fintech

Henter 90 millioner til internasjonal satsing på «finansiering-as-a-service»

Den svenske fintech-selskapet Froda har i det stille etablert seg i Norge. Nå henter selskapet frisk kapital og skrur opp verdsettelsen med en halv milliard.

Stella Snickare ansvarlig for «financing as a service» og Olle Lundin, CEO i Froda.
Publisert

På hjemmebane i Sverige har Froda bygget seg opp som et tradisjonelt kredittforetak som låner ut opp til 15 millioner kroner på egen balanse til små og mellomstore bedrifter. 

Da man i 2020 besluttet seg for å satse internasjonalt valgte Froda en annen forretningsmodell skulle kunne kalles «financing as a service», der banker og fintech-selskaper integrerer Frodas plattform i deres egne tjenester. 

I Norge har Froda etablert seg gjennom partnere som betalingsleverandøren Worldline, Two-konkurrenten Treyd og snar også den danske banken Lunar.

–  Vi tilbyr dette på to ulike måter: «Embedded lending», som innebærer at vi tilbyr et produkt til partnere som ikke er fokusert på lån til bedrifter og der det er tydelig at lånet kommer fra oss. Den andre er «embedded funding», der partneren vil eie en mye større del av kundereisen, mens vi tar et skritt tilbake i verdikjeden og lar partneren bygge sitt eget finansielle produkt på toppen av vårt system, fortalte sjefen for den internasjonale satsingen, Stella Snickare til Shifter i vår.

Nå har selskapet hentet mer penger for å skalere utenlandssatsingen. Ifølge den svenske avisen Dagens Industri har Froda fått inn 90 millioner svenske kroner til en verdsettelse på 1,7 milliarder kroner.

Det er en ganske så imponerende verdiøkning. I september i fjor gjennomførte selskapet en emisjon på 84 millioner kroner, da til en verdivudering på 1,2 milliarder kroner.

Froda har mange kjente navn på eiersiden. Blant disse er  styreleder i H&M Karl-Johan Persson, medgründer i Klarna Victor Jacobsson og tech-profilen Nicklas Storåkers. I den siste runden har medgründer av gamingselskapet Evolution, Fredrik Österberg kommet inn på eier-siden.

Det er et selskapet i medvind som henter penger. Da Shifter intervjuet Stella Snickare før sommeren fortalte hun at selskapet etter noen år i minus, nå hadde fokus på å snu om fra rask vekst til lønnsomhet.  

– Målet er at vi skal være der nå i sommer, sa Snickare.

Det lyktes selskapet med. Resultatet etter første halvår i år endte på 4 millioner svenske kroner, en kraftig bedring fra -15 millioner samme periode i fjor. At utlåningen i perioden økte med omtrent én milliard til 2,4 millioner kroner og en rentenetto gikk fra 61 millioner første halvår i fjor, til 97 millioner i år, bidro til dette. 

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen