BANK OG FINANS

Henter 7,7 millioner og lar regnskapsførerne bli investorer

Emisjonen til regnskapsutfordreren Systima ble kraftig overtegnet, og endte mer at selskapet fikk inn over 50 prosent mer enn planlagt.

Systima-gründerne Joachim Øvang t.v. og Robin Røed har fatt med seg akkurat de investorene de hadde håpet på.
Publisert

Gründerne Robin Røed og Joachim Øvang har fra første dag satt seg et hårete mål om å gå i strupen på systemene fra store Visma.

Foreløpig er det langt til målet, men duoen har en klar ide om hvordan de skal lykkes.

– Vi har jo hatt en veldig tydelig strategi at vi skal være av og for regnskapsførerne. Det gjelder ikke bare hvem som skal bruke vårt system, men i aller høyeste grad også for eiersiden, sier Joachim Øvang da Shifter møter ham og Røed i helt nye kontorlokaler på Ensjø i Oslo.

Ingen etablerte investornavn

Det merkes på den nylig avsluttede kapitalrunden. Her finnes det ingen kjente engleinvestornavn. Ifølge Røed er det et bevisst valg.

– I denne runden har målet vært den strategiske kapitalen, og den finner vi ikke hos dem med stor lommebok, sier han og legger til at mer enn ti investorer med godt om penger, men manglende bransjetilkobling har fått avslag.

Veivalget kan ikke sies å ha gjort det vanskeligere å få tak penger. Duoen, som deler på jobben som daglig leder, hadde som mål å hente fem millioner kroner og sikre penger til driften for det kommende året.

LES MER: Fra dopapir og russebuss til regnskap – nå vil gründerne utfordre giganten Visma

Fikk tilbud om mer enn planlagt

De fikk tilbud om nesten det dobbelte, ni millioner kroner, og endte opp med en emisjon på 7,7 millioner kroner. 11 regnskapsbyråer eller eiere av regnskapsbyråer deltok, og alle som deltok, hadde på et eller annet vis kobling til regnskapsbransjen.

Emisjon verdsetter Systima til 62,7 millioner kroner etter penger.

– Interessen for å investere viser at den verdsettelsen var ganske så riktig, sier Øvang.

Største investor er ØB Holding Fladhus AS, som går inn med 2,7 millioner kroner. Det er investeringsselskapet til Nils Ove Fladhus, som over en årrekke har bygget opp selskapet Økonomibistand til en betydende aktør innen både økonomisystemer og regnskap.

I 2021 ble systemdelen solgt til PE-fondet Equip for en betydende sum, men regnskapsbyrådelen lever videre i Fladhus eie.

– Vi håpet å få inn en hovedinvestor med sterk bransjetilkobling, men som ikke direkte var et regnskapsbyrå. Med Fladhus og hans holdingselskap fikk vi en investorer som tikket av på alle boksene vi kunne ønske, sier Røed.

LES MER: Visma fortsetter å kjøpe selskaper i et rasende tempo

Endrer på bruken av pengene

Den sterke dominansen av regnskapsrelaterte personer og firmaer på investorsiden endrer også på planene Røed og Øvang hadde lagt for 2023. Det var tenkt at en god del av pengene skulle brukes til å forsterke salgsapparatet.

Når bli det i stedet først og fremst utviklere som skal fylle opp de nesten tomme kontorlokalene.

– Vi har nettopp ansatt tre seniorutviklere og fler skal det bli i løpet av våren, sier Røed.

MELD DEG PÅ FINSHIFT- nyhetsbrevet som kommenterer ukens viktigste fintech-nyheter.

Uten lønn, ingen penger

Flere av byråene som investerer har også signert partnerskapsavtaler og planlegger å ta i bruk Systimas regnskapssystem. Først må det imidlertid mer funksjonalitet på plass.

– Vi lanserer lønnsmodulen vår neste uke. Før den er på plass er vi ikke aktuelle for veldig mange kunder, sier Øvang.

Han legger til at det finnes et sterkt ønske fra byråene om å raskt få på plass enda mer funksjonalitet, og at det er det som gjør at flere utviklere nå er blitt prioritert.

– Vi har prøvd å tenke litt annerledes på hvordan man kan gjøre det enklere for både sluttbruker og regnskapsfører. Tilbakemeldingene på den flyten vi ser for oss, har bidratt til at de er blitt med videre og investert penger.

– Opplever dere at det finnes ønske blant regnskapsbyråene om å få flere alternativer? Det finnes jo relativt mange aktører på dette området.

– Rent generelt har det nok vært en del misnøye med prisøkninger den siste tiden. Men vi merker at noen har troen på det vi gjør og at Visma trenger mer konkurranse, sier Røed.

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen

Motta høydepunktene fra Shifters redaksjon direkte i innboksen din.

Ja, takk!

Hvilken bransje jobber du i?*