kalte en «refinansieringsmaskin».

Det var en periode der gründerlivet ble altoppslukende for Talseth,

– På et tidspunkt var jeg utvikler, produkteier, ansvarlig for markedsføring, lagde annonser og administrerte Google og Facebook, i tillegg være daglig leder og jakte kapital, forteller Talseth og legger til:

– Dette skjedde samtidig som jeg fikk to barn og etablerte en familie.

Han forteller at han med barn nummer to brukte trilleturene da barnet sov, til å se på kodevideor får å bli bedre innsatt i utviklingsdelen av virksomheten.

Fikk innsikt etter joggetur

Rett etter at «refinansieringsmaskinen» var lansert skjedde det som skulle sette ting i perspektiv. Rett før koronavaksinene begynte å få større spredning, åkte Talseth på en skikkelig runde med covid og senvirkninger av den.

– Min første joggetur et par måneder etterpå ble på en måte vendepunktet. Jeg fikk så vondt i ryggen at det kom frem en eldre dame og spurte om jeg trengte hjelp, Det fikk meg til å innse at viktigheten av en bedre balanse i livet. At det i lengden ikke fungerer å bare jobbe lange dager om du ikke også sette av tid til annet, som for eksempel trening. Det var noe jeg egentlig ikke hadde gjort etter at gründerreisen startet, sier Talseth.

Mangel på kapital

Høstens motgang på det regulatoriske området ble også forsterket av at selskapet ikke fikk inn friskt kapital til å kunne skalere. En planlagt folkefinansieringskampanje av Kredd ble trukket tilbake for den ble lagt ut.

- Skulle vi virkelig ha kommet oss videre, måtte vi ha hatt ordentlig med kapital for å realisere de planene vi hadde tenkt oss. På dette tidspunktet kjente jeg behovet for nye utfordringer, sier Kredd-gründeren.

Da det frøet var sådd, begynte han å tenke over hvordan alt det han hadde lært under de fem årene som gründer, kunne passe inn i et litt større selskap.

Så fikk Garborg en melding

Vipps, som på mange måter er Norges eneste skikkelig store fintech-selskap, peket seg raskt ut som et hovedalternartiv. Men hva gjør man da ingen aktuelle jobber ligger ute? Jo, man sender en Linkedin-melding til sjefen selv.

– Jeg hadde ikke møtt Rune Garborg, men vi var koblede på LinkedIn fra før, forteller Talseth.

Etter at Garborg mottatt Talseths presentasjon av seg selv og tanker om hva han kunne tilføre i Vipps, kom det et svar i retur med tommel opp og innkallelse til møte.

Finansdirektør Merete Stigen i Vipps er glad over å ha fått Andreas Talseth med på laget.

Etter et første møte med Garborg ble de fortsatte intervjuene med Talseth tatt over av finansdirektør Merete Stigen, og i løpet av disse fant begge parter ut at det var en god match.

– Vi er alltid på utkikk etter flinke folk og er kjempeglade over å ha fått med Andreas på Vipps-laget. Hans erfaring som gründer de siste årene er gull verdt. Du å jobbe bredt med oppgaver og kunne løse alt, det er en kompetanse du nesten ikke kan få på noe annet vis, sier Stigen til Shifter.

Viktig kredittkunnskap

Hun forteller at Talseth skal få bryne seg på flere typer produkter i Vipps-systemet, men at hans kunnskap om kreditt er noe som vil være viktig fremover.

Vipps og kreditt – da er det fort gjort å tenke utsatt betaling som Vipps har sagt skal komme?

– Vi ser på det, og Andreas kompetanse vil naturlig kunne være sentral inn i en slik type produktutvikling, sier Stigen.

Talseth selv, sier bare at han gleder seg til å få brukt den tverrfaglige kompetansen sin fra Kredd til å styrke Vipps, særlig innen kreditt og innovasjon.

Nyheter og innsikt rett i epostboksen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilke nyhetsbrev vil du motta?*

Hvilken bransje jobber du i?*