FINTECH

Ny svensk Aprila-konkurrent sniker seg inn bakdøren til Norge

I dag kan det meste selges «as a service». Det ukjente, svenske fintech-selskapet Froda har funnet sin nisje i finansiering. I det stille har selskapet etablert seg i Norge via partnere som Worldline, Two-konkurrenten Treyd og etter hvert også Lunar.

Stella Snickare ansvarlig for "financing as a service" og Olle Lundin, CEO i Froda.
Publisert

På hjemmebane i Sverige opptrer Froda som et nokså tradisjonelt kredittforetak som låner ut opp til 15 millioner kroner på egen balanse til små og mellomstore bedrifter. Internasjonalt er Froda et litt annet dyr, som jobber gjennom andre og tilbyr «financing as a service».

– Det gjør vi egentlig på to ulike måter: «Embedded lending», som innebærer at vi tilbyr et ende-til-ende-produkt til partnere som ikke er fokusert på lån til bedrifter og der det er tydelig at lånet kommer fra oss. Den andre er «Embedded funding», der partneren vil eie en mye større del av kundereisen, mens vi tar et skritt tilbake i verdikjeden og lar partneren bygge sitt eget finansielle produkt på toppen av vårt system, forteller Stella Snickare til Shifter.

Hun er sjef for Froda Embedded, som forretningsområdet for den internasjonale satsingen heter, og har vært sterkt involvert i alle de tre nevnte samarbeidene.

– Vi planlegger å bli med ytterligere en partner inn på det norske markedet i løpet av året, sier Snickare.

Partner med Lunar

Tidligere i vår ble det altså kjent at Froda begynner å samarbeide med den danske utfordrerbanken Lunar. Froda skal tilby kassekredittløsningen til Lunars bedriftskunder. Visa er også en viktig del av samarbeidet, men hva kortgiganten betyr for løsningen, skal vi komme tilbake til.

Foreløpig er tjenesten bare tilgjengelig i Danmark, men planen er at også norske og svenske småbedrifter etter hvert skal tilbys muligheten til å låne penger.

Overraskende innsikt

Det å selskapets egne «Embedded lending»-løsning spille annenfiolin i det sluttproduktet som ble presentert ut mot Lunars sluttkunder, førte til en del overraskende innsikter.

– Vårt mål er å tilby verdens beste låneprodukt til småbedrifter. Kundereisen i lånesøknaden vi tilbyr gjennom Lunar er faktisk raskere enn den vi kan tilby selv hjemme i Sverige. En lånesøknad hos Lunar er avgjort på sekunder fordi vi kan basere oss på data direkte fra bedriftens transaksjonskonto hos banken i stedet for først å starte en Open Banking-sesjon og så hente informasjonen fra kundens konto, forklarer Snickare.

– Betyr det at Embedded-løsningen er bedre enn deres egen?  

– På en måte, ja. Tilgang til sanntidstransaksjondata gjør at «embedded»-produkter blir bedre enn «stand alone». Det er også en stor styrke i samtalen med partnere. At de skjønner at de tilfører noe, som gjør produktet enda bedre, sier Snickare.

Ikke ulikt det Aprila gjør

Om datadrevne lånesøknader med kredittmodeller som bruker sanntidsdata ikke høres helt ukjent ut, er det fordi det Froda gjør har åpenbare likheter med hvordan den svenske konkurrenten Qred og Aprila Bank her i Norge jobber.

Rollen til Froda i samarbeidet med Lunar er omtrent den samme som Aprila inntar når de tilbyr kassekredittlån hos Sparebank 1 SR-Bank og prøvde seg med hos DNB.

En viktig ting selskapene har til felles, er ambisjonen om å gjøre det enklere for småbedrifter å få tilgang til kreditt. Det såkalte funding-gapet som mange startups, og ikke minst scaleups, sliter med, eksisterer både i Norge og Sverige.

Det å finne ut hvordan man sikrer seg finansiering var også det som i 2015 førte sammen de fire Froda-gründerne Olle Lundin, som i dag er daglig leder, Oliver Mohseni, Marcus Mossberg og Martin Roxland.

Har trent på 15.000 lån

Felles er også utgangspunktet i datadrevne kredittmodeller som ikke bare baserer seg på historiske data fra kredittopplysningsselskaper, men også tar i bruk sanntidsdata fra direkte småbedriftenes regnskapssystemer og kontoinformasjon via PSD2-apier.

– Vi har trent våre kredittmodeller på 15.000 lån hittil. Dermed har vi fått ned tapsrisikoen betraktelig. Med data fra samarbeidspartnerne våre kan vi fortsette å gjøre dem enda mer presise, sier Snickare.

Tre forskjellige partnere

Frodas tre første internasjonale samarbeidspartnere kan tilsynelatende virke ganske så forskjellige: Lunar er en bank, Worldline (Bambora frem til selskapet ble kjøpt opp) driver med checkout- og betalingsløsninger for butikker, både fysiske og på nett, mens Treyd er en fersk konkurrent til Two innen det raskt voksende B2B BNPL-markedet.

Alle tre har imidlertid like stor glede av Frodas utlånsmotor - på litt ulike måter.

Treyd, som er den ferskeste av partnerne, benytter seg av «embedded funding», som er en helt API-basert løsning. Froda står for kredittvurdering, kunde- og antihvitvaskingsjekk og lån, mens Treyd integrerer API-ene og bygger sitt eget tilbud basert på det.

– Det er en veldig tech-fokusert måte, som gjør at de kan gi kunden svar på om lånet blir utbetalt eller ikke på under ti sekunder, sier Snickare.

Samarbeidene med Worldline og Lunar går på «embedded lending». De skiller seg likevel i oppbygging. Hos Worldline bruker Froda data fra Worldline-kundenes transaksjonskonto til å forstå kontantstrømmen i selskapet. Basert på det, kan Worldline tilby sine kunder å betale en prosentandel av den daglige omsetningen i stedet for en fast avgift til Worldline.

Bruker Visa på annledes måte

Lunar-løsningen er delvis forklart, men det finnes et element som er verdt å utdype litt mer. Visas rolle i løsningen. Siden Froda formelt er motpart i lånene det søkes om hos Lunar, må pengene etter en innvilget søknad transporteres fra Froda til låntakerens konto hos Lunar.

For å gjøre dette bruker man Visa-systemets pushpayment-funksjonalitet. Det innebærer at låneutbetalinger, amorteringer og rentebetalinger blir gjennomført i Visas kortinfrastruktur, men uten å være koblet til et kort – med andre ord en slag konto-til-konto-transaksjon i kortnettverket.

– Det finnes jo haugevis av kredittprodukter for SMB-markedet der Visa blir brukt, men de er jo alle koblet til at man bruker kortet på en eller annen måte, sier Snickare og fortsetter:

– Årsaken til at vi har laget denne løsningen sammen med Visa og Lunar, er for å vise at vi kan bli med en partner til alle land der de er virksomme og være uavhengige av lokale betalingsmetoder.

Like stor potensial

– Hvilken er av disse «embedded»-metodene har størst potensial for Froda?

– På 5-10 års sikt er de like store, vil jeg si. På kort sikt kan «funding»-samarbeid vokse raskere. Vi selger jo de produktet selv og vet hvor stor lånebok den har. Med «lending» handler mer å om å bygge kundemasse over tid sammen med partnerne, sier hun.

Begge metodene skal uansett være med på reisen ut i Europa, som ble påbegynt i 2020 da selskapet fikk en konsesjon som kredittforetak som kan eksporteres til alle EU-land.

Snur mot lønnsomhet

I årene før det var Froda lønnsomt. 2018 og 2019 med overskudd på henholdsvis 3,7 og 4,1 millioner svenske kroner. Å bygge «embedded»-løsninger koster penger, og de siste årene har det endte i minus, tross kraftig i økning i omsetning. I 2021 omsatte selskapet for 125 millioner svenske kroner og fikk et tap på 12 millioner. 2022-resultatet er ikke kjent, men i et intervju med Dagens Industri i november i fjor uttalte sjefen Olle Lundin at han ventet at omsetningen skulle passere 200 millioner, mens tapet skulle bli lavere enn i fjor.

– Nå har vi gjort som mange andre selskaper og snudd om fra rask vekst til lønnsomhet. Målet er at vi skal være der nå i sommer, sier Snickare.

Abonner på nyhetsbrevet FinShift

Hold deg oppdatert på det siste og viktigste om fremtiden innen bank- og finansbransjen